Bizar cultuurverschilletje

Bizar cultuurverschilletje

door Han Gunst & Jan Montagu

Jan heeft een afspraak bij de tandarts om z'n afgebroken kies te laten herstellen. De tandarts gaat met behulp van de modernste technieken de kies weer reconstrueren. Het peil van de medische zorg is hier uitstekend! Helaas kan de behandeling niet in ons dorp plaatsvinden, maar moeten we naar het iets grotere Robertson, 25 kilometer verderop.

Als ik Jan op de afgesproken tijd wil ophalen, blijkt de tandarts vreselijk achter op z'n schema, of ik even wil wachten. "Geen probleem!" zeg ik, en ga zitten lezen in de wachtkamer. Dan pas valt me op dat deze praktijk wel erg druk is.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Het schouwspel dat daar aan me voorbij trekt bezorgt mij de koude rillingen, het is een regelrechte cultuurshock! Ik zie de ene na de andere kleurling binnenlopen die z'n gezonde voortanden komt laten trekken! Het meest absurde is nog wel dat er een reclame aanbieding is: 1 voortand voor R65 (ongeveer 6 euro) en 5 voortanden voor slechts R200. Een slim duo wil samen 5 tanden laten trekken, maar helaas, die vlieger gaat niet op! Om geld te uit te sparen wordt er zelfs getrokken ZONDER verdoving!

Ik weet dat dit een oud gebruik is onder de gekleurde bevolking en men vindt het mooi. Het is echter bizar om zoveel mooie, jonge mensen te zien die zich zo laten verminken. Ik heb wel eens begrepen dat jongens hun vriendinnetje aanzetten om hun voortanden te laten trekken. Het zou zo fijn zijn bij het kussen/vrijen! Ze noemen het daarom ook wel "the passion gab". (De gedachte alleen al, twee van die tandeloze bekkies die elkaar zoenen!)

Als we om 4 uur weg gaan heeft de tandarts die dag al 61 gezonde voortanden getrokken en er zitten nog zeker 6 mensen in de wachtkamer. Ik kan het niet laten om de tandarts te vragen waarom hij hieraan meewerkt. Hoe kan hij gezonde snijtanden trekken! De tandarts legt me vriendelijk en geduldig uit dat hij aanvankelijk ook weigerde dit te doen. Probleem was echter dat ze het dan zelf doen, wat de meest vreselijke complicaties en infecties tot gevolg had. Als hij het doet, gebeurt het tenminste vakkundig en onder hygiënische omstandigheden.

Ik ben er echt ondersteboven van, maar als je erover nadenkt is een piercing of tatoeage dan zoveel anders? Want zegt nou zelf, wie bepaald wat mooi is?

En dan ook nog

Zuid-Afrika doet er echt alles aan om het toerisme te bevorderen.
Zo te zien zijn ze nu begonnen ook de minder snuggere toerist te paaien! Enfin, op deze manier hoef je ook niet urenlang te zoeken naar iets vermakelijks!

Zuid-Afrikaans spreekwoord:
Hy skiet nie alleen met spek nie, maar hy gooi met die hele vark. -Hij liegt of het gedrukt staat.-

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors