Bavianen en apenstreken

Bavianen en apenstreken

door Han Gunst & Jan Montagu

Het heeft me altijd verbaasd dat hier in Zuid-Afrika een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen bavianen en apen. Je hebt apen én bavianen! Waarom dat zo is heb ik nooit kunnen ontdekken, maar het feit dat de bavianen veel overlast bezorgen heeft daar vast iets mee te maken.

Alle prullenbakken langs de openbare weg zijn bijvoorbeeld uitgerust met een baviaanveilige sluiting. Een soort kinderveilige sluiting waarbij je twee handelingen tegelijk moet verrichten. Bavianen doorzoeken graag de inhoud op zoek naar iets eetbaars en na afloop weer netjes opruimen is er natuurlijk niet bij. Grappig is dat die sluitingen regelmatig moeten worden veranderd, want ze leren steeds bij en kunnen die sluiting dan "kraken".

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Hoewel ik het nog steeds prachtig vind om zo'n hele groep bavianen op de weg te zien staat de baviaan hier voor alles wat slecht is. Een tijdje geleden reden we door een kloof en zagen een grote groep apen op de rotsen zitten die met stenen aan het gooien was. De weg loopt rakelings langs de rots en lag bezaaid met stenen. Om de bocht staan twee politieauto's. Daar ik me niet kan voorstellen dat ze de bavianen op de bon gaan slingeren ben ik even gestopt om te vragen wat hun plan is. De vriendelijke agent legt me uit dat mensen de neiging hebben om een steen te gooien als ze bavianen willen wegjagen. De bavianen zijn dit gedrag gaan na-apen en gooien nu ook met stenen. Ze mikken niet bewust op de auto's maar het kan je toch zomaar gebeuren dat er een steen op je auto valt. De politie probeert ze nu weg te jagen maar ja, stenen gooien valt als mogelijkheid af.

Vrienden van ons wonen in een klein dorpje waar voorheen boven in de bergen een vuilnisstort -plaats was. Die stortplaats is recent gesloten. De bavianen trekken nu het dorpje in op zoek naar eten. Ze staan er om bekend dat ze veel schade veroorzaken als ze op zoektocht zijn naar eten. M'n vriendin vertelde me dat ze opeens wat gerommel hoorde in de keuken. Toen ze ging kijken zag ze nog net dat een baviaan de keuken was binnengelopen, de koelkast had opengemaakt en daaruit twee flessen frisdrank had gepakt. Op het moment dat ze de keuken inliep vluchtte de baviaan met een fles in z'n hand en één onder z'n linkerarm! Van nu af aan heeft ze de keukendeur op slot. Zij vond het wel vermakelijk dat ze de cola hadden laten staan!!

Vorige week gebeurde iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden. Er stak een grote groep bavianen de weg over net op het moment dat ik eraan kwam. Ik ging wat zachter rijden en toeterde om ze te waarschuwen. Ik zag nog dat een moeder baviaan overstak maar de baby die ze op haar rug had liet haar los en stond hulpeloos op de witte lijn. de paniek was te lezen op het gezicht van de moeder. Toen ik voorzichtig voorbij het baviaantje was gereden zag ik in m'n achteruitkijkspiegel iets wat ik nooit zou geloven als ik het niet zelf gezien had. De moeder liep naar het midden van de weg en gaf de baby eerst een klap voordat ze het liefdevol in haar armen nam. Het was echt zo van: "verdorie snotaap je liet me schrikken!"

Zuid-Afrikaanse zegswijze:

Ons kannie almal helde wees nie, iemand moet langs die pad staan en hande klap.

('n vertaling lijkt me overbodig!)

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors