De 5 lekkerste gerechten van Mauritius

De 5 lekkerste gerechten van Mauritius

door Maurice Kosterink

Wie houdt er nu niet van lekker eten? Bij mij loopt het water al in de mond als ik een curry vol met gember en knoflook ruik. Ook droom ik vaak weg bij het idee dat er een grote vis op de barbecue ligt te garen. En met de geur van heel zoet fruit heb je mij al helemaal te pakken! 

De Mauritiaanse keuken biedt al dit lekkers aan. Een smeltkroes van de Indiase, Afrikaanse, Chinese en Franse keukens leidden tot deze geheel nieuwe keuken. Om je in de Mauritiaanse keuken op weg te helpen, hebben we de vijf lekkerste gerechten van Mauritius op een rijtje gezet. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

5. Proef een stukje india in octopuscurry!

Vanwege de grote invloed van de Indiase cultuur, zijn curry’s overal te bestellen op Mauritius. In tegenstelling tot de curry’s in India, zijn de curry’s van Mauritius niet zo pittig. Zo ook de octopuscurry die veel mensen eten tijdens de feestdagen. 

De basis voor deze curry bestaat uit knoflook, ui en kerriebladeren. Als de curry klaar is, dan komt de octopus erbij. Die wordt vaak apart klaargemaakt en pas op het laatste moment toegevoegd. Je eet de curry met rijst of brood. Lekker! 

4. Houd je toch meer van de Chinese smaak in mine frites?

Voor de liefhebber van Chinees eten is dit een echte must-try op Mauritius, want bij dit gerecht zijn de Chinese invloeden overduidelijk. Mine frites is een noedelgerecht dat overal op straat te krijgen is. 

De Mauritiërs bakken de noedels in sojasaus, waardoor de noedels de smaak van de saus overnemen. Verder doen ze vaak verschillende groenten bij het gerecht, zoals wortels of pak choi. Veelal kom je mine frites met vis tegen, maar het gerecht is ook met kip te bestellen.

3. Draai het om en probeer bol renversé

Ook dit gerecht komt oorspronkelijk uit India en lijkt veel op een Indiaas rijstgerecht genaamd ‘biryani’. Bol renversé is rijst gemixt met kip, verschillende groenten en een gebakken ei. 

Op Mauritius maken ze het gerecht in een kom. Ze doen eerst het ei erin en daarna de groenten erbij. Daaroverheen komt de kip en als laatste de rijst. De Mauritiërs keren de kom vervolgens om en serveren het geheel als een bolletje op je bord. Om honger van te krijgen!

2. Rougaille is het lievelingsgerecht van Mauritius

Rougaille is van veel Mauritiërs het lievelingsgerecht. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Creoolse gemeenschap van Mauritius en het recept is overgedragen van generatie op generatie. Hierdoor zijn er heel veel verschillende soorten rougaille te bestellen op Mauritius. 

De basis voor rougaille is een tomatensaus. Daarbij komen knoflook, gember, kerriebladeren, tijm en soms ook koriander. De saus wordt vaak met vis of vlees geserveerd met daarnaast wat rijst. Geen wonder dat alle Mauritiërs hiervan houden. 

1. Victoria-ananas is de lekkerste ananas ter wereld

Oké, dit is niet per se een gerecht, maar verlaat het eiland niet zonder dit fantastische fruit te proeven. De Victoria-ananas dankt haar naam aan koningin Victoria van Engeland. Tijdens Victoria’s regeerperiode was Mauritius een kolonie van Engeland en de Engelsen vernoemden de ananas naar hun koningin.

Maar terug naar de ananas. De relatief kleine ananas komt veel voor op Mauritius en wordt gezien als een van de lekkerste ananassen ter wereld. De smaak is veel zoeter dan van een gemiddelde ananas. Je eet de ananas in een fruitsalade of als los fruit. Tip: vanwege de zoete smaak is de Victoria-ananas een lekkere afsluiter van een maaltijd.

Foto: Miwok

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors