's Lands wijs....

's Lands wijs....

door Han Gunst & Jan Montagu

We zijn trots op het opleidingscentrum in de Township dat we met Nederlands geld én mankracht gebouwd hebben. De laatste fase wordt door de plaatselijke aannemer gebouwd. Bij de overdracht van het werk lopen we samen door het gebouw. Opeens wijst Christo, de aannemer, lachend naar een vensterbank. Trots vertel ik hem dat de Nederlandse vrijwilligers die zo mooi gemaakt hebben door een betonblok doormidden te slijpen. Ja, dat had hij gezien maar waarom, is zijn vraag. Een beetje in verwarring zeg ik dat dit toch heel mooi en netjes gelukt is.

"Nee" zegt Christo "waarom steekt dat ding voorbij de wand?? Waar dient dat voor?? Dat kost toch alleen maar ruimte!!" Dit is een vraag die ik en al die Nederlandse vrijwilligers onszelf nooit gesteld hebben. Immers in Nederland steekt een vensterbank meestal een beetje uit. Lekker wat extra ruimte. Leuk, om een plantje op te zetten!!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Dat hier niemand het in z'n hoofd haalt om een plant voor het raam te zetten dat die toch maar zou doodgaan in de brandende zon daar hebben we met z'n allen geen moment aan gedacht!! Ik moet er echt even om glimlachen. In de afgelopen jaren heb ik toch geleerd dat mensen hier niet of nauwelijks kamerplanten hebben, laat staan dat ze ze voor het raam zetten. Als je een huis ziet waar al iets voor het raam staat dan weet je zeker dat daar "uitlanders" (buitenlanders) wonen.

Pas toen Christo die vraag stelde, besefte ik dat de vensterbanken hier meestal gewoon gelijk lopen met de wand. Iets wat in dit klimaat ook veel meer voor de hand ligt. Ja, zelfs op vensterbankniveau moet je hier nog inburgeren!!!

Sommige dingen zijn nou eenmaal echt anders in een ander land. Met een glimlach denk ik terug aan de eerste zomer dat we hier woonden. Het was dik 40 graden die dag en we waren die avond uitgenodigd om bij de buren te komen eten. Het hele dorp heb ik onderste boven gezet op zoek naar een bosje bloemen voor de gastvrouw, maar die bleken nergens te koop. Ik snapte er geen snars van, want bij veel mensen stonden de meest prachtige bossen bloemen in huis. Toen ik ten einde raad bij een kennis, waarvan ik wist dat ze altijd bloemen in huis had, ging vragen waar ze die bloemen gekocht had zei ze: "gekocht?? Nee, joh bloemen koop je niet, die kweek je!! Omdat ik daarvoor even iets te weinig tijd had, zijn we die avond maar met een doos chocolaatjes voor de gastvrouw op pad gegaan.

Zuid-Afrikaans zegswijze:

Dis hy wat oor die tou kan trap! - - - > Hij is bevoegd om in te grijpen!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors