Zuid-Afrika WK voetbal 2010

Zuid-Afrika WK voetbal 2010

door Getaway Travel

LAND: ZUID-AFRIKA

Bijnaam: Bafana Bafana (The Boys, The Boys)

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Coach: Carlos Alberto Parreira (BRA)

Introductie

Als eerste Afrikaanse gastland van het WK voetbal ligt er een zware last op de schouders van het Zuid-Afrikaanse team. Nog nooit vloog een gastland er in de eerste ronde uit, maar Zuid-Afrika kan het lastig krijgen in de poule met Mexico, Uruguay en Frankrijk.

Hoewel Zuid-Afrika zich niet hoefde te kwalificeren voor het WK, was het beschamend dat Zuid-Afrika zich niet wist te plaatsen voor de Afrika Cup. Op de Confederations Cup wist het team echter lang stand te houden tegen Brazilië en Spanje. Zuid-Afrika zou die ruwe diamant kunnen zijn, die pas onder grote druk gaat schitteren.

De openingswedstrijd van het WK 2010: Zuid-Afrika - Mexico, met de schitterende goal van Siphiwe Tsabalala:

Groepswedstrijden: 11 juni Zuid-Afrika - Mexico in Johannesburg, 16 juni Zuid-Afrika - Uruguay in Tshwane/Pretoria en 22 Juni Frankrijk - Zuid-Afrika in Bloemfontein.

Notering FIFA ranglijst: 90ste (tussen Mozambique en IJsland)

Beste resultaat op een eindronde

Tussen 1966 en 1994 mocht Zuid-Afrika niet meedoen aan Wereldkampioenschappen. De FIFA sloot Zuid-Afrika uit vanwege de apartheidpolitiek in het land. Op het WK van 1998 mocht Bafana, Bafana voor het eerst meedoen, maar verder dan de groepsfase kwamen de Zuid-Afrikanen niet. Ook op het WK in 2002 bleef Zuid-Afrika steken in de eerste ronde.

Voor het WK van 2006 in Duitland wist het land zich niet te kwalificeren. De Afrika Cup werd in 1996 tot ieders verrassing gewonnen, waardoor de beker voor het eerst door blanke handen werd opgetild. Tijdens de Confederations Cup 2009 in eigen land drong Zuid-Afrika verrassend door tot de halve finale.

Trivia

Steve Mokone was de eerste zwarte Zuid-Afrikaan die in Europa speelde. In 1958 maakte hij eigenhandig Heracles Almelo landskampioen. Zijn bijnaam: De Zwarte Meteoor. Hij was ongekend populair in Nederland. Na Heracles speelde hij voor Marseille, Torino en in Australie en Canada.

Tientallen jaren later schreef Studio Sport presentator Tom Egbers een bestseller over hem. In Almelo is een straat naar hem vernoemd. Na zijn voetbalcarrière studeerde hij psychologie in de Verenigde Staten. Daar zat hij ook negen jaar in de gevangenis, wegens het mishandelen van zijn toenmalige vrouw. Het weerhield President Thabo Mbeki er niet van om Mokone in 2003 een hoge onderscheiding op te spelden.

Sterspelers

Steven Pienaar (Everton) en Aaron Mokoena (Portsmouth). De beidesterspelers van Zuid-Afrika hebben allen een geschiedenis bij Ajax. Pienaar brak door bij de Amsterdamse club en werd er landskampioen. Mokoena liet geen grootse indruk achter bij Ajax, maar hij is inmiddels recordinternational en aanvoerder van Bafana Bafana.

Pienaar is een belangrijke speler bij Everton, waar hij herenigd is met zijn oud-teamgenoot John Heitinga. De grote verrassing in de selectie van Zuid-Afrika is het ontbreken van Benni McCarthy. Bondscoach Parreira besloot de vedette niet mee te nemen omdat de publiekslieveling te dik is. Parreira had McCarthy opgedragen om voor het WK wat kilo's af te vallen. McCarthy bleef echter te zwaar en Parreira was consequent: de topscoorder van Bafana Bafana mist het WK in eigen land.

Kansen op de Wereldtitel volgens de bookmakers
1:151 (Bwin.com)
1:190 (Betfair.com)

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors