Anderhalve maand in Zuid-Afrika

Anderhalve maand in Zuid-Afrika

door Natasja

Oh wat is reizen toch gaaf! Ik heb weer zoveel leuke dingen meegemaakt. Weet niet eens waar ik moet beginnen....Vanuit Zululand zijn Anneke en ik naar Drakensberg gereisd. Supermooie omgeving en zoals de naam al zegt; in de bergen! Ongelooflijke uitzichten, 's nachts behoorlijk koud en heel mooie hike-routes. We wilden vanuit daar eigenlijk een tripje regelen van 2 dagen naar Lesotho.

Lesotho

Lesotho is een land dat IN Zuid-Afrika ligt en aan alle grenzen dus omgeven wordt door ZA. We hadden gehoord dat het er behoorlijk primitief was en omdat ZA best wel Westers is en we wat meer back-to-basic wilden leek Lesotho een goede optie.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Helaas bleek het onmogelijk te zijn om de tour van 2 dagen te boeken en toen bedachten we dat we er dan wel zelf heen zouden gaan. op eigen houtje. De eigenaar van het guesthouse heeft ons geholpen met de voorbereidingen en ondanks dat iedereen ons helemaal letterlijk GEK vond dat we dit avontuur aangingen, raadde hij het niet af! Hij is er zelf ook geweest en gaf ons goede tips. Dus zijn we op jacht gegaan naar voedsel om mee te nemen, kaarsen en warme kleding, mutsen etc...

Lesotho wordt ook wel 'kingdom in the sky' genoemd, omdat het heel hoog ligt. Het diepste dal daar is zo hoog als de hoogste berg in ZA. Daarom is het er zeker in de winter ook heel erg koud! En dat hebben we ervaren!!!! Mijn God! Maargoed, we hebben ons dus voorbereid op kou, honger en afzien. Veel afzien!

We hadden al hele plannen in ons hoofd over het eventuele gebruik van de branddeken. En bij bevroren lichaamsdelen (als we in de tent zouden moeten overnachten omdat er geen andere mogelijkheid zou zijn) naakt tegen elkaar aan gaan liggen...

De eerste dag zijn we de grens over gegaan met een 4x4 van het guesthouse. Er mochten daar niet eens auto's zonder 4x4 rijden! Dan kun je wel nagaan wat voor een weggetjes t waren... Soms moesten we zelfs uitstappen en een stukje lopen omdat de jeep het anders niet zou trekken en we vast zouden komen te zitten.

Bij de grenspost werden we gedropt en daar stonden we dan; in LETTERLIJK 'the middle of nowhere'. 1 klein huisje waar ik weer een mooi stempeltje in mijn paspoort kreeg en verder zover je kon kijken NIETS! Het plan wat we hadden bedacht was om te gaan liften. Het viel meteen al tegen, want het eerste uur kwam er geen kip langs....laat staan een auto! En koud dat t was!!!!!! Verschrikkelijk!

Dus wij 'schuilen' tegen de wind achter een muurtje en ons maar afvragen waarom we dit ook alweer wilden. Na een uur kwam er wel een jeep en yes we mochten mee. Joepie! Feestje nummero 1! Deze man ging helaas niet naar het dorpje waar wij naartoe wilden, maar omdat het al laat was zijn we maar met hem mee gegaan naar de plaats waar hij naartoe ging.

De man regelde een slaapadres voor ons; een plek waar boeren sliepen als ze met hun vee aan het rondtrekken waren op zoek naar wat gras voor de dieren. Maar dat zag er best goed uit hoor. Er was zelfs elektriciteit en een soort van verwarmkacheltje. De rit was mooi: Veel bergen, veel mooie uitzichten, sneeuw, herders en schapen. Ik voelde me net Maria in Betlehem op zoek naar een slaapplaats!

De tweede dag (het avontuur zou zo'n 4 dagen gaan duren) zijn we per minibustaxi naar het volgende plaatsje gereisd. Dat was een avontuur op zich. Nu staan we nergens meer van te kijken, maar de eerste keer stonden we er helemaal versteld van hoeveel mensen ze in zo'n toyota busje proppen en hoeveel netten met kolen en sinaasappels er dan nog mee moeten.

Niet te spreken over de koffers, tassen en plasticzakken met halflevende kippen. En je kreeg het allemaal gewoon op schoot hoor. 4 of 5 mensen naast elkaar en vervolgens werd alles onder de banken opgevuld en dan werd de rest op schoot geplaatst. Dus zaten wij met onze backpack op schoot...over allemaal onverharde hobbelweggetjes. Ach ja, beter dan een spartelende kip op schoot...

Maar het was elke keer zo dat als je dacht dat het niet erger kon, dat als je dacht dat je alles wel had gehad, het toch net weer even erger kon. Zo kregen we bijvoorbeeld ook nog een lekke band, wat natuurlijk niet raar was op die keien met zoveel lading. Daardoor kwamen we in een heel leuk dorpje terecht waar we onze ogen uitkeken naar het alledaagse leven dat voor die mensen heel gewoon was.

We kochten koekjes en thee, zagen paarden en hutjes en vriendelijke mensen met wie we geen woord konden wisselen en we waren helemaal vrolijk. Totdat bleek dat er verder geen verkeer zou komen en ook geen andere taxibusjes. Hmmmm, nieuw plan bedenken dus. Toen hebben we paarden geregeld die ons naar een brug konden brengen waarvan we begrepen dat daar wel verkeer zou komen. Dus met backpack en al op het paard geklommen.

Het hele dorp was uitgelopen en iedereen lag in een deuk. Iemand vroeg in redelijk Engels of we paard konden rijden en ik knikte stiekem van 'nee' en deed een vinger voor mijn mond dat ie dat niet door moest vertellen. Hij lachen natuurlijk. Wij 5 minuten later niet meer zo heel erg lachen....

Eerst voelden we ons heel trots dat we dit geregeld hadden en dat we in 'het wilde westen' op paarden zaten alsof we cowboys waren. Later was het gehobbel erg pijnlijk voor de kont en het paard deed natuurlijk niet wat wij wilden. Tja, we kunnen helemaal niet paardrijden! Naarmate we langer op de dieren zaten leek het er op dat we vriendjes werden en hebben we ze zelfs even aangespoord om te draven! Cool joh!

Bij de brug aangekomen hebben we met allemaal lieve kindjes gespeeld en eindelijk kwam er een taxibusje. Je wilt niet weten waar ie heen ging!!!!! GGGGgrrrrrrrr!!!!! Naar het dorpje waar we net met het paard vandaan kwamen. GGggrrrrrr! Extra rondje sightseeing dus. Maar vanuit daar reed ie wel verder gelukkig.

We moesten nog ergens overstappen, maar dat ging vrijwel vlekkeloos. Tegen 22.00 was het pikdonker maar er is daar een geweldige sterrenhemel. Echt niet te geloven, zoveel sterren. Je ziet hier ook de melkweg trouwens!

Maargoed, we zaten dus nog steeds in zo'n busje en mensen vroegen ons steeds waar we vandaan kwamen en waar we naartoe gingen. En als we dan zeiden; Sehong-hong, dan keken ze erg raar en vroegen ze wat we daar gingen doen. Nou, wij wilden in een HUTJE slapen!!! Ze snapten er niks van en lachten dan hard.

Hoe we dat gingen regelen wisten we toen ook nog niet maar uiteindelijk komt er altijd wel een oplossing op je pad. En zo was t ook. Vlak voordat we er waren was er een vrouw die hetzelfde vroeg en erg goed Engels sprak. Wij weer vertellen dat we in een rondavel wilden slapen en toen vroeg ze of we met haar meewilden. Jaaaaaaah! Dat wilden we wel. Zij ook helemaal enthousiast.

Na nog wat gepraat bleek dat we dan wel nog minstens 2 uur moesten lopen! Met al onze bagage! Dus hebben we haar heel netjes verteld dat dat echt niet ging. Ze was erg teleurgesteld maar begreep t ook wel. Toen kwam ze met de optie om bij familie van haar te verblijven. En dat was gaaaaaaaaaaf!

Wist je dat?

- Ze hier echt van alles op hun hoofd dragen
- Ik nog steeds niet snap hoe ze dat doen
- Ze echt geen plat hoofd hebben ofzo...
- Ze hier ook anders op hun vingers tellen dan wij, te beginnen bij de pink; dat is 1. Dan de ringvinger erbij; dat is 2. Moet je eens proberen joh...knap lastig!
- Ik zelfs tot aan mijn knieën in de sneeuw heb gelopen in Lesotho!
- En ik 1 dag later in mijn bikini op het strand lag!

In Sehong-hong, Lesotho, werden we ondergebracht bij een Basotho-familie. Allemaal hele lieve mensen die dankbaar waren dat wij bij hen verbleven. we werden helemaal in de watten gelegd. Zij waren een van de weinige van het dorp die een vierkant huis hadden, maar ze hadden ook een rondavel waar ze voorheen met zijn zevenen hadden gewoond. Wij vroegen of we daarin mochten slapen en daar begrepen ze natuurlijk helemaal niks van! Maar het mocht gelukkig wel.

Wij hadden echt zo'n doel voor onszelf opgesteld; we willen in een echt Afrikaans hutje slapen! En dat is dus gelukt!!! De dag erna wilden we eigenlijk verder reizen, maar er was totaal geen transport omdat t zondag was. Dus zaten we daar 'vast'. Hebben we wel het echte leven van alledag mee kunnen maken. De mannen gingen met de dieren weg op zoek naar vers gras ed. De vrouwen gingen de was doen met de hand en het eten verzorgen.

Opeens zie ik de moeder voorbij lopen met een dode kip in haar hand waar het bloed nog uitstroomt. Dat bloed werd opgevangen in een bordje dat de rest van de dag in het zicht bleef staan en mij al behoorlijk misselijk maakte. Daarna gooide ze die kip in een pan met kokend water en ging ze m plukken. Best ranzig om te zien.

Toen ik zei dat ik t maar een eng gezicht vond, vroeg ze geschrokken of ik wel kip at. Ik maar voorzichtig 'ja' geknikt.... Bleek dat ze speciaal voor ons een kip hadden geslacht!!! Dus we moesten er ook van eten. En echt alles werd gegeten! Van ingewanden (die ik even heb bestudeerd....Jakkie!) tot de voeten van het dier en dat bloed dus ook. Gelukkig zei ze wel dat dat apart werd geserveerd dus wij kregen mooi een vleugeltje of een pootje...

Maar toch, toen we 's avonds aan het eten zaten kon ik niet optimaal genieten. En zeker omdat het meisje naast mij zich tegoed zat te doen en werkelijk zat te genieten van het kouwen op zo'n voet. Een voor een beet ze de taaie tenen eraf. Griezel, griezel.... Verder kregen we weer hetzelfde als de avond ervoor; kool en maïspap. Anneke en ik wilden de hele tijd al graag traditioneel eten, maar na 5 dagen hetzelfde wilden we erg graag weer vette troep zoals een steak met friet!

Toen we weggingen de volgende ochtend werden we nog gezegend en kregen we handgemaakte schaaltjes mee. Ze waren zo blij! We zijn met een minitaxibus naar Sehlabathebe gegaan en daar waren we rond 16.00u. Er was een soort guesthouse met hele luxe rondavels. Een heel mooi gezicht. We hebben eerst gegeten, voor de verandering pap met kool en dit keer een stuk vlees, ik denk dat t schaap was. Wel erg lekker.

Toen hebben we paarden gehuurd van een local en zijn we op eigen houtje een uur de omgeving gaan verkennen. We voelden ons al een stuk zekerder op die paarden, hoewel die beesten niet altijd de richting opgingen die wij wilden. Maar ze gingen wel draven als wij t wilden. Helaas ook 1 keer toen er een paar rotjongetjes ze op hol probeerden te jagen, maar het ging allemaal goed!

De dag erna moesten we om 5.30 de bus hebben. Die natuurlijk pas om 6.30 vertrok. Het was ijskoud! Echt vreselijk!!! De bus bracht ons tot aan de grens waar we 3 kwartier moesten wachten voordat die openging. Omdat het zo koud was hebben we daar maar wat hardgelopen en capoeira gedaan.

Daarna in een jeep waar we met 15 mensen achterin zaten in een ruimte van zo'n 1,5x1,5x2. Na een tijdje gingen we helemaal condenseren en dropen er steeds druppels van t plafond. Zooo ranzig! Verder porde er voortdurend een knie in mijn dij en had ik het geluk dat ik naast een moeder zat die een baby op haar schoot had en het kind zat de hele tijd te schreeuwen en te janken. En zijn appel over mij uit te smeren....

Dit was echt afzien. Maargoed, we waren weer in ZA en op weg naar de bewoonde, geciviliseerde en beschaafde wereld.

Coffee Bay & Jeffreys Bay

Nadat er van alles mis was gegaan dat ik nu maar even buiten beschouwing laat, kwamen we rond 18.00u aan in Coffee Bay. Dus na meer dan 12 uur reizen. Daar gingen we naar Coffee Shack Backpackers en dat is echt het paradijs! Superleuk! Veel backpackers, lekker eten, alles geregeld, aan het strand en met heerlijk warme douches!

We zijn daar 4 dagen gebleven en hebben veel gefeest en veel leuke mensen leren kennen. De tweede dag gingen we met een groepje van 15 mensen naar het strand waar verder niemand was en daar kregen we surfles van een ex-wereldkampioen! Surfen is echt supergaaf! (Het is trouwens geen windsurfen he!) Een heerlijk gevoel als je even op die plank kunt blijven staan en zo'n golf kunt pakken!

Verder hebben we gezwommen en gesprongen in de golven die vaak ver boven je hoofd uit kwamen en gevolleyd. Echt een perfecte dag! Behalve dat ik 's avonds helemaal blauw was van het springen op dat bord... Eergister zijn Anneke en ik meegereden met een Fransman die een huurauto heeft.

Hij heeft Anneke afgezet in een grote stad waar zij de bus naar Kaapstad heeft genomen omdat vandaag haar vliegtuig gaat. Jammer genoeg dus afscheid moeten nemen. Ik ben met hem verder gereisd naar Cintsa en gister zijn we naar Jeffreys Bay gereden. Dit is echt HET surfparadijs van ZA.

Helaas is het vandaag niet zo'n lekker weer; veel wind en wolken. hopelijk kan ik morgen weer lekker surfen of sandboarden in de duinen! Ik heb een kamer recht aan het strand, vanuit mijn bedje kijk ik zo op het zand en kan ik de golven horen! Ik kan het niet uitleggen...Dit is zooooo lekker! Ik vermaak me hier nog wel.

In Jeffreys Bay ben ik 4 dagen gebleven en daar heb ik vooral helemaal NIETS gedaan! Heerlijk! Lekker op het strand gewandeld, gesurft, veeeeel gegeten en gepoold. Inmiddels ben ik echt een ster! Daarna ben ik doorgereisd naar Storms River. Een heel mooi, klein plaatsje. Daar heb ik een hike gedaan van naar een supergrote waterval. Het was heel mooi want je liep over de rotsen langs de kust en de oceaan was ontzettend wild.

Ik had graag dolfijnen willen zien maar helaas.... Die dieren lijken mij niet aardig te vinden, want iedereen heeft ze al gezien en ik kijk er voortdurend naar uit, maar heb nog geen enkel plonsje gezien! Misschien omdat ik al met ze gezwommen heb in Israël, denken ze vast; die heeft genoeg van ons gehad...

Vlakbij Storms River was de grootste bungeejump ter wereld (216 meter) en NEEEE ik heb m niet gedaan, maar wel gekeken hoe veel te veel rare, gekke mensen veel te veel geld gingen betalen om zich 216 meter naar beneden te laten gooien. Toch altijd weer interessant! En de omgeving was overweldigend!

Krysna

Vanuit Storms River verder gegaan naar Knysna. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar we stopten voor een lunch en het zag er zo gezellig uit; we blijven! Daar ontzettend leuke dagen gehad, want de mensen van de backpackers waar ik sliep waren erg aardig en we trokken veel met elkaar op. Ik ben ook een dagje in mijn eentje naar een natuurpark geweest met wilde dieren en daar heb ik paard gereden.

Omdat je op een paard zit, kan je heel dichtbij de dieren komen. Dat was erg gaaf! Gewoon op zo'n beest tussen de neushoorns, zebra's, giraffes en wildebeesten doorlopen. Dat kun je je echt niet voorstellen! En de natuur is zooooo mooi. Ongelofelijk! De dag erna ben ik met een paar mooie mannen gaan surfen. Helaas waren er echt angstwekkend hoge golfen en heb ik dus maar netjes foto's gemaakt en gefilmd.

's Middags heb ik een tour gedaan waarbij ik eerst moest kanoen, daarna een berg beklimmen, toen quad rijden en vervolgens abseilen. Ik was met de guide alleen dus had ik weer veel geluk want daarom was er extra tijd. Hij heeft me ook nog de honeymoon-caves laten zien.....waarom weet ik ook niet...hahahaha Maar het was wel erg mooi!

Ook kreeg ik de mogelijkheid om 2 keer ab te seilen. Het was een abseil van 123 meter boven de zee. Zoooo gaaf! De eerste keer vond ik t best wel eng, maar de tweede keer ging ik al met sprongen naar beneden en dat was zo kicken! Een hele gave dag dus! 's Avonds was er feest in de backpackers en hebben we met zijn allen gegeten, echt Afrikaanse potjies!

Richting Kaapstad

De dag erna ben ik richting Kaapstad vertrokken. Onderweg waren we moe en besloten we eerst even te gaan relaxen in Hermanus. Toen we daar aankwamen zagen we vrijwel meteen walvissen. Echt ongelovelijk!!! En ooooo wat ben ik blij met mijn verrekijkertje! Maar die dieren, zooo mooi, zooo puur! Om de 2 minuten kwamen ze weer boven om te ademen. DUS besloten we om daar maar een extra dagje te blijven.

Vanmorgen zijn we naar Kaapstad gereden. Helaas is het de hele dag slecht weer geweest. Ik ben wel naar een strand geweest met allemaal pinguïns! Rare beestjes om te zien zo. Daarbij vind ik toch dat een dergelijk dier op het ijs thuishoort, op de pool ofzo.... Maar wel geinig!

Nu nog 2 daagjes hier en dan gaat het vliegtuig helaas alweer.... De tijd is te snel gegaan en ik zou hier nog makkelijk een halfjaar kunnen blijven. Het is opnieuw een land dat ik in mijn hart heb gesloten. Een land dat alles heeft: cultuur, natuur, lekker eten, back top basic, maar ook feesten, mooie
stranden etc etc. Kortom: ik wil blijven!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors