Nederland WK voetbal 2010

Nederland WK voetbal 2010

door Getaway Travel

LAND: NEDERLAND

Coach: Bert van Marwijk(NED)

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Bijnaam: Oranje, The Flying Dutchmen

Introductie

Nederland won alle kwalificatie wedstrijden voor het WK in Zuid-Afrika. Onder Bert van Marwijk werd nog nooit een wedstrijd verloren. Met de komst van de oud-Feyenoord coach is Oranje tot een hechter team gegroeid. De speelwijze die Marco van Basten invoerde bleef overeind, maar van Marwijk slaagde erin de grote ego's van Sneijder, van Persie en van der Vaart ondergeschikt te maken aan het teambelang. Of dat op het WK 2010 nog steeds zal lukken, blijft echter de vraag.

De buitenlandse pers noemt Oranje vaak briljant, maar mentaal zwak. Als het van Marwijk, samen met assistenten Frank de Boer en Philip Cocu, lukt om het team bij elkaar te houden kan Oranje heel ver komen. Met deze generatie moet Nederland prijzen kunnen winnen, maar dat moet dan wel op dit WK gebeuren. Dat lijken ook de spelers zich te realiseren.

Groepswedstrijden: 14 juni Nederland - Denemarken in Johannesburg, 19 juni Nederland - Japan in Durban en 24 juni Kameroen - Nederland in Kaapstad.

Notering FIFA ranglijst: 4de (tussen Portugal en Italië)

Beste resultaat op een eindronde

De verloren WK-finales van 1974 en 1978 staan in het collectieve Nederlandse geheugen gegrift. Nog nooit won Oranje een WK. In Frankrijk in 1998 was Nederland er opnieuw dichtbij: na een verloren halve finale tegen Brazilie eindigde Oranje als vierde. Het WK van 2002 werd zonder Nederland gespeeld, na uitschakeling in de kwalificatie. In Duitsland strandde Nederland in de kwartfinales, na 'de slag bij Nuremberg' tegen Portugal.

Eenmaal werd Oranje Europees Kampioen, in 1988. Daarna werd twee keer de kwartfinale gehaald. Driemaal kwam Nederland niet verder dan de halve finale.

Trivia

- Bert van Marwijk heeft ooit ook voor Nederland gespeeld. Eenmaal mocht hij het Oranje aantrekken, in 1975. De tegenstander in die wedstrijd was Joegoslavië.

- Het Nederlands Elftal stond vijf keer in de Top 40. Andre van Duin haalde de beste notering. Zijn lied 'Nederland die heeft die bal' stond in 1980 acht weken op nummer twee.

- Van de dertig spelers die Van Marwijk recentelijk opriep voor Oranje, komen veertien spelers voor Nederlandse clubs uit. PSV is met vijf spelers hofleverancier. Bayern Munchen is de grootste buitenlandse leverancier. Arjen Robben, Mark van Bommel en Edson Braafheid spelen bij de Zuid-Duitse club.

Sterspeler

Het middenveld met het creatieve spel van Sneijder en Van der Vaart is in staat tot de mooiste dingen. Onmisbaar zijn de defensieve krachten van mannetjesputters Nigel de Jong en Mark van Bommel.

De defensie is vaak als ondermaats betiteld, maar toch kreeg Nederland in de kwalificatie slechts twee goals tegen. Keeper Maarten van Stekelenburg ('De Steek') is de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie. Voorin zal Kuyt met zijn tomeloze energie een goede aanvulling zijn op de creatieve, maar kwetsbare Robben en Van Persie.

Heel Nederland hield de adem in toen Arjen Robben in de wedstrijd tegen Hongarije geblesseerd raakte. De aanvaller heeft een scheurtje in zijn hamstring, maar het lijkt erop dat Robben snel zal herstellen. Misschien kan hij zelfs al aantreden in de eerste groepswedstrijd van Nederland tegen Denemarken.

Kansen op de Wereldtitel volgens de bookmakers
1:12 (Bwin.com)
1:13 (Betfair.com)

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors