Matriek afscheid...

Matriek afscheid...

door Han Gunst & Jan Montagu

In mei kwam Emily, onze hulp, met de vraag die haar blijkbaar al heel lang op de lippen brandde. "Kan ek meneer om 'n gunsie vra?" Natuurlijk kon dat.....of we bereid zijn om haar zoon en z'n partner naar de Matriekdans te brengen?? Haar zoon vindt onze auto zo mooi dat hij dat heel graag zou willen. Ach, we doen het graag voor onze trouwe Emily.

Matriek afscheid is hier iets heel bijzonders. Aan het begin van hun laatste trimester op de highschool wordt dit feest door de school georganiseerd.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

De eindexamenkandidaten en hun ouders geven ontzettend veel geld uit om er dan heel mooi uit te zien. Het lijkt wel of ze gaan trouwen zo officieel gaat het eraan toe. Triest is dat veel mensen zich diep in de schuld steken om hun kind er zo mooi mogelijk uit te laten zien.

Gedurende de afgelopen maanden worden we door Emily regelmatig herinnert aan onze afspraak. Dit weekend is het dan eindelijk zover ..... Darren, de zoon van Emily komt op donderdag nog even op de fiets aan; of we het echt niet vergeten zijn! Hij biedt aan om de auto te wassen want het moet er wel allemaal tip-top uitzien. We worden vrijdagmiddag om half 3 bij zijn huis verwacht.

We zijn iets te vroeg bij z'n huis omdat we beseffen dat hij erg zenuwachtig is. Hij is zichtbaar opgelucht om ons te zien. Daar staat hij, de kwajongen van 18 jaar in z'n veel te volwassen pak. Emily heeft twee fantastische taarten gebakken waar eerst twee stukken van worden verorberd. Ik ben ingehuurd als fotograaf en moet onmiddellijk aan de slag. Na een uitgebreide fotoreportage vertrekken we naar het huis van Lizzy, z'n partner voor dit feest.

Lizzy blijkt een lief wat verlegen meisje wat net als Darren in het zilvergrijs gekleed is. Ook hier eet iedereen weer taart en drinkt druivensap met prik (omdat het eruit ziet als champagne). We gaan naar de volgende adressen en de stoet met paren wordt steeds langer. Uiteindelijk vertrekken we na de "before party" (met nog meer taart en druivensap). Ik vraag me af of deze stelletjes ook verkering hebben maar durf dat niet te vragen.

Dan wordt Lizzy opeens heel enthousiast en roept "Nee man hulle het 'n afslaankap!!" Geneer je niet, ik had ook geen idee wat "afslaankap" is. Maar toen ze wees naar een Mercedes convertible had ik er weer een Afrikaans woord bijgeleerd.

Lizzy bleef maar zeuren over die Mercedes en het begon Darren danig te irriteren. Pas tijdens de stop bij de Avalon Springs om foto's te maken besefte ik waar de schoen wrong... niet de cabriolet was het doelwit, maar de stoere in het goud geklede Kevin bleek het centrum van al haar aandacht.

Als een echte papparazi heb ik het moment dat Kevin stiekem een kusje steelt kunnen vastleggen. Maar jij en ik vertellen het niet verder.....toch?!

En dan ook nog

Van de Nederlanders die hier geweest zijn, zijn er verschillende die geen bavianen gezien hebben... Onbegrijpelijk want ik moet regelmatig vol in de rem om niet een aap op de motorkap te hebben.

Vrienden uit Barrydale hebben na het sluiten van de vuilnisstortplaats in hun dorp last van bavianen die de buurt afstruinen op zoek naar eten. Ze moeten de keukendeur dicht houden anders wordt de koelkast leeg geroofd!

Dit verkeersbord zagen we in Hermanus waar ze blijkbaar zuinig zijn op al die apen!

Zuid-Afrikaans zegswijze

Elke ma dink haar krummeltjie is 'n brood. - Iedereen denkt dat wat van hem is het beste is.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors