Winelands

Winelands

door Getaway Travel

Het grootste en belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika ligt ten noordoosten van Kaapstad rond de plaatsen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Het gebied met dramatische bergketens en vruchtbare hellingen wordt ook wel 'Boland' genoemd, wat 'hoogland' betekent. Het landschap is als een lappendeken van wijn- en boomgaarden vol fruit, met landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl.

Europees landschap

Door de nadrukkelijk blanke geschiedenis doet het landschap Europees aan. De eerste blanke kolonisten kwamen hier dan ook al in de jaren zestig van de zeventiende eeuw aan. Hollander Simon van der Stel stichtte in 1679 het wijnstadje Stellenbosch. Al gauw kwamen er meerdere Europeanen op af, waaronder veel Franse Hugenoten die het gebied uitstekend vonden voor Franse wijnteelt.

ZELF NAAR West-Kaap?

Bekijk alle 137 reizen naar West-Kaap

Het ging de boeren voor de wind en er werden allerlei wijnstadjes gesticht die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Tegenwoordig is Zuid-Afrika een van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld. De Zuid-Afrikaanse wijnen zijn nog altijd heel populair in Nederland.

Wijnsteden

De stadjes Stellenbosch en Paarl zijn qua architectuur bijzonder en er staan veel Kaaps-Hollandse en Victoriaanse huizen. Franschhoek is weer interessant door haar mooie ligging en Tulbach vanwege de historische huizen. De meeste verbouwde witte wijn in de Winelands is de Chenin Blanc, of 'steen'.

De laatste jaren worden er ook steeds vaker soorten als Chardonnay en Sauvignon Blanc verbouwd. Pinotage is een unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort en is een kruising van Pinot Noir en Cinsault. De Pinotage is een vrij robuuste wijn en heeft internationaal vele prijzen ontvangen. Deze wijn heeft de laatste jaren meer concurrentie gekregen van lichtere Bordeaux-achtige wijnen als de Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Momenteel wint de Cape Blend sterk aan populariteit.

Wijnroutes

Er voeren verschillende wijnroutes door de Winelands, zoals de Stellenbosch-wijnroute. Hierin is een groot aantal wijnhuizen opgenomen waar je, meestal tegen een kleine vergoeding, wijn kunt proeven, kunt eten en soms zelfs kunt overnachten. De Paarl-wijnroute is ook een aanrader. Deze voert langs pittoreske wijnboerderijen die verspreid liggen langs de imposante Paarlberg.

De Winelands liggen ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Kaapstad.

Reizen West-Kaap

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors