Begon de wijnbouw in Zuid-Afrika om schurft tegen te gaan?

Begon de wijnbouw in Zuid-Afrika om schurft tegen te gaan?

door Maurice Kosterink

Ja, de wijnbouw in Zuid-Afrika is echt opgezet om schurft tegen te gaan. De scheepslieden van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie kregen vaak schurft tijdens hun reis naar Azië, doordat ze aan boord de schepen te weinig fruit aten. Daarom namen de Nederlanders de druiven mee naar hun handelspost in Zuid-Afrika. En maakten de VOC-schepen er een stop, zodat de mannen meer vitaminerijk voedsel konden eten. Wijn was daar een voorbeeld van. 

De grote man achter de wijnproductie in Zuid-Afrika heette Jan van Riebeeck. Hij is geboren in Culemborg en stichtte de handelspost bij Kaap de Goede Hoop voor de VOC in 1652. Het was zijn taak in de handelspost om wijn te produceren voor de zieke scheepslieden van de VOC. De allereerste oogst was op 2 februari 1659. We weten dat het precies deze datum was, omdat Jan van Riebeeck dat opschreef in zijn logboek. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Tegenwoordig is Zuid-Afrikaanse wijn erg populair. Het land levert meer dan drie procent van de wijnproductie wereldwijd. De meeste daarvan komt voort uit de West-Kaap, waar ook Riebeeck zijn productie begon. Het klimaat is de reden waarom je juist hier veel wijngebieden ziet. De wind vanaf de Atlantische oceaan zorgt namelijk voor voldoende regen en afkoeling. Uitermate geschikt is de regio rond Stellenbosch. De lekkere wijn die hier wordt geproduceerd, wordt alleen niet meer gebruikt als medicijn tegen schurft. 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors