7 praktische tips voor je vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen

7 praktische tips voor je vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen

door Getaway Travel

Een rondreis door Zuid-Afrika met kinderen eist net iets meer voorbereiding dan wanneer papa en mama lekker met zijn tweeën zouden gaan. Maar dat is geen reden om je droom niet uit te laten komen! Sterker nog, we weten zeker dat je kinderen veel toevoegen aan je vakantie. Zo maken ze het contact met locals een stuk gemakkelijker en komt hun perspectief op het land vaak vanuit een onverwachte hoek. 

Maar goed, het blijven kinderen die zorg nodig hebben. En om je to-do-lijst een tikkeltje te verlichten, hebben we daarom een aantal praktische tips voor je vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen op een rijtje gezet. Van reisdocumenten tot klamboes: hier vind je een handige checklist!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

1. Vraag de geboorteakte(s) op tijd aan 

Behalve een eigen paspoort moet een minderjarig kind een internationale geboorteakte bij zich hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Dit certificaat kan je alleen aanvragen in het land waar je kind is geboren. In Nederland vraag je een geboorteakte aan bij de gemeente waar je kind is geboren. De aanvraag duurt ongeveer vijftien werkdagen en kost zo’n vijftien euro.

Reis je alleen met de kids? Dan is een akkoordverklaring van de andere ouder of een officieel afschrift van volledige voogdij vereist. Let erop dat alle certificaten in het Engels moeten zijn! 

Dit artikel is opgesteld in oktober 2019. Aangezien de vereiste reisdocumenten aan wetgeving onderhevig zijn, raden we je aan om bij de Zuid-Afrikaanse ambassade nog eens na te vragen wat je precies nodig hebt om het land binnen te komen met de kids.

2. Informeer naar de nodige vaccinaties 

In Zuid-Afrika komen verschillende infectieziekten voor, zoals malaria en hepatitis A. Gelukkig zijn hier tabletten en inentingen tegen. Let er wel op dat baby’s vanaf één jaar gevaccineerd mogen worden. Dus plan een bezoekje in bij de GGD of vraag een afspraak aan bij GezondOpReis voor medisch advies. Doe dit tenminste anderhalve maand voor vertrek. 

3. Bereid je voor op de vliegreis

In Zuid-Afrika is het even laat als in Nederland. En dat betekent: geen jetlag! Dat is fantastisch voor een reis met kinderen. Daar staat wel tegenover dat de vliegreis naar Kaapstad of Johannesburg tien tot elf uur duurt. Zorg dus dat je genoeg boekjes, speelgoed en spelletjes meeneemt voor de reis! Gelukkig beschikken veel vliegtuigen tegenwoordig ook over een ‘entertainment system’ waar kinderen uren zoet mee zijn.

Reis je met een baby of peuter? Dan is een draagzak een aanrader! De buggy mag mee tot aan de gate, daarna gaat ‘ie in het ruim. In het vliegtuig vraag je een bassinet, een soort wiegje, aan. Hiervan zijn een aantal beschikbaar voor baby’s tot ongeveer tien kilogram. En eten? Neem genoeg melkpoeder mee of vraag bij het boeken of inchecken een kindermaaltijd aan.

4. Een speciale paklijst 

Behalve kleren, speelgoed en eventueel melkpoeder, raden we je aan om een aantal spullen in te pakken waarmee je muggenbeten tegengaat. De eerste is een slaaptentje, zodat je kind overal mugvrij slaapt. Een klamboe kan ook, maar vinden we door het nachtelijke trekken en woelen minder betrouwbaar.

Daarnaast is het goed om Deet mee te nemen. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar mag je insmeren Deet van maximaal dertig procent. Het gezichtje moet je vermijden. Heeft je kind een heftige reactie op Deet? Gebruik dan doekjes met citronella om je kind mee in te smeren.

Bedenk ook dat muggen niet houden van kou, dus een hotelkamer met airconditioning is een aanrader. En dat er malariavrije gebieden en safariparken zijn waarmee je het malariarisico helemáál vermijdt. Raadpleeg je reisarts hierover.

5. Reserveer speciale zitjes en bedjes 

Als je van plan bent om zelf te gaan rijden, vraag dan van te voren bij de verhuurmaatschappij een kinderzitje aan. Ook is het handig om vooraf een babybedje te regelen bij de accommodaties. Je kan dit ter plekke regelen, alleen bestaat er dan de kans dat er geen bedjes meer beschikbaar zijn. En je hebt ze toch liever niet tussen je in liggen.

6. Houd bij bepaalde activiteiten rekening met de kids

Helaas mogen de echte kleintjes niet altijd mee op safari. In de meeste wildparken mogen kinderen vanaf vier of zes jaar mee in de jeep. Als je kind niet aan de leeftijdsgrens voldoet, kan je de mogelijkheden bij je accommodatie of met een Ranger overleggen. Ze willen nog weleens een uitzondering maken.

Ook raden we je aan om boottochten met kinderen te vermijden. Het is vreselijk triest om je kindje zeeziek te zien worden. Wil je toch graag walvissen en dolfijnen spotten tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Er zijn genoeg plekken langs de kust, zoals in Hermanus en Plettenbergbaai, vanwaar je de joekels kunt spotten. En wat zullen de kleintjes dat fantástisch vinden!

7. Kies een kindvriendelijke reisroute uit

Tenslotte is een kindvriendelijke reisroute belangrijk. Zorg ervoor dat je niet te lange afstanden op een dag aflegt: één of twee uur per dag in de auto zitten is voor veel kinderen de max. En zoek een aantal bestemmingen uit die veilig en leuk zijn voor het hele gezin. Hier vind je een aantal bestemmingen die wij aanraden!

Travelnauts verzorgt de leukste reizen naar Zuid-Afrika met kinderen

Je rondreis door Zuid-Afrika met kinderen vereist net wat meer voorbereiding dan wanneer je alleen of met z’n tweetjes gaat. Laat je dat liever aan iemand anders over? Reisorganisatie Travelnauts verzorgt kindvriendelijke, op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika. Zodat je zonder zorgen het schitterende land aan je kinderen kunt laten zien.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors