Tip: Op dit strand ontdek je de Nederlandse roots van Mauritius

Tip: Op dit strand ontdek je de Nederlandse roots van Mauritius

door Charlotte de Vries

“Hollandse scheepslui gaven een koninklijke naam aan het onbewoonde Mauritius, en nu snap ik waarom.”

Pas nadat ik mijn vakantie naar Mauritius boekte, kwam ik erachter dat het eiland Nederlandse roots heeft. In 1598 voer viceadmiraal Wybrandt van Warwyck samen met zijn bemanning vanaf Texel richting het oosten. Na een zware storm strandden ze aan op een onbewoond eiland. Het vulkanische eiland, zijn watervallen en bergen, vonden ze ‘droomachtig’ en ze vernoemden hem naar prins Maurits van Oranje. Lange tijd diende Mauritius als tussenstation voor passerende schepen van de V.O.C.

Al zorgde de V.O.C. voor een zwarte bladzijde in onze vaderlandse geschiedenis, ik was benieuwd naar de plek waar Warwyck aankwam. En dus stapte ik in de auto en reed ik naar Vieux Grand Port. Ik kwam aan bij een verlaten baai, begroeid met mangroves. Een monument toonde de aankomstplek van de scheepsvaarders aan. Ik moest vooral m’n fantasie gebruiken om de waarde van deze plek in te zien, maar dat vond ik juist wel wat hebben. Er was geen poespas. Bovendien genoot ik vanaf de steiger van een waanzinnig uitzicht op de baai en omsingelende bergen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Als je meer te weten wil komen over de Nederlandse voetstappen op Mauritius, geef dan een bezoekje aan het nabijgelegen Mahebourg Museum en het Frederick Hendrick Museum. 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors