Braaivleis, rugby, sonskyn en Chevrolet

Braaivleis, rugby, sonskyn en Chevrolet

door Han Gunst & Jan Montagu

Braaivleis, rugby, sonskyn en Chevrolet. Deze slogan werd in de jaren zeventig door de autofabrikant Chevrolet gebruikt om Zuid-Afrika te typeren! Ik ben niet zo zeker van het automerk, we rijden toevallig een Chevrolet maar de status van typisch Zuid-Afrikaans hebben ze nooit bereikt, maar de overige zaken zijn inderdaad typerend voor Zuid-Afrika!!

Nou sonskyn (zonneschijn) dat hoef ik denk ik niet toe te lichten, daar hebben we hier aanzienlijk meer van dan jullie gewend zijn. We zijn hier inmiddels zo ingeburgerd dat me het volgende overkwam: Ik betrapte mezelf erop dat ik verbaasd was toen ik bij een guesthouse toeristen in hun badkleding op een stretcher in de zon zag liggen!! Wij doen dat nooit! Je zwemt, droogt je af en kleed je om. Je blijft zoveel mogelijk uit de zon!!! Ik moest echt nadenken om te beseffen dat het, uit een koud land komend, heerlijk is om die zonnewarmte op je lichaam te voelen. Dat ik dat zelf ook altijd deed als we gedurende de Nederlandse winter hier op vakantie waren. Ik schaamde me echt dat ik dat vergeten was!!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Rugby is hier volkssport nummer 1, met Cricket als goede tweede. Het was een geweldige happening toen we vorig jaar met Rugby wereldkampioen werden. Je ziet dan dat echt iedereen ongeacht kleur of afkomst heel trots is om Zuidafrikaner te zijn.

Een politicus kwam op de gedachte om het embleem van het nationale rugbyteam: "de springbok" te veranderen omdat dit vermeende relaties zou hebben met het apartheidsregime. Het nationale rugbyteam wordt ook BOKKE genoemd! Ik zal jullie de details besparen maar z'n voorstel heeft het (gelukkig) niet gehaald!! "Ons Bokke bly ons Bokke!!"

Mijn man is een echte fan van zowel Rugby als Cricket, en de data en aanvangstijden van belangrijkste wedstrijden ken ik dus uit m'n hoofd. Ik heb zelfs de moeite genomen de ingewikkelde spelregels van cricket te leren. Die wedstrijden duren zo godvergeten lang dat er zonder enige basale kennis van de spelregels geen doorkomen aan is.

Blijft over braaivleis!! In de Afrikaanse editie van Wikipedia staat: Die woord "braai" is, , 'n Afrikaanse beskrywing vir "barbecue" of "roast" en is 'n sosiale gewoonte in Suid-Afrika, Botswana, Namibië en Zambië. Dit is zo, maar ik ben het er niet mee eens dat een braai zo klakkeloos vergeleken wordt met een barbeque. Een braai is niet zomaar iets....dat is de Afrikaanse manier van doen.

Ik kan je verzekeren: een goede braai is hier belangrijk. Heel Nederland denkt dat de Zuid-Afrikaan braait op een skottelbraai. Dat is niet zo, een skottelbraai wordt hier alleen gebruikt om te koken als je kampeert. Je hebt er dan allerlei spullen bij nodig om bijvoorbeeld een ei te bakken of wat al.

Een braai, da's een andere kwestie. Dat is hier mannenzaak. Een vrouw mag dan koken, maar "braaien" dat is mannenwerk. Als men je hier voor iets speciaals wil vragen, dan mag je op een braai komen. Je eet vaak gewoon binnen, het vlees is alleen geroosterd op de braai. Hier wordt bij voorkeur geen houtskool gebruikt maar hout. Het is echt een soort wetenschap welk hout voor welk vlees geschikt is. Vriend en vijand is het er overeens dat het allerbeste hout voor een braai het snoeihout is uit de wijngaarden(en laten wij nou in een wijngebied wonen!).

Toen we hier kwamen wilde Jan een echte Zuid-Afrikaanse braai, geen prul uit de winkel. De plaatselijke smid heeft op Jan's aanwijzingen van een oud olievat onze braai gemaakt. Hij is er erg happy mee!! Ik kan jullie verzekeren, het is een uitstekende braai, of moet ik zeggen: Jan is een prima braaier ?? Ik ben in iedere geval blij dat mijn in Nederland geboren man in dat opzicht een echte Zuidafrikaan is! Yammie!!

En dan ook nog

Zuid-Afrikaans spreekwoord: Ons kuier die hond uit die bos uit!
Het is zo gezellig we raken niet uitgepraat.

Af en toe luisteren we naar het Nederlandse nieuws. Daarbij valt ons op dat er altijd wel iemand op iets te lange tenen getrapt heeft. Hier gebeurd dat veel minder. Het is een groot land met veel ruimte… Als iets je niet bevalt ….dan kun je er gewoon omheen! Men neemt hier zo weinig aanstoot aan zaken dat er zelfs een speciaal bord voor is! Ik vraag me alleen af of op die plek de beroemde steen-des aanstoots ligt!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors