Swartberg Pass
8,6
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,5 Plaatsen
7,0 Wandelingen
8,0 Bereisbaar

Swartberg Pass

door Charlotte de Vries

De bergketen Swartberge vormt een natuurlijke scheiding tussen de weelderige valleien van de Klein Karoo en de droge vlaktes van de Groot Karoo. Lange tijd reisde men met een boog om de ruige bergen heen. Totdat de briljante Zuid-Afrikaanse ingenieur Thomas Baine een eeuw geleden besloot om dwars door de keten een pas te maken: de Swartberg Pass.

Waarom Swartberg Pass?

Nog altijd begeleidt de 27 kilometer lange grindweg je via steile haarspeldbochten naar 'Die Top' van 1.583 meter. Je komt langs adembenemende uitzichten, diverse landschappen, beekjes en bloemenzeeën. De Swartberg Pass is een favoriet onder de Zuid-Afrikanen en mag je niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

ZELF NAAR Swartberg Pass?

Bekijk alle 8 reizen naar Swartberg Pass

Bezienswaardigheden langs de Swartberg Pass

De Swartberg Pass ligt ten noorden van Oudtshoorn, het startpunt van de route. Oudtshoorn is de grootste stad in de halfwoestijn Klein Karoo en staat bekend om haar talloze struisvogelboerderijen. Een bezoekje aan een van deze farms is een must. Je leert er van alles over de struisvogels, zoals dat ze ontzettend trouw zijn in de liefde en dat de eieren zo sterk zijn dat je erop kunt staan!

Voordat je hélemaal opgaat in deze gezellige omgeving en je je kop in het zand steekt, rijd je verder richting het noorden. Na een halfuurtje kom je aan bij de Cangogrotten, die hoog bovenaan het lijstje moet staan van je vakantie naar Zuid-Afrika. Het kalkstenen grottencomplex bestaat uit drie gigantische kamers en heeft een totale lengte van maar liefst vier kilometer.

En dan kom je aan bij het hoogtepunt van deze route: de Swartberg Pass. De golvende pieken van de Swartberge versieren de horizon. Langzaam verandert de verharde weg in grind en rijd je steil naar boven de berg op. Na elke haarspeldbocht verbaas je je opnieuw over het uitzicht op de Klein Karoo, de dorpen en landbouwgronden.

Als je 'Die Top' hebt bereikt en genoeg kiekjes hebt gemaakt, ga je het plateau van de berg op. Hier neemt de Swartberg Pass je mee langs enorme bergpieken en rotswanden, exotische bloemen en planten. Daarna volgt de afdaling en wordt het landschap steeds weelderiger.

Uiteindelijk kom je aan bij Prince Albert, een authentiek plaatsje met oud-Hollandse invloeden. Eet hier je buik vol in een van de heerlijke restaurants, zodat je helemaal klaar bent voor de prachtige terugrit.

Beste reistijd voor de Swartberg Pass

De Swartberg Pass is het hele jaar door schitterend. In de winter zijn de toppen vaak bedekt met sneeuw. In de lente en zomer verandert de omgeving in een bloemenzee en kan je zwemmen bij de picknickspots die je aan de noordkant vindt.

Voor de route heb je aan één dag genoeg: de rit van Oudtshoorn naar Prince Albert duurt ongeveer anderhalf uur. Vanuit Oudtshoorn is de Swartberg Pass daarom een leuke dagtrip. Als je hier meerdere dagen verblijft, kan je ervoor kiezen om de Cangogrotten en een struisvogelboerderij op een andere dag te bezichtigen. Zo heb je alle tijd om volop te genieten van de bergpas.

Routebeschrijving

De route naar de Swartberg is heel simpel. Je hoeft volgt vanuit Oudtshoorn de R328 richting Prince Albert. Je kunt via dezelfde weg of via een andere bergpas terugrijden, zoals de Meiringspoort. Deze pas is een deel van de N12 en begeleidt je door een oostelijk gedeelte van de Swartberge.

Wil jij een georganiseerde of een individuele reis maken naar de Swartberg Pass? Bekijk dan hier de beste reisdeals!

Fotocredits: John Hickey-Fry | Chrystian Cruz | Tim Parkinson

Reizen Swartberg Pass

Meer Swartberg Pass

Reviews Swartberg Pass

Wereld Erfgoed de Swartberg Pass voor langere tijd afgesloten na aardverschuiving (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Wiesje Kassies op 24 april 2017

De ruim 120 jaar oude weg over de Swarberg Pass is voor langere tijd afgesloten.
Op 9 april 2017 is het gedeelte tussen Prince Albert en Tweede Water tijdens noodweer volledig weggespoeld. Twee weken daarvoor hebben wij daar nog gereden en zijn diep geschokt bij het zien wat natuurgeweld heeft aangericht. De schade aan de weg is ernstig en het is niet duidelijk wanneer de weg zal worden gerepareerd. Reparaties moeten door een gespecialiseerd team worden uitgevoerd. Gaat u binnenkort naar Zuid-Afrika informeer dan vooraf of de pas weer open is.
De 27 km lange Swartberg Pass verbindt Prince Albert in het noorden met Oudtshoorn en wordt beschouwd wordt als een van de spectaculairste bergpassen ter wereld en staat op de Wereld Erfgoedlijst. Een onverharde weg met steile hairpins leidt naar de top op 1583 meter boven zeeniveau met adembenemende uitzicht. De afslag naar Gamkaskloof ligt dichtbij de top van de pas.
De ingang vanaf Prince Albert is door een smalle Kaapse zandsteenkloof. De enige geluiden zijn bubbelend water, de wind in de bomen en vogelgezang. Verschillende picknickplaatsen in de buurt van de rivier zorgden voor rustige plekken om te genieten van de imponerende natuur en rust. Pas wel op voor de boefjes, de bavianen. De natuurlijke kenmerken van de Pass zijn prachtig maar ook de door de mens gemaakte kunstwerken. Het was het laatste meesterwerk van Thomas Bain. Het is duidelijk dat toen de weg het eind van de 19de eeuw is aangelegd deze aan andere eisen moest voldoen dan de huidige.
In september 2000 leidde dit tot een crisisvergadering tussen ontwerp- en bouwpersoneel en de Provinciale en District weginspecteurs. Specifieke probleemgebieden werden besproken en een folio van foto's en tekeningen werd overhandigd. Dit leidde tot een uitgebreide facelift. In 2012 is een verder onderhoudsproject gestart. Maar de natuur blijkt sterker dan de mens.
Op 9 april 2017 is duidelijk geworden dat de natuur, ook al duurt het 120 jaar, toch overwint.

Pluspunten Swartberg Pass

  • Adembenemende uitzichten.

Minpunten Swartberg Pass

  • Erg smalle en onverharde weg. Rij dus alijd langzaam en voorzichtig. Wees attent op tegenliggers die plotseling op de hoek kunnen komen.
Ultieme tip: De Swartbergpass is vanuit Oudshoorn tot de top berijdbaar. Vanuit Prince Albert is de weg afgesloten. Deze afsluiting gaat heel, heel lang duren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors