Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking

door Melanie & Robert

We vertrekken vanaf Brussel richting Zürich met Crossair. In Brussel ontmoeten we al twee van onze medereizigers, Erwin & Martine. We kunnen het al meteen goed met elkaar vinden, en zijn er dan ook gerust op dat dit een leuke reis zal gaan worden. We moeten in Zürich maar liefst 6 uur !! wachten op onze vlucht naar Johannesburg, en we drinken samen koffie, en kunnen elkaar dan ook al beter leren kennen.

De vlucht met South African Airways is werkelijk perfect, we staan echt te kijken van de goede service die zij aan boord bieden!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

11 augustus 2002

In de ochtend komen we aan op de luchthaven van Johannesburg. Na een lange paspoort- en douanecontrole maken we kennis met onze Afrikaanse gidsen (Patrick, Sarel en Jenny). We zijn natuurlijk vermoeid van de lange reis, en hopen dat we snel in ons hotel zullen zijn maar Patrick helpt ons snel uit die droom, we hebben nog zo'n 6 uur te reizen met het busje!

We zullen laat in de middag arriveren in ons hotel. We rijden via Witbank, Nelspruit en Witrivier naar Hazyview, een dorpje in Mpumalanga, het Transvaalse Lageveld. Als we aankomen in de Umbhaba Lodge, zijn we werkelijk sprakeloos. Het is een ongelofelijk mooie accommodatie! We krijgen vandaag rustig de tijd om lekker bij te komen van de reis, en dit is hier echt genieten.

Er lopen 's avonds zebra's over het terrein, en aan de overkant van het meertje graast een nijlpaard in het gras. Er hangen ook bordjes "beware of Hippo's". Dit was de lange en vermoeiende reis zeker meer dan waard. Het eten is hier ook geweldig, er zijn geen buffetten, maar je kunt kiezen tussen 2 hoofdgerechten, en alles is echt even lekker, en heel goed verzorgd. We nemen nog een drankje in de gezellige bar, en vertrekken richting ons heerlijk bedje.

12 augustus 2002

Vandaag vroeg uit de veren, want vandaag staat er een bezoekje aan Shangana Village op het programma, en daarna vertrekken we naar het Kruger Park, voor onze eerste echte game-drive! We krijgen eerst een rondleiding door Shangana Village, een Shangaan dorpje, waar we de medicijnman en de Chief van het dorpje ontmoeten. Het is erg leuk, maar wel heel toeristisch. We kopen wel wat mooie Afrikaanse maskers, want de souvenirs zijn hier echt supergoedkoop.

Dan op weg naar de Paul Kruger Gate ; dit wordt onze eerste safari-ervaring. Iedereen is vol verwachting. Als we dan het park in rijden, is het al middag, en het zonnetje is erg sterk. Er is niet zo veel te zien, en als we dan opeens langs een bosje door rijden ik opeens een grote olifant zie staan! Ik roep meteen Olifant! Olifant! en we rijden terug om te kijken. Het is geweldig om dit beest van zo dicht bij te zien eten.

Dan rijden we verder en we zien aapjes, impala's, kudu's, zebra's, giraffen en hele mooie vogels. Het was een mooie dag en we hebben toch veel gezien. Het wordt hier vroeg donker (rond half 7), dus we vertrekken weer richting onze heerlijke lodge. Na weer een overtreffelijke maaltijd, praten we nog wat na in de bar onder het genot van een heerlijke Amarula.

13 augustus 2002

Vandaag gaan we de pracht van Mpumalanga op de panorama route ontdekken. We bezoeken eerst de blyderivierspoort-canyon (de 3e grootste canyon ter wereld), we bezoeken Bourke's Kolkgaten op de samenvloeiing van de Blyderivier en de Treurrivier, het venster Gods en Wonder Uitsig. Wonder Uitsig is aan te bevelen, want het is een mooie wandeling, en het uitzicht dat je hier hebt over het Transvaalse Laagveld is werkelijk magnifiek.

Robert moest hier nodig weer op ontdekking uit, en schrok zich dood toen hij ineens een bewaker betrapte die in de bosjes lag te slapen!

We rijden ook langs de drie Rondawels, dit zijn drie bergtoppen in de vorm van ronde chalets. De natuur van Zuid Afrika is werkelijk adembenemend mooi. Dan bezoeken we nog het plaatsje Pelgrimsrus. Als we uit het busje stappen worden we meteen belaagd door een horde verkopers van macadamia-noten.

Ze blijven ons hardnekkig achtervolgen, en we kopen uiteindelijk allemaal en zakje noten. Hebben ze uiteindelijk toch weer wat aan ons verdiend! Pelgrimsrus is een bewaard gebleven mijndorpje, eigenlijk kun je hier zien hoe Zuid Afrika er 100 jaar geleden uit zag. Het is leuk om te bezichtigen, en als je op zoek bent naar macadamia-noten kun je hier ook heel goed terecht...

14 augustus 2002

Vandaag moeten we heel vroeg uit de veren (04.00 uur), want we maken een vroege game-drive door het Kruger Park. Het park is best een stukje rijden vanaf Hazyview en daarom dit vroege vertrek. We ontbijten op een picknick-site in het park. Overal staan bordjes dat men de dieren niet mag voeren (moenie diere voer of versteur nie en ook niet plante beskadig nie), maar dierenvriend Robert deelt zijn lunch met de aapjes en de vogels.

Maar de aapjes worden steeds agressiever, en dan komt er vanuit het niets ineens een boze ranger, die de aapjes wegjaagt met een katapult, en Robert krijgt een boze blik toegeworpen.

We brengen de hele dag door in het park, en we hebben bijna een botsing met een neushoorn, die ineens voor ons busje door rent. We zien weer veel beesten, en we gaan ook op zoek naar de leeuw. Die is echter moeilijk te spotten, en je gaat uiteindelijk wel in alles een leeuw zien, maar als je dan door de verrekijker kijkt is het weer iets anders.

We zien wel een neushoorn met een kleintje van heel dichtbij. Het was een heerlijke dag in het Krugerpark, en we genieten van de afrikaanse sunset als we terugrijden naar onze prachtige lodge. Bij het avondeten worden ervaringen uitgewisseld over welke beesten iedereen gezien heeft. Het is een gezellige avond en we krijgen nog entertainment van een groepje Zulu-dansers !

15 augustus 2002

Vandaag verlaten we onze mooie Umbhaba Lodge, en nemen het vliegtuig richting Kaapstad. Deze dag is dus eigenlijk een transfer-dag. We moeten om 14.00 uur in Johannesburg zijn, en nemen daar afscheid van onze aardige gidsen Patrick, Sarel en Jenny. De vlucht van Johannesburg naar Kaapstad duurt ongeveer 2 uur. Iedereen zit verdeeld over het vliegtuig, maar zo krijg je ook contact met Afrikaners. Het is geweldig om je verstaanbaar te kunnen maken in de Nederlandse taal in dit land.

Als we in Kaapstad arriveren worden we al opgewacht door onze nieuwe gidsen (Janine, Andries en Nico). Deze gidsen zijn ook echte Zuid-Afrikaners. Ze brengen ons naar ons hotel, the Twelve Apostles Hotel and Spa. Deze accommodatie is ook echt fantastisch. Dit hotel ligt aan de Atlantische oceaan, en aan de flanken van de Tafelberg. Onze kamer kijkt uit over de oceaan...

Als iedereen gesetteld is op de kamer, vraagt Janine ons even samen te komen in de lounge van het hotel. Omdat het momenteel niet mogelijk is om met de kabelbaan naar de Tafelberg te gaan, stelt zij voor om walvissen te gaan kijken in Plettenberg Baai. Gelukkig gaat iedereen gelijk akkoord, en spreken we af dat we dit morgen gaan doen.

16 augustus 2002

Vandaag vroeg uit de veren, want we gaan eerst kijken naar de Pikkewijne (pinguins) van Boulders Beach bij Simons Town. Daarna richting Stellenbosch voor Whale Watching. We krijgen allemaal een reddingsvest, en worden ingedeeld in groepjes van 6 personen. We zien eerst dolfijnen en zeeleeuwen, en als we een bepaald punt hebben bereikt wordt de boot stil gelegd. Dit doen ze om de walvissen niet te storen.

Dan ineens zien we in de verte een staart uit het water komen! Geweldig! Nog daarover pratend, ziet Robert ineens een gigantisch beest onder de boot door zwemmen, en zijn staart komt ook vlak voor onze neus uit het water. Het gaat zo snel, dat we jammer genoeg geen goede foto kunnen maken. Het is echt indrukwekkend om deze beesten in hun eigen omgeving te kunnen bewonderen.

Daarna vertrekken we naar Kaap de Goede Hoop, waar we een mooie wandeling kunnen maken naar het uitzichtpunt. Onderweg naar boven zien we klipdassies, een soort van bergmarmotten. We genieten van een heerlijke maaltijd boven op de berg. Daarna staat er nog wat shopping op het programma. We vertrekken naar Victoria & Albert Waterfront, een bekend winkelcentrum in Kaapstad.

Als je hier bent is het ook leuk om wat wenskaarten te kopen, de Afrikaanse teksten zijn echt grappig, en terug in Nederland kun je iemand verrassen met een echte aparte kaart.

17 augustus 2002

Vandaag gaan we grootste Zuid-Afrikaanse wijnroute ontdekken, die rond Stellenbosch. We brengen een bezoek aan Stellenbosch, en natuurlijk zoals iedere toerist een bezoekje aan Oom Samie se Winkel, een oud en charmant winkeltje waar zowat alles te koop is. We bezoeken het wijndomein de Uitkyk, waar we alles leren over het produceren van wijn, en waar we uiteraard ook alle wijnen mogen proeven. De brandy die ze hier verkopen is echt super. We nemen dan ook een fles mee naar huis om thuis nog na te genieten van dit heerlijke goedje. We rijden terug langs de Afrikaner-Universiteit en we zien hier ook nog veel huizen in de typische Kaaps-Hollandse stijl. Op de terugweg bezoeken we de Botanische Tuinen van Kirstenbosch.

Kirstenbosch is internationaal beroemd als een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Het is hier werkelijk prachtig. Er zijn hier zo veel verschillende plantensoorten te zien, en Nico weet hier veel over te vertellen. Er zijn hier zelfs nog planten uit de oertijd te zien, voor iemand die van planten houdt is dit zeer zeker een aanrader.

18 augustus 2002

Vandaag verlaten we Kaapstad weer met pijn in ons hart. We vertrekken vandaag naar Knysna, onze laatste bestemming. We rijden via de Hugenotentunnel naar de Breede Rivier wijnroute ; de regio van Worcester, Robertson en Swellendam. Het is weer een lange rit vandaag, maar er wordt wel genoeg gestopt onderweg. Ook zijn er mooie uitzichtspunten, maar het weer zit ons vandaag niet mee, het is regenachtig en erg mistig.

We gaan vandaag lunchen in Montagu bij de ouders van Janine, de familie Louw. Ze hebben een grote boerderij, genaamd de Rietvlei Farm. Als we hier aankomen worden we al verwelkomd door de familie Hugo, en er lopen een heleboel boxers rond, die overigens erg lief zijn. (Ik heb het normaal gesproken niet zo op grote honden!) Het is hier echt goed toeven, en de lunch bestaat o.a. uit het typisch Afrikaanse gerecht, Bobotie. De ouders van Janine zijn erg gastvrij, en het is een zeer aangename onderbreking van deze toch wel lange reis-dag.

We rijden verder via de tuinroute (de meest groene regio van Zuid-Afrika), richting Knysna. Ons onderkomen voor de laatste drie nachten is de Knysna River Club. Wij vinden deze accommodatie de minst mooie van deze reis, maar misschien komt het ook wel omdat het weer niet mee zit. Het is vrij koud en het regent als we aankomen. Maar als we 's avonds gaan eten in het restaurant maakt dit ook weer veel goed ! Het is een klein en ouderwets ingericht restaurantje, en het eten is hier ook weer prima. Echt super-gezellig.

19 augustus 2002

Ons 45-minuut lange toere vind elke halfuur plaas onder leiding van ons veeltalige gidse. U kan op een volstruis sit of selfs op 'n volstruis ry! Gedurende die broeiseisoen sal u kan sien hoe 'n kuiken uitbroei en ook een kan vashou. Ons toere behels geen lang-afstandstappery nie, en is alles op een vlak gelee vir u gerief. Na het heerlijke ontbijt in de Knysna River Club gaan we weer op pad richting Oudtshoorn in de Klein Karoo.

We bezoeken eerst de Kango-grotten (dit zijn droge en warme kalksteengrotten), en vertrekken van daaruit naar een Struisvogelranch (ofwel volstruisboerdery), de Cango Ostrich Farm. Hier krijgen we uitleg over hoe men struisvogels kweekt en waarvoor ze gebruikt worden. Het struisvogel-biefstuk is trouwens erg lekker hier!

Daarna mogen we de struisvogels voeren en aaien. Voor de echte waaghalzen kun je ook een ritje maken op een struisvogel. Om hem te vangen doen ze een zakje over zijn hoofd, dan denkt hij dat het nacht is en blijft hij gewoon staan. Guido die ook in onze groep zat wilde wel een ritje maken, en dit was echt top-entertainment. Iedereen heeft zich tranen gelachen, het is ook een prachtig beeld ; een rennende volstruis met zo'n klein belgisch manneke om zijn nek!

Daarna vertrekken we naar de Cango Wildlife Ranch, waar men krokodillen kweekt, maar nog veel mooier... ook Cheetah's! Robert en ik vinden het hier prachtig en we genieten met volle teugen van alle katachtigen die hier rondlopen. We krijgen een rondleiding door het park, en op het einde van de rondleiding wordt er gevraagd of er mensen zijn die de Cheetah's willen aaien.

Deze kans laten wij niet aan onze neus voorbij gaan, dus met nog een paar anderen vertrekken we naar het Cheetah-verblijf, en wij zijn de laatsten die aan de beurt zijn. Je wordt twee aan twee naar binnen gelaten, en er zijn ook bewakers aanwezig. Je mag de Cheetah alleen over zijn nek aaien, maar bijvoorbeeld niet op zijn hoofd.

Omdat wij de laatsten zijn krijgen we wat meer tijd bij de Cheetah's en het is echt een fantastische ervaring. Iedereen die hier komt zou ik dit aanraden, want je wordt echt verliefd op die beesten, en het is iets dat je altijd bij zal blijven.

20 augustus 2002

Vandaag rijden we via Plettenbergbaai, de Grootrivierpas, de bloukranspas en een mooi uitkijkpunt over Nature's Valley naar het Nationaal Tsitsikamma-Zeekustpark, het mooiste natuurreservaat van Zuid-Afrika. Het park strekt zich uit over 80 km en is opgericht om de kust met zijn flora en fauna te beschermen. Tsitsikamma ligt lang een wilde rotskust en heeft enkele smalle zandstrandjes.

Wij maken hier een flinke wandeling over een grote voetgangershangbrug over de monding van de Stormsrivier in de Indische Oceaan. De zee beukt met metershoge golven tegen de rotsen, en tijdens de wandeling over deze brug voel je je echt klein. Het is een mooi gebied, met adembenemende vergezichten, en zeker het bezoeken waard.

21 augustus 2002

Na het ontbijt verlaten we de Tuinroute en rijden we langs de N2 en Mosselbaai naar Kaapstad. We komen zo door de graanschuur van Zuid-Afrika (de regio rond Caledon) en het centrum van de Kaapse appelteelt (de omgeving van Grabouw). We gaan vandaag nog een laatste keer shoppen in Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad, en we maken ons daarna klaar voor de lange terugreis naar ons koude kikkerlandje.

Onze gidsen brengen ons naar het vliegveld, waar we moeten inchecken om 17:35 uur voor onze vlucht met South African Airways. We vliegen terug via Londen Heathrow, waar we moeten overstappen voor de vlucht naar Brussel. Bij de overstap in Londen hebben we onze overstaptijd groot nodig, want er zijn grote afstanden te overbruggen, en de controles nemen erg veel tijd in beslag!!

Maar gelukkig halen we onze vlucht met Britisch Midland nog net en komen we 22 augustus 2002 rond 10.30 uur 's morgens weer veilig in Brussel aan. Ngiyabonga South Africa!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors