Een Lekker Storie!

Een Lekker Storie!

door Han Gunst & Jan Montagu

Mensen luisteren hier graag naar een goed verteld verhaal. Het is hier een echte volkskunst. Je wordt uitgenodigd voor een etentje of braai, er wordt een glaasje wijn ingeschonken, onze gastheer gaat er eens goed voor zitten en begint:

'Het was in de tijd dat Zimbabwe nog Rhodesië heette. Mijn oom had een grote koffie- en bananenplantage op nog geen 2 uur rijden van de hoofdstad, die nu Harare heet.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

De keuken van het grote huis was gelegen aan de achterkant van de boerderij en in de zomer stond daar de deur open om de koelte van de avond en nacht binnen te laten. Het was de gewoonte dat het personeel 's morgens vroeg om 5 uur in de keuken begon om het ontbijt voor het boerengezin voor te bereiden.

Die dinsdagmorgen liep de niets vermoedende kokkin de keuken binnen en zag daar iets op de grond liggen. Voor een ogenblik dacht ze nog dat het een buis was maar dichtbij gekomen bleek het een reusachtige python van wel 4 meter lang en een doorsnede van zo'n 15 cm. Aanvankelijk stond ze aan de grond genageld, maar meteen daarna gilt ze zo hard ze maar kan.

Op slag is iedereen in huis, zelfs de mensen die wel tot half zeven hadden kunnen uitslapen, klaar wakker. Ze zitten stijf van de schrik in hun bed. Van alle kanten komen mensen aangesneld maar hoe pak je zo'n situatie aan?

Het is overduidelijk dat de slang een volwassen man gemakkelijk kan overmeesteren. Niemand durfde de slang te schieten want als hij niet met één schot dood zou zijn, zou z'n kracht en agressie wel eens grenzeloos kunnen zijn.

Besloten wordt om een list te bedenken. Een van de grote voordelen lijkt te zijn dat de enorme slang met z'n kop richting de deur ligt. Een oude betonnen buis die op het erf lag wordt aan een kant dicht gemaakt en met z'n open kant voor het deurkozijn gerold. In die buis heeft men een kip gedaan die als prooi moest dienen voor de python. Een meesterlijk plan vindt men zelf!

Iedereen wacht vol spanning op wat er gebeuren gaat maar de python blijkt geen honger te hebben (of is plotsklaps vegetarisch?) In ieder geval maakt hij geen aanstalten om de kip te willen wurgen. Het komt zelfs zover dat de kip lekker door de keuken scharrelt terwijl de python bewegingloos blijft liggen. Dit schiet duidelijk niet op!

Op een gegeven moment besluit men de buis maar weer weg te rollen. Een van de knechten klimt met ware doodsverachting door het openstaande raam en staat met een stok in z'n hand pal achter de slang.

De voorman van de plantage gaat met ware doodsverachting voor de slang staan met in z'n hand de langste stok die hij heeft kunnen vinden. Gelijktijdig beginnen de mannen de slang voorzichtig met de stokken te porren. Het duurt even maar dan komt het enorme dier in beweging.

Iedereen is zo opgelucht dat de python zonder al te veel weerstand vertrekt dat niemand op het idee komt hem te doden. Het enige wat tot op de dag van vandaag aan de slang herinnert is het stuk tuin achter de keuken waarin de tuinman sedert die ochtend weigert te werken en wat eruit ziet als een ware rimboe!!'

Tevreden zit de verteller achterover en vraagt of we wellicht nog een glaasje lusten. Of dit soort verhalen waar zijn? Maakt dat wat uit?

Zuid-Afrikaanse zegswijze:

Hy neem sy bene onder sy arms. - Hij rent hard weg. (De benen nemen)

Soverby - Niet alles duurt lang

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors