Koken op de Afrikaanse manier

Koken op de Afrikaanse manier

door Han Gunst & Jan Montagu

Vanavond zijn we uitgenodigd voor een braai bij vrienden. Het is hier gebruikelijk dat je dan iets te eten meebrengt. Ik heb aangeboden om voor het gezelschap het voorgerecht te maken en kippen shaslicks.

Als voorgerecht heb ik in gedachten grote champignons (steeltje verwijderen) met een beetje peper en zout erop, klein beetje kruidenboter en een plakje kaas. Smaakt geweldig en is weinig werk. "Appeltje, eitje" zou je zeggen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 211 reizen naar Zuid-Afrika

's Morgens al om 8 uur loop ik, hoopvol de supermarkt binnen. Dan blijken er geen champignons en geen kippenfilet voorradig, wel poten en vleugels maar dat lijkt me niet echt handig aan een saté pen.

Inmiddels ben ik hieraan gewend, maar toen we hier pas woonden kon ik daar hevig van in paniek raken.

Ik weet nog goed dat ik 10 personen te dineren kreeg en ik kon, door slechte bevoorrading van de supermarkt, geen van de gerechten maken die ik in gepland had.

In Nederland bedenk je thuis wat je wilt eten en koopt de spullen, hier kijk je wat er beschikbaar is en besluit dan wat je gaat maken.Het is even wennen maar het prikkelt de creativiteit zullen we maar zeggen.

Het kipfilet probleem is makkelijk op te lossen door 5 kippen te kopen, die te ontdoen van hun filets en de rest in de diepvries te doen. Het is duidelijk, de komende tijd gaan we gewoon heel veel kippensoep eten! Het champignonprobleem is iets lastiger. We zijn vorige week naar de kust geweest en hebben dit dagje uit gebruikt om meteen verse vis te kopen.

Als je meer wilt dan kapitein Iglo kwaliteit moet je hier echt buiten het dorp inkopen doen. Overigens geldt ook in die viswinkel dat je moet kopen wat er toevallig op dat moment is. De laatste keer had ik heerlijke gekookte (diepgevroren) mosselen kunnen kopen. Aangezien we erg houden van mosselen heb ik, heel asociaal, de hele voorraad van 5 kg opgekocht.

Een voorgerecht van lekker gestoofde mosselen is ook niet te versmaden…dus zo veranderde een gegrilde champignon in een bordje gestoofde mosselen.

Eenmaal thuis ga ik vrolijk aan de slag. Olijfolie in de pan, ui snipperen, gerookt spek in dobbelsteentje…. Net als de uitjes glazig beginnen te worden valt de elektra uit.

Hier kookt bijna iedereen net als wij op elektra. Ik kan nog even profiteren van de opgebouwde warmte maar dan houdt het op. Deksel op de pan en even een boek lezen tot de stoom terugkomt. Na 10 minuten komt onverwacht snel de stroom terug.

Zoals wel vaker gebeurt dat met een flinke stroomstoot. Nog voor ik terug ga naar de keuken merk ik dat de decoder van tv en de gloeilamp van de schemerlamp het hierdoor begeven hebben. Gelukkig hebben m'n adsl router en laptop het wel overleefd.

Als ik het fornuis wil aanzetten blijkt de elektra alweer weg. Nooit geweten dat de term 'donker Afrika' zo letterlijk bedoeld is. Voordat ik de paprika en tomaten ga fijn snijden ontkoppel ik de meeste elektrische apparaten. Nog steeds geen stroom dus eerst de kippen shaslicks maar even maken want daar heb ik geen elektra voor nodig.

Als na dik een uur de stroom nog niet hersteld is haal ik m'n campingbrander te voorschijn die hier deel uitmaakt van de gewone keukenuitrusting en maak het mosselgerechtje af.

Als we even later bij de gastvrouw aankomen verontschuldigt ze zich dat het bijbehorende ovengerecht niet geserveerd kan worden want zij zitten al heel de dag zonder elektra!

Wat ben ik blij met ons voornemen voor 2011, om over te stappen op zonne energie dat is niet alleen prima voor het milieu maar ook voor mijn gemoedsrust!

Zuid-Afrikaanse zegswijze: 'Jou eie potjie krap' - voor jezelf zorgen.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors