In een gastgezin in Zuid-Afrika

In een gastgezin in Zuid-Afrika

door Angela van Zijl

Op weg naar Zuid-Afrika

Zaterdag 8 juli 2006 ben ik vertrokken naar Zuid-Afrika, Kaapstad, voor 6 weken. Ik heb meegedaan met een uitwisseling via de Rotary, een serviceclub. Ik ben daar in een gastgezin gekomen en in december komt dat meisje naar Nederland toe, ook voor 6 weken.

De eerste vlucht naar Frankfurt had anderhalf uur vertraging waardoor ik de vlucht naar Kaapstad miste. Erg leuk! Gelukkig kon ik 's avonds naar Windhoek vliegen in Namibië. Daar kwam ik 's ochtends aan (heb ik toch ook een heel klein deel van Namibie gezien) en vandaar uit ben ik naar Kaapstad gevlogen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Uiteindelijk had ik dus 7 en een half uur vertraging. Maarja ik ben veilig aangekomen bij mijn gastgezin. Ik was erg moe dus heb ik alleen de tennisfinale gekeken en 's avonds de voetbalfinale van jet WK. We gingen een soort van barbecuen en het was best lekker.

Maandag ben ik naar haar vaders werk geweest en heb ik wijn geproefd. Het is dus geen alcoholvrije vakantie, haha ik heb zelfs port gedronken. Verder hebben we die middag ergens gelunchd en wilden we een waterval zien. Die hebben we niet van dichtbij gezien omdat er babboons (soort apen) waren waardoor het te gevaarlijk werd want we waren niet beschermd met een geweer (die hebben zie hier bijna allemaal, schijnt).

's Avonds heb ik bloemkool en broccoli gegeten dus het Nederlandse eten kennen ze hier ook. 'S avonds is het hier wel koud want ze hebben geen verwarming hier. Overdag schijnt de zon en kan je gewoon in een shirt lopen. Er is hier veel natuur en je ziet grote verschillen tussen arm en rijk. De rijken zijn meestal blank en de armen meestal zwart. Ze lopen ook gewoon langs de snelweg enzo.

Upington

Dinsdag zijn we vertrokken naar Upington (ongeveer 900km van Villiersdorp) waar een oom van mijn gastgezin woont. Daar hebben we overnacht. Woensdag zijn we naar het Kgalagadipark gegaan. De eerste dag sliep ik in een huisje bij Twee rivieren. Daar hebben we een nightdrive gemaakt en hebben we o.a. struisvogels, springbokken, gemsbokken, jakhalzen en gnoes gezien.

De volgende dag zijn we 162km omhoog in het park gegaan naar Nossob. Ook daar sliepen we in een huisje. We zagen weer dezelfde dieren als de dag ervoor. Het was wel jammer want bij het plaatsje was een drinkplas voor de dieren en in de ochtend was daar een leeuw geweest.

Vrijdag gingen we het park weer uit en gelukkig kwamen we onderweg 3 leeuwen tegen, een vrouwtje en twee kleintjes. Ze bleven rustig liggen dus we konden ze goed bekijken. Toen we uit het park waren, zijn we naar de Augrabies waterval gereden. Hier stort de grootste rivier van Zuid-Afrika, de oranjerivier, naar beneden.

Dit is de op 5 na grootste waterval ter wereld. Hij was ook echt groot alleen helaas was ik er niet in de goede tijd van het jaar want nu viel er ongeveer 155.000 kubieke meter per seconde naar beneden en normaal wel 1,2 miljoen (heb ik me laten vertellen) Ook daar sliepen we weer in een huisje.

Zaterdag zijn we naar Kaapstad gereden. 's Middags heb ik de Victoria& Alfred waterfront gezien (grote haven hier) en daarna ben ik naar Newlands gegaan, het rugbystadion in Kaapstad. Daar heb ik een rugbywedstrijd gezien tussen West Province en de cheetah's (mij zeggen deze namen eigenlijk niets). Maar goed, het was wel heel leuk om een keer mee te maken!

Zondagavond ben ik naar de kostschool van he meisje uit het gastgezin gegaan. Maandag ben ik voor het eerst naar school gegaan.Ik moest een lelijk uniform aan en de school was erg koud. Wel was het interessant om te zien hoeveel zij hier met geloof hebben.Elke ochtend beginnen ze hier met een bijbellezing. Verder moeten de jongens bij de deur de meisjes voor laten gaan en de lagere klassen moeten wachten voor de hogere klassen.

Naar Durban

Woensdag ben ik op safari gegaan, georganiseerd door de Rotary. De vlucht naar Durban verliep gelukkig goed. In Durban hebben we een beetje gewinkeld.Donderdag zijn we naar St. Lucia gegaan met een groep van 45 mensen vanuit verschillende landen. Daar hebben we nijlpaarden en krokodillen gezien.

Na St. Lucia zijn we naar Barbeton en Sabie gegaan waar we twee nachten bleven om God's window (uitzicht tot aan Mozambique) en de Blide river canyon (grootste groene kloof ter wereld) te zien. Erg mooi allebei.

Maandag zijn we naar het Tsukudu game reserve gegaan. Ik heb o.a. de big five (olifant,neushoorn,leeuw,buffel,luipaard) gezien! Ik heb zelfs een olifant,cheetah en een leeuw geaaid. Dat was echt vet! Na het Tsukudu game reserve zijn we naar Badplaas gegaan in een hot water spa resort. Erg lekker een gezichtsbehandeling en een massage.

Na Badplaas zijn we naar Shakaland gegaan naar Zuluvillage, een stam. We kregen een rondleiding en hebben vibrance dancing gezien.We sliepen zelfs in Zuluhutten!Zaterdag was de safari weer voorbij. Helaas,het was echt geweldig.

Zondag vloog ik terug naar Kaapstad waarna ik meteen terug naar kosthuis moest omdat er die week erna interskole is, de hele week feest en zaterdag een grote rugbywedstrijd. Ik moest wel in die week donderdagavond even naar een rotaryclub om mijn verhaal te vertellen.

Weekend weg

Die zondag ben ik een weekend weggegaan met mijn gastgezin. Die dag hebben we alleen gereden naar Mosselbay, een plaatsje aan de kust. Onderweg bij een plaatsje heb ik walvissen gezien, maar wel van ver weg! Die dag zijn we nog naar the Point in Mosselbay gereden om daar walvissen te kijken van dichterbij, maar helaas waren ze er niet.

Maandag zijn we naar Knysna gegaan, via de tuinroute, waardoor je dus door een stuk prachtige natuur rijdt. In Knysna hebben we een boottocht gemaakt en ook zeeleeuwen gezien! In dit gebied is er kort geleden een overstroming geweest dus er lag veel puin en niet alle wegen waren toegangbaar, maar gelukkig wel de onze.

Dinsdag ben ik naar Oudtshoorn gegaan, en... ik heb daar struisvogel gereden.Het was heel kort (anders sneu voor het beest) maar wel echt gaaf. Je moet helemaal achterover hangen, maar je wordt vastgehouden door iemand. Daarna zijn we naar de Cango Caves gegaan, grotten met stalactieten en stalagmieten.Dat was heel mooi!

Verder ben ik die dag nog naar een museum in Mosselbay geweest waar een hele oude postboom is. 's Avonds ben ik naar pirates of the carribean geweest! Woensdag zijn we weer naar huis gereden en 's middags heb ik gegolft met de vader. Ik mocht t karretje besturen! Donderdag, vrijdag en zaterdag had ik even de tijd om weer bij te komen van alle dingen die ik gedaan had.

Zondag ben ik naar de kerk geweest. Dat was heel apart want het leek net een powerpoint presentatie. Daarna ben ik naar Kaapstad gegaan en heb ik het kasteel bezocht. Ook ben ik de Tafelberg opgegaan met een kabelkarretje. De Tafelberg is de topattractie van Zuid-Afrika. Je hebt heel mooi uitzicht over Kaapstad en Robbeneiland (van Nelson Mandela).

Zondagavond ben ik bij Tessa, een ander meisje uit Nederland die in Kaapstad haar gastgezin heeft en samen met mij vliegt, blijven slapen. Maandag zijn we naar Canalwalk gegaan. Het is een groot shoppingmall en het schijnt de grootste te zijn van het Zuidelijk halfrond. Dinsdag zijn we naar de waterfront van Kaapstad gegaan en hebben we langs de Atlantische oceaan gereden en met onze voeten in de oceaan gestaan, maar het was erg koud.

Dinsdagavond zijn we naar Signal Hill gereden en daar heb je supermooi uitzicht over Kaapstad met alle lichtjes. Woensdagochtend zijn we naar Robben Island geweest. Dat was wel interessant om de cel van Nelson Mandela te zien! 's Middags zijn we de Tafelberg opgeklommen. Hij is 1085m hoog,en wij hebben 800m geklommen omdat we hoger begonnen.

Op de Tafelberg hebben we overnacht. Dit is heel uniek want maar weinig mensen kunnen dit doen, maar de gastvader van Tessa zit bij de rescueclub waardoor hij toegang heeft tot huisjes daar. Donderdag zijn we er vanaf geklommen. Dat was erg zwaar want het was heel steil. Vrijdag heb ik mijn koffer ingepakt en zaterdag 19 augustus 2006 ben ik weer naar Nederland gevlogen. Gelukkig ging het deze keer wel goed.

In Nederland was ik eindelijk weer bij mijn familie! Het was een grote ervaring voor mij, de 6 weken zijn omgevlogen en ik had dit voor geen goud willen missen!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors