Drank maakt meer...

Drank maakt meer...

door Han Gunst & Jan Montagu

Dik 2 jaar woon ik nu in Zuid-Afrika en het voelt soms nog steeds of ik op vakantie ben. Het is zo erg dat je hier vergeet om op vakantie te gaan! Vorige week zijn we er na lange tijd toch maar eens een paar dagen tussenuit gegaan.

Via de mooie Route 62 rijden we naar Calitzdorp Spa. In dit gebied heb je op verschillende plaatsen warm waterbronnen maar daar zijn de warmste (tot wel 54°C !). De accommodatie op het park is netjes maar erg bescheiden. Wat ik fantastisch vind is, dat de springbokjes tussen de huisjes doorlopen als ze geen mensen zien.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Overdag hebben we wat leuke tochten gemaakt in de omgeving. Als we op pad zijn naar Ladismith zien we net buiten het park twee mensen lopen. Als ze de auto horen beginnen ze te zwaaien en te wijzen. We stoppen. Ze tonen ons een grote pofadder die daar langs de weg kruipt. Gevieren bestuderen we de slang aandachtig. Als de pofadder onze aanwezigheid beu is en verdwijnt stappen we weer in de auto.

We doen dan iets wat we alle toeristen altijd sterk afraden... We bieden het tweetal, Faan en Catharina, een lift aan naar het dorp. Op de ruim 20 kilometer lange weg keuvelen we over van alles en nog wat. Faan en Catharina wonen in een kleine nederzetting vlakbij en leven van een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 320 Zuid-Afrikaanse Rand per maand (€30). Faan schijnt een echte alcoholist te zijn die ook nu met een zak lege flessen naar Calitzdorp wil om te kijken of hij daarmee een fles drank kan kopen.

Om het gesprek een andere wending te geven vertelt Faan dat hij voor een boer gewerkt heeft en nog wel eens slangen zag. Hij blijkt ook veel te weten over slangen. Hij vertelt dat een pofadder in tegenstelling tot andere slangensoorten altijd in een rechte lijn wegkruipt.

Ik vraag of hij ooit gebeten is door een slang. Hij pakt, met veel gevoel voor drama, meteen naar z'n rechter knie en zegt dat het litteken nog goed zichtbaar is. Het gaf een scherpe, brandende pijn toen hij gebeten werd. Toevallig(!) heeft hij een fles drank bij zich waarmee hij de wond uitspoelt. Het helpt meteen! Hij besluit daarop om de fles maar leeg te drinken zodat de binnenkant van z'n lichaam ook beschermd is! Z'n vrouw, Catharina zucht maar eens diep en schudt haar hoofd!

En dan ook nog

Op een mooie zonnige dag, waar we er hier veel van hebben, reden we naar Arniston aan de kust. Onderweg zagen we een wel heel bijzonder verkeersbord!

Zuid-Afrikaanse zegswijze

Dit is hy wat met die hele sak patats vorendag gekom het. - Hij heeft deze kwestie te berde gebracht.

Han Gunst

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors