Toeristenseizoen

Toeristenseizoen

door Han Gunst & Jan Montagu

Het seizoen is begonnen!

Oktober/ november is hier het begin van het toeristenseizoen. Zodra het weer beter wordt staan de eerste toeristen op Kaapstad Luchthaven. Het is voor ons ieder jaar weer leuk om iedereen te mogen verwelkomen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Voordat wij hier zijn neergestreken heb ik veel gereisd en ik vond het het altijd merkwaardig hoe de lokale bevolking onmiddellijk doorhad dat je een toerist was. Natuurlijk in strips zie je zo'n mannetjes in iets te bont gekleurd shirt met een korte broek boven melkwitte benen, grote safarihoed op en een dik fototoestel om z'n nek en die straalt het toerist zijn heel duidelijk uit. In werkelijkheid hebben ze bij aankomst op de luchthaven bijna altijd een lange broek aan, een modieus rustig shirt en bijna nooit een hoed of een fototoestel en toch zie ik nu ook dat het toeristen zijn.

Je ziet het vooral aan hun gezicht en ogen, ze zijn moe, doodmoe! Natuurlijk, ze zitten 12 uur of meer in het vliegtuig maar dat is het niet. Ze hebben tot kort voor vertrek heel hard gewerkt en gezorgd dat hun bureau netjes aan kant is. Thuis was er net voor vertrek ook nog van alles te regelen want een mens heeft veel aan z'n hoofd. Ik kan me herinneren dat ik op vakantie in Sri Lanka 's nachts wakker werd omdat ik vergeten had het pak melk uit de koelkast aan de buurvrouw te geven… ja een mens heeft veel grote en kleine zorgen. Als je erover nadenkt is het eigenlijk raar dat mensen om te ontspannen, want dat is toch wat je wilt als je op vakantie gaat, zich zoveel stress op de hals halen.

Zelfs de eerste drie dagen lukt het de meeste niet om deze stress kwijt te raken. Wat opvalt is dat de meeste mensen bang en wantrouwend zijn. Het is heel natuurlijk om in een vreemd land wat meer op je hoede te zijn maar ook dit maakt dat je je niet lekker ontspant. Een Nederlandse schrijver van reisverhalen, wiens naam niet te binnen wil schieten, heeft eens gezegd; 'Reizen is de overgang van wantrouwen naar overgave.' Dat is precies wat wij bij de Nederlandse toeristen hier zien gebeuren. De eerste twee nachten blijven de ramen van hun slaapkamer potdicht want wie weet wat er allemaal doorheen kan kruipen. Ze zijn dan zichtbaar gespannen als ze in een drukke stad lopen of erger nog als ze geld moeten pinnen. Zuid-Afrika heeft natuurlijk in west Europa ook een heel slechte naam. Kijk ik zal de laatste zijn om te beweren dat hier geen berovingen en diefstallen plaatsvinden maar het is hier geen wilde westen. De duizenden gevallen van mensen die hier een heerlijke ontspannen vakantie hadden hoor je nauwelijks maar als één toerist beroofd wordt op de Tafelberg is dat groot nieuws.

De Zuid-Afrikaners zijn erg vriendelijke, behulpzame en gastvrije mensen. Nu kan ik zoiets wel zeggen maar de meeste mensen willen dit, terecht, zelf ervaren. Soms krijg ik na afloop van 'n reis de verhalen te horen. Een van onze klanten ging terwijl haar man gehaast was om te vertrekken nog snel even R1000 (circa € 100) pinnen bij een automaat in een supermarkt. Het was een beetje ongewone geldautomaat die de briefjes van R100 één voor een aangaf. Terwijl ze in de auto zat telde ze de briefjes na en ontdekte dat het er maar 8 waren in plaats van 10. Ze schrok daarvan en vroeg haar man om even terug te gaan. In de winkel ging hij praten met de manager die zei: Gaat u even zitten. Ik ben blij dat u teruggekomen bent. Nadat u weg zijn er inderdaad nog twee briefjes van honderd uit de automaat gekomen. We hebben al contact opgenomen met de bank of zij kunnen achterhalen van wie dit geld is.

Zo heb ik op een rondreis meegemaakt dat 3 mensen nog een keer terug wilden naar 'n township bij Kaapstad. Omdat ik met de rest van de groep een andere excursie deed heb ik een taxi voor ze geregeld. Als ik ze aan het eind van de middag bij het hotel terug zie valt me op dat Erik z'n camera niet meer om z'n nek heeft. Als ik hem ernaar vraag schrik hij en zegt: Tjee, wat stom!!! Die moet ik in de taxi hebben laten liggen!! Als ik de taxicentrale bel vertelt een vriendelijke medewerkster dat de chauffeur bij terugkeer zag dat er een camera in de taxi was blijven liggen. Hij heeft dit bij de centrale gemeld en gezegd dat hij die even ging terugbrengen bij het hotel waar hij de mensen had opgehaald. Dit soort zaken gebeuren hier maar dat komt nooit in de krant!! Vergeet nooit dat Zuid-Afrika ook het land is van " Alles sal reg kom!!"

Zuid-Afrikaans zegswijze:

"Hang aan 'n tak!" - Wacht even!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors