Passenroute

Passenroute

door Charlotte de Vries

Een sprookjesachtige autoroute wacht je op in de provincie West-Kaap. De Passenroute begeleidt je door vier bergpassen die versierd zijn met broers en zussen van de imposante Tafelberg. Langs de route zie je wijnranken tot aan de horizon, bezoek je sterrenrestaurants in pittoreske steden en geniet je van fenomenale uitzichten op de zee.

Zo'n 185 kilometer kronkelt, daalt en stijgt de Passenroute van Stellenbosch naar Franschhoek en eindbestemming Kaapstad. De mooiste landschappen van de West-Kaap komen voorbij. Dus kom gauw mee! De Passenroute mag je niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

ZELF NAAR West-Kaap?

Bekijk alle 133 reizen naar West-Kaap

Bezienswaardigheden langs de Passenroute

Je begint je dag in het statige Stellenbosch. Witte, Kaaps-Hollandse huizen en grote eikenbomen creëren het centrum van deze veilige universiteitsstad. Je kunt hier heerlijk eten en winkelen of de omringende wijnboerderijen bezoeken. Probeer vooral het Boschendal Wine Estate, waar je wijn van topklasse proeft in een tuin die omgeven is door indrukwekkende bergen.

Dan rijd je de eerste pas in. De Helshoogte Pass neemt je mee naar boven en biedt je een panoramisch uitzicht op Stellenbosch. Cottages en B&B's bespikkelen deze bergpas niet voor niets.

Het allerbeste eten vind je in Franschhoek. In dit oude Franse stadje tref je verschillende eetcafés, restaurants en traiteurs. Veel van de topkoks van Zuid-Afrika werken hier! Chocoladeliefhebber? Mis dan Hugenot Fine Chocolates niet, waar je diverse soorten chocolade kunt proeven.

Met je buik vol rijd je verder naar boven, naar de Franschhoek Pass. Hier liggen een paar van de mooiste bergen van de West-Kaap. Je hebt er een fantastisch uitzicht op Franschoek en de vallei.

Eenmaal beneden verandert het landschap. Hoge bergen en wijnranken maken plaats voor het enorme aangelegde meer van de Theewaterskloof. Je rijd voor je gevoel wel uren rond het rustige meer voordat je de volgende pas bereikt: de Viljoenspass. Deze pas is vernoemd naar een van de meest succesvolle appelboeren van Zuid-Afrika: Anthony Viljoen.

Nog steeds wordt in dit gebied een enorme hoeveelheid appels geteeld; maar liefst 65 procent van alle export. Natuurlijk kan je hier een paar sappige kilootjes inslaan.

Het vervolg van de route zal je verassen met adembenemende uitzichten vanaf de Sir Lowrys Mountain Pass. Er is een parkeerplek voor de nodige fotomomenten. Je ziet de Valsbaai en Somerset West aan je linkerhand, de Tafelberg in het midden en aan je rechterhand de Helderberg. Let op: bavianen hebben dit uitkijkpunt ook ontdekt. Rijd door naar Kaapstad en maak je dag compleet met een etentje aan het V&A Waterfont.

Beste reistijd voor de Passenroute

De bergen, wijnranken en steden langs de Passenroute zijn het mooist wanneer ze overgoten zijn door de zon. Ons advies is daarom om de winter te vermijden en in de maanden augustus tot en met april door de vier passen te rijden.

De Passenroute kan je binnen een dag gezien hebben, maar de steden en wijnboerderijen langs deze weg zijn zeker meer tijd waard. Probeer een paar dagen uit te trekken voor Stellenbosch en een extra dag voor Franschhoek. Deze steden zijn enorme toevoegingen aan je rondreis door Zuid-Afrika!

Routebeschrijving

Vanaf Stellenbosch pak je de R310 naar de Helshoogte Road en sla je rechtsaf naar de R45 richting Franschhoek. Sla opnieuw rechtsaf bij de R321 die je naar Grabouw brengt. Vanaf Grabouw pak je de N2 naar Kaapstad.

De route klinkt wellicht ingewikkeld, maar de weg wijst zich vanzelf. Er zijn niet veel grote wegen, dus de kans dat je een verkeerde afslag neemt is vrij klein.

Wil je liever met een reisorganisatie op vakantie naar Kaapstad? Bekijk dan hier de beste reisopties!

Fotocredits: SA Tourism | SA Tourism

Reizen West-Kaap

Meer Passenroute

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors