Op vakantie naar Augrabies en Kalahari

Op vakantie naar Augrabies en Kalahari

door Han Gunst & Jan Montagu

Het is eigenlijk om je dood te schamen, maar we hebben speciaal een nieuwe auto gekocht om op vakantie te kunnen naar Augrabies en de Kalahari. Je hebt in dat gebied niets aan een gewone personenauto en je moet echt een stoerdere auto hebben die wat hoger op z'n wielen staat en bij voorkeur met 4 wielaandrijving. Nou ging 4 wheel-drive ons wat te ver maar de stoere auto kwam er en in mei (da's een hele mooie tijd daarvoor) gingen we vrolijk richting Augrabies en Kalahari of Kgalagadi Transfrontier Park zoals ze hier zeggen.

We hadden alvast een reservering gemaakt bij Augrabies en zouden daar reserveringen maken voor Kgalagadi.
Een reis naar het noorden van Zuid-Afrika is op zich al een feest. Het is fantastisch door dit dun bevolkte gebied te rijden. En zodra er minder bomen zijn zie je de nesten van de "socialable weavers" vogels die in staat blijken om hele appartementgebouwen van vogelnesten aan een electriciteitspaal te bevestigen. Wij kunnen nog geen berging bouwen zonder uitgebreide bouwtekening met bestek.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Onderweg hadden we geen accommodatie geboekt. Hoe moeilijk kan dat nou zijn? Heel moeilijk bleek. De meeste dorpjes waren in werkelijkheid niet meer als 3 boerderijen en 2 kerken (dat bleek de verhouding te zijn) maar een guesthouse of hotel…was in geen velden of wegen te bekennen. Langzaam begreep ik waarom zoveel Afrikaners kamperen… hier zul je wel moeten.

Na wat gezoek vonden we een heel goedkoop maar duidelijk onder de maats hotel. Er hing nog een vergeeld plakkaat dat ze diep in de zeventiger jaren ooit 1 ster gekregen hadden. Sindsdien hadden de mensen van de stargrading blijkbaar de moed opgegeven. Enfin, we hadden een bed!

Voor het raam van onze hotelkamer stond op het parkeerterrein een caravan geparkeerd waarin mensen overnachten…nooit eerder ben ik zo jaloers geweest op kampeerders. Wat zou het heerlijk zijn uit de muffe lucht van dit hotel, vol muggen en schimmel weg te kunnen. Wonder boven wonder hebben we redelijk geslapen.

We leggen de volgende dag een gigantische afstand af over slechte zandwegen (lang leve de nieuwe auto) en rijden in een ruk door naar Augrabies National Park.

Het is echt geweldig. We hebben een huisje met zicht op de waterval en we besluiten het er maar eens lekker van te nemen. Dagenlang lekker wandelen, boeken lezen, een braai maken en van een glaasje wijn genieten. Dit is goed vol te houden!
Op een ochtend word ik vroeg wakker van een lawaai dat me doet denken aan een vuilniswagen. Aanvankelijk is dat niet zo vreemd tot je bedenkt dat je midden in Augrabies zit. Geen vuilniswagen die hier kan komen. Als ik uit het raam kijk zie ik hoe een troep bavianen bezig is om de afvalbakken (met baviaanveilige sluiting ja,ja!) open te maken en leeg te plunderen. Apenstreken!

Op dag 5 gaan we bij de receptie boeken voor Kgalagadi Transfrontier Park. Al gauw krijgen we de kous op de kop; er is plaats, maar ze zijn aan het werken aan de weg naar Kgalagadi toe en tijdens de werkzaamheden is het park alleen bereikbaar voor 4 wheel drives! We zijn er helemaal door uit het veld geslagen. Hier hadden we zo naar uitgekeken en nu gaat het niet door. BALEN. Het heeft een paar jaar geduurd maar eindelijk dit najaar…gaan we alsnog naar Kgalagadi Park!

Zuid-Afrikaans zegswijze:
"Koue water op iemand planne gooi!" - Iemand de moed ontnemen!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors