Afrikaanse taalmonument

Afrikaanse taalmonument

door Getaway Travel

Welke taal heeft er nu een speciaal monument? Nou, het Afrikaans. Het Afrikaanse Taalmonument staat op een heuvel nabij Paarl. Je kijkt er uit over groene wijnboerderijen met in het zuiden het Stellenbosch gebergte. De omgeving is prachtig. Het monument, een aantal grijze pilaren, is door het spel van licht en schaduw erg fotogeniek.

Omstreden monument

Het monument is echter ook omstreden. Het herinnert veel zwarte Zuid-Afrikanen aan de periode van apartheid in hun land. Het Afrikaans was de taal van dit racistische onderdrukkende regime tussen 1948 en 1994. Het Afrikaanse Taalmonument werd in 1975 door de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering gebouwd. Het Afrikaans was dat jaar precies een halve eeuw geleden een officiële taal.

ZELF NAAR Paarl?

Bekijk alle 14 reizen naar Paarl

Inspiratie

Architect Jan van Wijk ontwierp het monument. Hij liet zich inspireren door het omringende landschap en door de twee Zuid-Afrikaanse schrijvers uit de vorige eeuw: N.P. van Wyk Louw en C.J. Langhoven. De eerste schreef: 'Afrikaans staat met één been in Afrika en met de andere in het westen'. Zijn collega tekende op dat Afrika een sterk opgaande curve is. Je herkent deze elementen duidelijk in het monument.

Paarl ligt op een uur rijden ten noordoosten van Kaapstad.

Reizen Paarl

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors