Zuid-Afrika uit zijn dak

Zuid-Afrika uit zijn dak

door Han Gunst & Jan Montagu

Het kan niemand ontgaan zijn dat Zuid-Afrika op dit moment gastland is voor het wereldkampioenschap voetbal. Het is al kicken dat onze gemeente alleen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse vlaggen heeft opgehangen!! Ik dacht nog: 'hoe weten ze nu al dat Nederland gaat winnen?', maar dit blijkt te maken te hebben met een sponsoring van een gemeente uit Nederland.

Gisteren hebben we in gezelschap van een groep Zuid-Afrikaanse Nederlanders, Oranje zien winnen. Het was nog even niet zeker dat we iets zouden zien, want ongeveer een half uur voor aanvang viel de stroom uit.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Er was een boom op een leiding gevallen... de gemeente werkte zich uit de naad maar we hebben 25 minuten na aanvang van de wedstrijd onze toevlucht gevonden in een generator.

Het was echt heel typisch Afrika; een enorm groot tv-scherm dat werkt en een heel groep mensen in het donker en een keuken die zich moet behelpen met kaarslicht en gasbranders. Maar niemand die klaagde en het was reuze gezellig!

Niet in de laatste plaats omdat we konden genieten van uit Nederland ingevoerde kroketten, haringen en rookworst. Yammie! We blijven hier onze jongens wel steunen… want de kroketten zijn nog lang niet op!!

Denk nou niet dat de voetbal hier het hoofdnieuws is. Het is hier winter en we werden vanmorgen wakker in een prachtige wereld! Zon in de vallei en sneeuw op de bergen.

Op aanraden van velen gingen we een kijkje nemen in een nabij gelegen Koo-vallei. Het was echt prachtig. Natuurlijk, in Nederland zijn we meer sneeuw gewend, maar ik heb genoten van het plezier wat Afrikaners hebben om de sneeuw te zien.

Ze komen van heinde en verre, hebben al hun fotoapparatuur bij en spelen, ongeacht hun leeftijd, als jonge honden in de sneeuw. Het is hier een soort sport om sneeuw mee te nemen op de motorkap en te kijken hoever je kunt komen zonder dat al de sneeuw smelt. Het is een soort status, je kunt laten zien dat je in de sneeuw geweest bent!

Het doet een beetje denken aan de Duitse toeristen in Nederland die vroeger met die bloemenkransen op de motorkap rondreden. Vanmorgen zag ik zelfs een enthousiasteling die bezig was een sneeuwpop op de kap te maken.

Wees niet bang; natuurlijk houden we de uitslagen van het voetbal ook wel in de gaten, maar morgen gaat Bafana-Bafana vast wel winnen is hier de algemene opinie.

Ach, ons maakt het niet uit. Als Oranje maar kampioen wordt, anders is het zo sneu voor de gemeente met al die Nederlandse vlaggen!!

Zuid-Afrikaanse zegswijze:

Hy het geen bang haar op sy kop!
Hij is nergens bang voor!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors