Waarom heeft een zebra strepen?

Waarom heeft een zebra strepen?

door Emma van Kampen

Volgens onderzoekers hebben zebra’s strepen om stekende vliegen op afstand te houden, als camouflage om roofdieren in de war te brengen en tegen de warmte. Behalve voor de eerste, is er echter nog geen bewijs gevonden voor de potentiële functies van de opvallende strepen. Wetenschappers zijn het er dus nog niet helemaal over eens: er wordt al meer dan een eeuw onderzoek gedaan om dit mysterie te ontrafelen.

In februari 2019 deden onderzoekers van het wetenschapsplatform PLOS ONE meerdere experimenten om erachter te komen of zebrastrepen steekvliegen kunnen misleiden. Hierbij keken de onderzoekers of vliegen zich sneller nestelden op een zebra of een paard. De landingen van de vliegen bleken op zebra’s een stuk minder effectief. De onderzoekers kwamen vervolgens tot de conclusie dat zebrastrepen een verblindende werking hebben, die ervoor zorgen dat vliegen moeilijk kunnen landen. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Eerder werd al onderzocht of de strepen een verkoelende werking hebben. Wetenschappers plaatsten zes watervaten met verschillende soorten vachten, waaronder zebrahuiden, in de volle zon en keken welk vat het koelst bleef. De witte vacht won; een verkoelende werking lijken de strepen dan ook niet te hebben. Ook lijken de strepen niet per se als camouflage te fungeren. Het idee is dat de strepen tot verwarring leiden bij roofdieren, maar zebra’s vallen vaak ten prooi aan leeuwen en dergelijken. Meer onderzoek lijkt dan ook de enige oplossing om dit mysterie voor eens en voor altijd op te lossen. 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors