FAQ: Welke taal spreken de mensen op Mauritius?

FAQ: Welke taal spreken de mensen op Mauritius?

door Maurice Kosterink

Het Mauritiaans Creools is de taal die het meest wordt gesproken door de inwoners van Mauritius. Zo’n creoolse taal is vaak gebaseerd op een Europese taal, met invloeden uit Afrikaanse en Aziatische talen. In het geval van Mauritius is de taal een mengeling van het Frans en bepaalde West-Afrikaanse en Indiase talen. Verder zitten er in het Mauritiaans Creools ook veel Engelse woorden. De taal is dus eigenlijk één grote soep van andere talen. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Het koloniale verleden van Mauritius is de reden voor het ontstaan van deze ‘taalsoep’. De Fransen koloniseerden het eiland in 1715 en brachten veel slaven uit West-Afrika en Madagaskar mee naar het eiland om te laten werken op de plantages. De Afrikaanse slaven spraken elkaars taal vaak niet en mengden hun eigen talen met het Frans om zo met elkaar te communiceren. Daar kwam in 1810 nog een taal bij, toen de Britten baas werden over Mauritius. Zij brachten veel mensen uit India mee naar de plantages. Hierdoor vermengde de taal die de Afrikaanse slaven spraken met Indiase talen. Zoals het Bhojpuri, een taal uit het noordoosten van India. 

Het Mauritiaans Creools is dus ontstaan uit een heleboel andere talen, maar het is niet de enige taal die gesproken wordt op het eiland. Zo’n 84 procent van de Mauritiërs spreekt de taal maar! Veel mensen spreken Engels of Frans, of Indiase talen als Tamil of Hindi. En sommige Maurititiërs spreken zelfs Chinees! Kortom, op Mauritius spreken ze bijna elke taal wel.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors