Er gaat niks boven een snoek

Er gaat niks boven een snoek

door Han Gunst & Jan Montagu

Als echte visliefhebber kun je hier je hart ophalen. De wateren rond Zuid-Afrika zijn visrijk en door de aanwezigheid van twee oceanen (Indische en Atlantische) is er ook nog een grote verscheidenheid aan vis. De meest gegeten vis hier in de Westkaap is snoek. Nee, dit is geen riviervis maar een knaap van een zeevis.

Men beweert dat de Nederlanders in de 17e eeuw deze vis qua vorm en uiterlijk vonden lijken op snoek uit Nederland en deze vis daarom Zee-snoek genoemd hebben. Een Kaapse Snoek (Thyrsites atun) kan wel tot 2 meter lang en tot 6 kilo zwaar worden. Deze vis wordt zowel gekookt, gebakken, gefrituurd, geroosterd gegeten. Je ziet het als curry, quiche, pate, fishcookies. Kortom je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met Snoek.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Snoek is goedkoop en vrijwel overal verkrijgbaar. Toch heeft het even geduurd voordat ik me voor het eerst aan het eten van snoek gewaagd heb. We wonen hier zo'n 125km van zee af en ik was niet zo happig op " VARS SNOEK" die in de brandend hete zon vanuit een pick-up truck verkocht werd.

Eigenlijk was de eerste keer dat ik snoek at, tijdens een braai bij vrienden. Wat me verbaasde is dat er volop abrikozenjam, knoflook en citroen in de vis gestopt wordt die dan keurig verpakt in aluminiumfolie op het vuur gaar wordt. Gek genoeg smaakt die zoete jam erg lekker met de wat olieachtige vis. De smaak doet denken aan makreel. Echt heel smakelijk.

Een jaar geleden vroeg ik een kennis die een dagje naar de kust ging om een vis voor me mee te brengen. Hij kwam diezelfde avond de al ingevroren, schoongemaakte vis brengen. Het was even prutsen om de grote vis in het diepvries vak te krijgen. De vis was zo groot dat je er met tenminste 8-10 mensen van kon eten.

Het duurde even voordat zich een gelegenheid voor deed . Toen vrienden van ons een braai organiseerde voor familie uit Nederland heb ik voorgesteld om de vis mee te brengen. De avond van te voren had ik het gevaarte al uit de vriezer gehaald. Omdat we nogal een eind moesten rijden naar onze vrienden heb ik de vis in de ondoorzichtige plastic verpakking laten zitten. Toen ik bij aankomst de vis eindelijk uitpakte bleek het helemaal geen snoek te zijn!!

Beetje pijnlijk, een snoekbraai zonder snoek. De Nederlandse familie had zo uitgekeken naar de snoekbraai dat we ze maar niet teleurgesteld hebben. We hebben de vis (waarvan ik tot op de dag van vandaag niet weet wat voor soort het was) ingesmeerd met abrikozenjam, knoflook en citroen en lekker geroosterd. Lekker was het niet maar de zes Nederlanders hielden bij hoog en laag vol dat de snoek voortreffelijk smaakte!

Zuid-Afrikaanse zegwijze:
"Die see kan dit nie afwas nie" - Dit is onvergeeflijk

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors