Waarom heeft Zuid-Afrika drie hoofdsteden?

Waarom heeft Zuid-Afrika drie hoofdsteden?

door Charlotte de Vries

Toen de Unie van Zuid-Afrika werd uitgeroepen in 1910, konden de Britten en de Nederlanders het niet eens worden over de nieuwe hoofdstad. Ze besloten uiteindelijk om de macht te verdelen en drie hoofdsteden aan te wijzen. Dit werden Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein.

Deze staatsinrichting heet ook wel de trias politica. Daarbij fungeert Pretoria als de bestuurlijke macht. Je vindt er de Union Buildings, waar de president en verschillende ministeries het dagelijkse bestuur uitvoeren. Kaapstad is de wetgevende hoofdstad: het parlement is gevestigd in het Tuynhuys in de Company’s Garden. En Bloemfontein treedt met zijn Hooggerechtshof op als gerechtelijke hoofdstad.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Ondanks alle veranderingen die Zuid-Afrika in de afgelopen eeuw doormaakte en de onafhankelijke republiek die daaruit voortkwam, bleven de drie hoofdsteden tot op de dag van vandaag bestaan. Wel is er het idee om de machtsverdeling op te heffen en van Pretoria de officiële hoofdstad te maken. Vooral het ANC is hier een voorstander van.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors