Leuke humor

Leuke humor

door Han Gunst & Jan Montagu

Meestal antwoord ik 'de prachtige natuur en natuurlijk het mooie weer' als men me vraagt wat zo fijn is aan Zuid-Afrika.

Toch is er nog een andere factor die het leven hier zeer aangenaam maakt. De mensen zijn hier bijzonder vriendelijk en gastvrij en hebben een leuk gevoel voor humor. Het leven is hier door het ontbreken van inmenging van de overheid en het vrijwel totaal ontbreken van goede sociale voorzieningen veel harder dan in Europa maar de Zuid-Afrikaan verstaat de kracht van de humor.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Een tweedehands auto wordt hier wel aangeprezen als 'preloved car'! Toen zo'n 15 jaar geleden de zwarte krottenwijken verrezen naast de dure buitenwijken nam ook het aantal inbraken toe. Als het verschil tussen rijk en arm zo groot is, is dat bijna onvermijdelijk. In plaats van daarover te klagen werden er grappen over gemaakt, in de trend van: 'ik ga verhuizen naar een zwarte krottenwijk want al m'n spullen zijn toch al daar!'

Een wrak van een caravan die naast de weg gestrand is, is met een bordje 'Gaste huis R100 (€ 9) p.p.p.n met ontbijt' erbij opeens een glimlach waard. Wat te denken van een bordje bij een lege schilderijenlijst in een museum. Waarbij staat 'geschonken door Quiryn Snethlage (opgegeten door de museum muis '95)'.
Of het bordje bij een zware boomtak die laag boven een wandelpad hangt waarop staat: 'Beschadig alstublieft niet de boomtak met uw hoofd!'

Deze hele samenleving is doorspekt van dit soort dingen. Soms lijkt het een beetje lachen om maar niet te hoeven huilen.
In het midden van de Karoo zag ik hartje zomer bij een temperatuur van ruim 30°C het bordje 'gevaar ijs' een zeer efficiënte manier om je erop te attenderen dat de natte stenen glad kunnen zijn.

Wat te denken van een klein voorval vanmorgen. Ik sta in een kantoorboekhandel en Dave, de winkelbediende, maakt kopietjes voor mij . Er komt een bekende van hem binnen, een man met maar één been die met krukken loopt. Dave zegt tegen z'n kennis: 'Goedemorgen Johan, hoe gaat het!'. Waarop Johan gevat antwoordt: 'Prima hoor!! Ik mis nog maar één been!'

Maar het allermooiste verhaal was toch wel vorige week. Jullie weten dat in 2010 de wereldkampioenschappen voetbal hier gehouden worden. Nu leek het een bedrijf een mooie stunt om een 10 meter hoge voetbal met reclame erop op een zuil voor de ingang van het stadion in Kaapstad te zetten. De voetbal werd in elkaar gelast en met een helikopter naar het stadion gevlogen. Bij het stadion aangekomen bleken de aansluitpunten van de voetbal niet overeen te komen met die van de zuil. Goede raad was duur. Men besloot om de aansluitpunten van de voetbal aan te passen maar dat kon niet ter plaatse. De helikopter was weg en te duur om de voetbal nog een keer te laten ophalen. De politie had het bedrijf al verboden om de voetbal over de snelweg met z'n vele viaducten te vervoeren. Ze zouden de voetbal onder politiebegeleiding in de nacht dwars door het centrum van Kaapstad terugbrengen naar de werkplaats. Nog geen half uur onderweg ramde de voetbal een voetgangersbrug die het station met een winkelcentrum verbindt. In plaats van te gaan zeuren over de gigantische schade aan de voetgangersbrug stelden men optimistisch vast dat de voetbal toch maar mooi, sterk genoeg is!

Gezien hier in de wijnstreek!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors