FAQ: Waarom stierf de dodo uit?

FAQ: Waarom stierf de dodo uit?

door Maurice Kosterink

De dodo stierf uit, omdat varkens, apen en honden alle dodo-eieren opaten. Rond 1598 zetten Nederlandse kolonisten samen met hun meegebrachte apen, honden en varkens voet op Mauritius, waar de dodo voorkwam. Dat was geen goed nieuws voor de dodo. Doordat alle eieren uit hun nestjes werden gerukt, kwamen er steeds minder dodo’s voor op Mauritius. De vogel stierf uiteindelijk uit rond 1690. 

In het Dodomuseum in Port Louis kom je nog een paar overgebleven dodo-skeletten tegen. Daar leer je bijvoorbeeld over hoe de dodo eruitzag. Zo hadden de dodo’s hele kleine vleugeltjes en waren ze even groot als een gemiddelde hond. Verder legt het museum uit dat dodo’s nesten bouwden op de grond. Daardoor konden varkens en honden makkelijk bij de eieren komen en ze oppeuzelen. Die dodo klinkt als best een vreemde vogel dus. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Maar op Mauritius kom je de dodo eigenlijk veel vaker tegen dan alleen in het museum. De Mauritiërs zien de vogel als hun nationaal symbool. Daarom schittert de dodo nu onder meer in het nationale wapen van Mauritius en straalt de vogel op de Mauritiaanse roepie. Het nationale biermerk, Brasseries de Bourbon, omarmde de vogel zelf als mascotte. Zo maken de Mauritiërs de dodo toch een beetje onsterfelijk. 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors