Sinterklaas in Afrika!!

Sinterklaas in Afrika!!

door Han Gunst & Jan Montagu

Sinds ik ver van Nederland woon lijkt de hang naar typisch Nederlandse dingen groter te worden. Als vrienden een stuk oude kaas meebrengen bijvoorbeeld. Wauw!!! Die lekkere pittige smaak van oude kaas!! Misschien ......... lijkt het ook zo lekker juist omdat het zo onbereikbaar is!!

Zo begint elk jaar in november ook het verlangen naar een ouderwets Sinterklaasfeest met pakjes, gedichten en surprises. Eerlijk is eerlijk op dat punt hebben we niks te klagen want met een groep landgenoten vieren we ieder jaar weer pakjesavond. Met een echte St. Nicolaas die, zo te zien, nog vlug even wat taxfree inkopen heeft gedaan op Schiphol.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 211 reizen naar Zuid-Afrika

We knutselen aan onze surprises, maken gedichten en bakken zelfs speculaas en pepernoten. Als je weet hoeveel werk daarin gaat zitten zijn die opeens ook een stuk lekkerder!!

Soms probeer ik Afrikaanse vrienden wel eens uit te leggen dat wij geen cadeautjes geven met Kerstmis omdat we Sinterklaasfeest vieren. Ze kijken me dan met iets van medelijden in hun ogen aan.

Sinds anderhalf jaar ben ik lid van de "leeskring" waar we maandelijks een Afrikaans boek bespreken, veel lol hebben en in ieder geval van de Afrikaanse taal genieten. Als zij me vragen iets te zeggen op de jaarafsluiting besluit ik om de dames eens te vertellen wie Sinterklaas is. Ik bereid me grondig voor en vertel dat het kerstfeest vroeger het midwinterfeest was dat door het christendom is "geleend" om Kerstmis te vieren. Tradities uit vele landen krijgen een plaats in het kerstfeest en wij leveren op die manier St Nicolaas die veranderd in Santa Claus, de goedaardige bolle kerstman.

Daarna volgt het verhaal van hoe in Nederland en België het Sinterklaasfeest gevierd wordt. De Sint die op z'n schimmel over de daken rijdt en de kinderen presentjes geeft door de schoorsteen. De volwassenen die surprises maken met gedichten. Ik vertel over de sinterklaasliedjes en het speciale snoep; strooigoed, marsepein, pepernoten en speculaas.

Vrienden hebben uit Nederland een zak taai-taai meegebracht en ik laat die rond gaan en iedereen proeft ervan. Ze vinden het heel interessant en zitten vol vragen. De oudste van het stel brengt onder woorden wat de anderen blijkbaar zaten te denken; Waarom gaat de Sint over de daken en geeft de cadeautjes via de schoorsteen? Waarom gebruikt hij niet gewoon de deur?? Daar heb ik..... niet zo 1, 2, 3 een antwoord op! Op dit soort momenten moet ik lachen want ik herken weer zo'n typisch Hollandse eigenschap (nuchterheid) in de Afrikaanse volksaard.

Als we na het nemen van de groepsfoto, onder het genot van een hapje en een drankje napraten komt er een mevrouw naar me toe. Haar dochter heeft twee jaar geleden stage gelopen in Arnhem. Ze kwam eind november aan en heeft bij haar gastgezin het Sinterklaas mee mogen vieren. Het was echt een belevenis voor haar! Ze heeft een heel speciaal presentje gekregen........ want die mensen hadden speciaal voor haar van chocolade de eerste letter van haar naam laten maken!!! "Dat is toch echt heel bijzonder" zegt ze en krijgt nog tranen van ontroering in haar ogen!!

En dan ook nog:

Zuid-Afrikaans spreekwoord:
Jy hoef nie die aap vir die koets te span nie! - Je hoeft je niet zo uit te sloven.

Qua verkeersborden kunnen ze er hier wat van. Toch kunnen ook heel doodnormale borden voor ons Nederlanders erg verwarrend zijn. Dit bord waar wij de neiging krijgen om te draaien…. wijst gewoon naar de plaats "Keerom". Het is maar hoe je het leest!!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors