Sharkdiven Gansbaai
7,3
6,0 Algemene ervaring
8,0 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
7,0 Wildlife

Sharkdiven Gansbaai

door Getaway Travel

Oog in oog staan met een haai, voor de één een nachtmerrie, voor de ander juist een uitdaging die een nieuwe impuls geeft aan het leven. In Zuid-Afrika kom je verschillende haaisoorten tegen, waaronder de bekende tijgerhaai en de beruchte witte haai. Vooral het duiken naar deze laatste soort is in Zuid-Afrika een absolute must. Shark diving kan in het toepasselijke 'Shark Alley' bij Dyer Island, niet ver van Gansbaai. Dit is ongetwijfeld de beste plek op aarde om deze geweldige dieren te bewonderen.

Shark dive boeken

Vanuit Kleinbaai, één van de kleine voorsteden van Gansbaai, vertrekken dagelijks boten richting Dyer Island. Het is een vaartocht van 25 kilometer. Als je een shark diving trip maakt, moet je ervoor zorgen dat je op tijd boekt en houd een hele dag ervoor vrij.

ZELF NAAR Gansbaai?

Bekijk alle 2 reizen naar Gansbaai

De boot heeft alles aan boord om deze dag onvergetelijk te maken. Naast het nodige duik- en veiligheidsmateriaal, zijn er ook handdoeken en windjacks aan boord. Frisdrank en snacks zijn gedurende de dag ook inbegrepen. Een trip ziet er, afhankelijk van het soort trip dat je boekt, ongeveer als volgt uit:

Veilig in een kooi

Rond 8.30 uur vertrekt de boot richting Dyer Island en bij aankomst wordt de kooi klaargemaakt voor gebruik. Veiligheid is het sleutelwoord en naast het dragen van een reddingsvest, zorgen gecertificeerde duikers ervoor dat je tijdens de duik in goede handen bent. Je hebt als shark diver dan ook geen duikbrevet nodig. Eenmaal aangekomen zakt het anker.

De door een motor aangedreven, ijzersterke kooi wordt te water gelaten en er wordt een testduik gemaakt. Na de testduik is het aan jou de beurt om deze immense dieren op slechts enkele meter afstand te zien zwemmen. Vergeet dan ook niet deze unieke ervaring vast te leggen op film of video!

Na wat tijd te hebben doorgebracht met de haaien vaar je door naar Dyer Island zelf. Vanuit de boot probeer je een glimp op te vangen van Afrikaanse pinguïns, zwarte stormvogels en talloze andere bijzondere diersoorten. Rond 16.00 uur meert de boot weer aan in Kleinbaai.

Voorbereiding

Het is absoluut aan te raden om warme kleding te dragen of in ieder geval mee te nemen. Op open water is het vaak kouder dan op het land. Ook zonnebrandcrème en een pet of hoed zijn belangrijk op zee. Als je snel last krijgt van zeeziekte, vergeet dan ook je medicijnen niet, want de zee kan zeer onrustig zijn. Dus, overwin je angst en maak deze letterlijke sprong in het diepe. Creëer een te gekke herinnering die echt niemand je meer afneemt!

Gansbaai ligt in West-Kaap, op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad en 45 kilometer ten zuidoosten van Hermanus.

Reizen Gansbaai

Reviews Sharkdiven Gansbaai

Lopendebandwerk en slecht voor de haaien (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 22 augustus 2016

Duiken met haaien in Gansbaai was een gekke ervaring. Met een stuk of twintig of dertig mensen werden we op een boot gezet en gingen we de zee op. We hebben ongeveer een uurtje gevaren voordat we aankwamen op de plek waar veel witte haaien moesten zitten. De duikinstructeurs strooiden aas en lieten een grote kooi waar zo'n zeven mensen in passen in het water zakken. We werden verzocht om zo snel mogelijk onze wetsuits en snorkelspullen aan te trekken en op te zetten, om vervolgens in sneltreintempo om de beurten de kooi in te worden geleid. Het ging niet zo vriendelijk; voor de instructeurs was dit duidelijk lopendebandwerk.

Om de haaien vanuit de kooi te zien vond ik minder spectaculair dan ik had gedacht. Nu was het zicht ontzettend slecht (een meter of twee) en het water ijskoud (een graad of twaalf), dus dat kan mijn ervaring hebben beïnvloed. Maar daarnaast vond ik het hele idee van een witte haai aantrekken met het hoofd van een tonijn aan een touw een beetje bizar. Het beest spartelde erachteraan en stootte zijn kop soms tegen de kooi. Ik hoorde later ook dat deze activiteit ontzettend slecht is voor de witte haaien: ze verwonden zich regelmatig aan de kooien, waardoor hun tanden slijten en ze minder goed kunnen jagen. Misschien kunnen we dit daarom maar beter niet meer doen.

7,3
6 Algemene ervaring
8 Mooi
8 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Minpunten Sharkdiven Gansbaai

  • Slecht voor de haai
Ultieme tip: Bij een overnachting in sommige hostels/hotels krijg je korting voor een Sharkdive. Dus check dat voordat je boekt!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors