Moet ik uitkijken voor haaien wanneer ik ga zwemmen in Zuid-Afrika?

Moet ik uitkijken voor haaien wanneer ik ga zwemmen in Zuid-Afrika?

door Charlotte de Vries

Ja, voor haaien moet je oppassen in Zuid-Afrika. Een aantal van de gevaarlijkste haaien ter wereld, zoals de witte haai en tijgerhaai, zwemmen rond voor grote delen van de Zuid-Afrikaanse kust. Vooral in Valsbaai, waar de surfstranden van Kaapstad zich bevinden, leeft een grote populatie van witte haaien en komen nog weleens dodelijke aanvallen voor. Daarom is het belangrijk om je aan de voorzorgsmaatregelen te houden. Gelukkig zijn die er wél.

Op populaire zwem- en surfstranden wordt de aanwezigheid van haaien gereguleerd. Zo liggen er grote netten voor de stranden van Durban en worden er Shark Spotters ingezet in Muizenberg. De Shark Spotters zijn verdeeld over acht uitkijkpunten en houden zo’n tien uur per dag de zee in de gaten. Zien ze een haai? Dan loeit een sirene en gaat een witte waarschuwingsvlag omhoog. Surfers en zwemmers dienen direct de zee uit te gaan. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

De technieken schijnen goed te werken: het aantal aanvallen in Zuid-Afrika ligt veel lager dan in andere ‘haaienlanden’ zoals Amerika en Australië. Toch is het belangrijk om niet overmoedig te worden. Een sterke haai kan per ongeluk door een net heen gaan of zijn gemist door de Shark Spotters omdat het water troebel was die ochtend (in het geval van slecht zicht hangt er een zwarte vlag op het strand). Kijk daarom altijd uit en zwem of surf niet te ver de zee op, vooral niet op een strand waar geen beveiliging is.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors