Zuid-Afrika.nl Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!

Reviews Swartberg Pass

8,6
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,5 Plaatsen
7,0 Wandelingen
8,0 Bereisbaar
  • Aantal reviews: 1
  • Aantal waarderingen: 2

Wereld Erfgoed de Swartberg Pass voor langere tijd afgesloten na aardverschuiving (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Wiesje Kassies op 24 april 2017

De ruim 120 jaar oude weg over de Swarberg Pass is voor langere tijd afgesloten.
Op 9 april 2017 is het gedeelte tussen Prince Albert en Tweede Water tijdens noodweer volledig weggespoeld. Twee weken daarvoor hebben wij daar nog gereden en zijn diep geschokt bij het zien wat natuurgeweld heeft aangericht. De schade aan de weg is ernstig en het is niet duidelijk wanneer de weg zal worden gerepareerd. Reparaties moeten door een gespecialiseerd team worden uitgevoerd. Gaat u binnenkort naar Zuid-Afrika informeer dan vooraf of de pas weer open is.
De 27 km lange Swartberg Pass verbindt Prince Albert in het noorden met Oudtshoorn en wordt beschouwd wordt als een van de spectaculairste bergpassen ter wereld en staat op de Wereld Erfgoedlijst. Een onverharde weg met steile hairpins leidt naar de top op 1583 meter boven zeeniveau met adembenemende uitzicht. De afslag naar Gamkaskloof ligt dichtbij de top van de pas.
De ingang vanaf Prince Albert is door een smalle Kaapse zandsteenkloof. De enige geluiden zijn bubbelend water, de wind in de bomen en vogelgezang. Verschillende picknickplaatsen in de buurt van de rivier zorgden voor rustige plekken om te genieten van de imponerende natuur en rust. Pas wel op voor de boefjes, de bavianen. De natuurlijke kenmerken van de Pass zijn prachtig maar ook de door de mens gemaakte kunstwerken. Het was het laatste meesterwerk van Thomas Bain. Het is duidelijk dat toen de weg het eind van de 19de eeuw is aangelegd deze aan andere eisen moest voldoen dan de huidige.
In september 2000 leidde dit tot een crisisvergadering tussen ontwerp- en bouwpersoneel en de Provinciale en District weginspecteurs. Specifieke probleemgebieden werden besproken en een folio van foto's en tekeningen werd overhandigd. Dit leidde tot een uitgebreide facelift. In 2012 is een verder onderhoudsproject gestart. Maar de natuur blijkt sterker dan de mens.
Op 9 april 2017 is duidelijk geworden dat de natuur, ook al duurt het 120 jaar, toch overwint.

Pluspunten Swartberg Pass

  • Adembenemende uitzichten.

Minpunten Swartberg Pass

  • Erg smalle en onverharde weg. Rij dus alijd langzaam en voorzichtig. Wees attent op tegenliggers die plotseling op de hoek kunnen komen.
Ultieme tip: De Swartbergpass is vanuit Oudshoorn tot de top berijdbaar. Vanuit Prince Albert is de weg afgesloten. Deze afsluiting gaat heel, heel lang duren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Waardering door Manzano Amsterdam op 13 feb. 2020
7,6

8

Algemene ervaring

8

Natuur

7

Plaatsen

7

Wandelingen

8

Bereisbaar
Waardering door Arie van Schelt op 15 feb. 2018
9,5

10

Algemene ervaring

10

Natuur

10

Plaatsen

nvt

Wandelingen

8

Bereisbaar

Reizen Swartberg Pass

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors