Kers en ander liggies

Kers en ander liggies

door Han Gunst & Jan Montagu

Het zal jullie duidelijk zijn dat we hier het Kerstfeest in de zomer vieren. Wat ons overigens niet belet liedjes als "I'm dreaming of a white Christmas" luidkeels mee te kwelen. In het begin was het even wennen, maar nu zijn we helemaal gewend aan Kerstmis in de warmte. Het heeft zo z'n voordelen om niet heel de dag binnen voor de TV te hangen, maar in plaats daarvan lekker te braaien (barbecueën) en te zwemmen.

Met het "zomerkerstfeest" zijn we ook meteen die knusse donkere dagen voor Kerstmis kwijt. Maar om met Paul van Vliet te spreken........"Daar hebbe we het volgende op gevonden!!!" Hier in de hoofdstraat van het dorp wordt ieder jaar wat kerstverliching opgehangen. En op de avond dat die voor het eerst gaat branden wordt er een grote straatbraai gehouden. Hoewel de verlichting (voor mij verwende Nederlander) niet zoveel voorstelt is het echt een hele leuke happening!! De hele bevolking loopt gezellig rond en overal ruik je lekker geroosterd eten. Ik heb ook wel de indruk dat dit het enige feest is dat alle bevolkingsgroepen met elkaar vieren. De timing van dit feest (eerste weekend van december) is ook buitengewoon goed. Rond die tijd beginnen de schoolvakanties en staat de bouwvakantie voor de deur.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Wij worden al een paar jaar door onze Zuidafrikaanse vrienden, Wim en Irene, uitgenodigd om bij Restaurant Jessica voor de deur te komen braaien. We zijn daar inmiddels zo'n vertrouwde verschijning dat Wim en Jan's foto door de dorpskrant gekozen is om het evenement aan te kondigen. Heel eervol natuurlijk!!! Hoewel ik het onderschrift "Opgewonde?" niet helemaal kan rijmen met Jan's verveelde gezichtsuitdrukking!!

Nu we het over "liggies" hebben...... vergeet ik door de feestelijkheden bijna het belangrijkste dorpsnieuws te vertellen !! Het dorp waar we wonen heet officieel Breërivier Wynland Munisipaliteit. Het dorp omvat 5 dorpskernen; Robertson, Mc Gregor, Ashton, Bonnievale en Montagu en er wonen zo'n 88.000 mensen. Nou vorige maand......ga er maar even goed voor zitten.............hebben we hier om de hoek de eerste verkeerslichten gekregen in de geschiedenis van onze gemeente!!! Je kunt het je niet voorstellen maar deze gemeente met een oppervlakte van 3800 km2 moest het al sinds haar ontstaan (circa 1850) stellen zonder verkeerslichten (robot; zeggen ze hier). Maar we zijn nu met deze voetgangersoversteek tegenover de lagere school in één klap de moderne tijd ingeslingerd!!

Maar waar hebben we het over, in Nederland is het immers een vertrouwd verschijnsel. Hier kennen mensen zoiets niet echt. Op m'n tocht naar de supermarkt zag ik een oudere heer goed kijken of er geen verkeer aankwam, en toen heel stiekem op het knoppie drukken. Het duurde even voordat het licht echt op rood sprong en inmiddels was er een auto de hoofdstraat opgedraaid. De auto stopte en de man kreeg een rood hoofd, hij voelde zich duidelijk opgelaten maar had geen andere keuze dan de weg over te steken. Hij wachtte tot de auto helemaal uit het zicht verdwenen was, stak nu zonder verkeerslicht te gebruiken weer over om z'n wandeling te vervolgen!!!

En dan ook nog

Zuid-Afrikaans spreekwoord: Moenie die bobbejaan achter die wolke vandaan haal nie!
Je moet niet overal problemen zien!

En het zal je inmiddels opgevallen zijn dat ik een zwak heb voor opvallende verkeersborden.
Maar zo aan het einde van het jaar is dit een "inkoppertje"!!
Wij wensen jullie fijne feestdagen en voor 2009 veel GELUK!!!
Je weet nu waar je het vinden kunt!!!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors