Zuid-Afrika.nl Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!

Zuid-Afrika.nl

Wildparken, steden en een ruige kustlijn. Zuid-Afrika wíl je ontdekken, maar wáár begin je? Wij helpen je een handje op weg. In onze reisgids vind je álles wat je moet weten voor het plannen van je trip. En in onze reiszoeker vind je jouw ideale rondreis naar Zuid-Afrika. Jouw vakantie begint op Zuid-Afrika.nl!  Lees meer

Je reis begint op Zuid-Afrika.nl

Welkom op Zuid-Afrika.nl

Zuid-Afrika is dé Casanova onder de landen van Afrika. Met de Big Five uit het noordoostelijke Krugerpark, sleept het land je binnen. Landinwaarts raak je verzot op de weelderige Drakensbergen en de woestijn Karoo. De eindeloze kustlijn charmeert je met paradijselijke lagunes, stranden en wijnsteden als Kaapstad of Stellenbosch. En onderweg verovert de regenboogkleurige bevolking langzaam maar zeker een plekje in je hart. 

Ja, Zuid-Afrika versiert je en laat je nooit meer los. We kennen dan ook weinig reizigers die het laten bij één vakantie. Zuid-Afrika is bovendien te groot om binnen een paar weken te ontdekken. Nederland past er bijna dertig keer in! En dat maakt het plannen van je reis er ook niet makkelijker op. Daarom vind je op Zuid-Afrika.nl álles wat je wil weten voor je rondreis door Zuid-Afrika. Wij kennen het land op ons duimpje, dus laat de voorpret maar beginnen!

Leuke feiten en cijfers over Zuid-Afrika

  • Oppervlakte: 1.220.000 km2
  • Hoofdsteden: Bloemfontein, Pretoria, Kaapstad
  • Officiële talen: Engels, Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Noord- en Zuid-Sotho, Tsonga, Tswana, Swazi, Venda en Zuid-Ndebele
  • Inwoneraantal: 58,1 miljoen (in 2019)
  • Regeringsvorm: Parlementaire republiek
  • Valuta: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR)
  • Netnummer: 0027
  • Tijdsverschil: geen in zomertijd, +1 uur in wintertijd
  • Vliegtijd: circa 11 uur
  • Stopcontact: 220-230 volt, 50 Hz
  • Stekker: voor stopcontacttypes D, M en N

Hoe plan ik een rondreis door Zuid-Afrika? 

Zoals we al zeiden: Zuid-Afrika is enorm. En het is een divers land. Je komt er werkelijk álles tegen, van uitgestrekte woestijnvlaktes tot besneeuwde bergpieken. Woeste kustlijnen wisselen zich af met serene lagunes. Olifanten tetteren tussen de minuscule mestkevers door en walvissen storten zich in scholen van sardientjes.

‘De wereld in één land’ wordt Zuid-Afrika ook wel genoemd. Elke uithoek heeft wel iets bijzonders te bieden. En dat maakt het uitstippelen van je route een flinke opgave.

Ons beste advies: prop je vakantie niet vol. Bedenk in plaats daarvan welke bezienswaardigheden in Zuid-Afrika je het állerliefste wil zien en neem daar de tijd voor. Proef de sfeer! En zorg dat je die heerlijke wijn van Zuid-Afrika niet hoeft uit te spugen, omdat je na de proeverij alweer naar je volgende bestemming moet rijden.

Wat kan ik zien in Zuid-Afrika? 

Héél globaal kunnen we Zuid-Afrika opdelen in het enigszins verwesterde westen en het authentiekere oosten. Laten we beginnen met het westen. Daar vind je de provincie West-Kaap, bekend om haar ‘Mother City’: Kaapstad. De bekendste hoofdstad van Zuid-Afrika. Met bezienswaardigheden als haar koloniale binnenstad, monumentale Tafelberg en Kaapse Schiereiland, trekt Kaapstad reizigers uit alle windstreken.

Ook heeft de West-Kaap het beste eten en drinken van Zuid-Afrika. De Indische wijk Bo-Kaap in Kaapstad is een leuk begin van je culinaire ontdekkingsreis. Daarna volgen de wijnboerderijen rondom Stellenbosch en de hoogstaande restaurants van Franschhoek. Wijnroute Route 62 begeleidt je verder door de wijnlanden én de woestijn Karoo, naar het begin van de wereldberoemde ‘Garden Route’ of Tuinroute.

Het oosten van Zuid-Afrika verken je vanaf Johannesburg. Daar snuif je cultuur op in township Soweto en het Apartheid Museum, voordat je de meest schitterende natuur van Zuid-Afrika induikt. Wildparken als Pilanesberg en Madikwe liggen vlakbij Johannesburg. Maar voor een échte safari in Zuid-Afrika reis je af naar de noordoostelijke provincies Mpumalanga en Limpopo, waar het Krugerpark je opwacht. Ook vind je in Mpumalanga een van de beroemdste natuurverschijnselen van Zuid-Afrika: de Blyde River Canyon.

Ga je liever van de gebaande paden af? Ga dan in de provincie KwaZulu-Natal op bezoek bij de Zoeloes, wandel door de Drakensbergen en verken Swaziland of Lesotho. Nóg onbekender is de centraal gelegen Vrijstaat, de zuidelijke Wild Coast en de noordwestelijke Noord-Kaap

En dit is pas een greep uit wat Zuid-Afrika allemaal te bieden heeft. Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika in onze reisgids. Of bekijk de to do’s per provincie!

Wat zijn de mooiste nationale parken in Zuid-Afrika? 

Wat de nationale parken in Zuid-Afrika betreft, valt er onderscheid te maken tussen wildparken en andere natuurparken. De bekendste wildparken in Zuid-Afrika zijn het Krugerpark en het Addo Elephant National Park nabij Port Elizabeth. Dat wil niet betekenen dat dit ook de mooiste wildparken zijn: het Kgalagadi Transfrontier Park op de grens met Botswana, en het Hluhluwe-Imfolozi Park en iSimangaliso Wetland Park aan de oostkust winnen het wat ons betreft qua landschap.

Daarnaast zijn er nationale parken in Zuid-Afrika waarin het landschap en niet de dieren vooropstaan. Zo beslaat het geliefde Tsitsikamma National Park een tachtig kilometer lange kustlijn vol bossen, bergen, watervallen en kloven. Een paar kilometer verderop vind je de bekendste bungeejump van Zuid-Afrika. Vanaf de 216 meter hoge Bloukansbrug kijk je uit op de schitterende natuur… en maak je de bungeejump!

Andere populaire natuurparken zijn het Royal Natal National Park dat pronkt met de Drakensbergen. Het Table Mountain National Park met zijn Cape Point in Kaapstad. Het Golden Gate Highlands National Park in de Vrijstaat. En het Camdeboo National Park dat de Valley of Desolation omsluit; een vallei gevuld met de droge vlaktes en bizarre rotspilaren van de Karoo. In onze reisgids vind je alle nationale parken van Zuid-Afrika.

Wil je je compleet onderdompelen in de Zuid-Afrikaanse natuur? Overnacht dan eens op een van de vele campings van Zuid-Afrika. Als je niet je eigen tentje hebt, zijn er vaak ook glamping-mogelijkheden. 

Waar kan ik het beste de Big Five spotten? 

Natúúrlijk. Iedere safarifanaat wil op zoek naar de Big Five in Zuid-Afrika: de Afrikaanse leeuw, zwarte neushoorn, buffel, luipaard en olifant. De dieren van Zuid-Afrika laten zich soms alleen wat minder snel zien dan je zou willen! In elk geval bestaat er een redelijke kans om de Big Five tegen te komen tijdens een safari in het Krugerpark, Hluhluwe-Imfolozi Park, Addo Elephant National Park, Madikwe Game Reserve en Pilanesberg National Park.

Daarnaast zijn er bepaalde wildparken die bekendstaan om specifieke diersoorten. Zo struinen er in het relatief kleine Addo Elephant National Park honderden olifantenfamilies rond. In het Sabi Sands Game Reserve rennen de vele luipaarden minder snel weg voor mensen dan in andere wildparken. Het Hluhluwe-Imfolozi Park staat bekend om de grote populatie witte neushoorns. En het iSimangaliso Wetland Park loopt over van de nijlpaarden.

Wat zijn de leukste steden van Zuid-Afrika? 

Van alle steden en hoofdsteden in Zuid-Afrika, spreekt Kaapstad waarschijnlijk de meest uiteenlopende types aan. Want Kaapstad heeft het allemaal. Surfers leven zich uit in Muizenberg en Hout Bay, geschiedenisliefhebbers pakken de boot naar Robbeneiland. Bergbeklimmers slaan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg even over, strandhangers zoeken Camps Bay op of waaien uit bij Kaap de Goede Hoop. Wat je interesses ook zijn, in Kaapstad kom je aan je trekken. Bekijk alle bezienswaardigheden in Kaapstad maar eens!

Nabij liggen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl: wijnsteden die je bezoekt voor het lekkerste eten en drinken in Zuid-Afrika. Aan de andere kant van de Valsbaai liggen Hermanus en Gansbaai, waar je walvissen, dolfijnen en witte haaien spot. Rustigere plaatsjes liggen langs de westkust, zoals Langebaan en Paternoster.

In oostelijke richting kom je langs struisvogelhoofdstad Oudtshoorn, het bosachtige kuststadje Knysna en vakantieoord Durban, surfstad Jeffreysbaai, Xhosa-dorpjes zoals Coffee Bay en Port St Johns, het antieke plaatsje Graaff-Reinet en uiteindelijk bij nijlpaardenhoofdstad St Lucia.

Landinwaarts laat je je verrassen door Bloemfontein en Clarens, Johannesburg en Pretoria, en door naambordjes als Ermelo, Amsterdam, Amersfoort, Volksrust en Vrede. Maar de grootste attractie in het noordoosten is nog wel Sun City, een toeristische glamourstad.

Wil je meer lezen over de verschillende steden in Zuid-Afrika? Ontdek alle steden in onze reisgids.

Kan ik beter naar Kaapstad of Johannesburg vliegen? 

Of je een vliegticket naar Kaapstad of Johannesburg boekt, hangt af van je reiswensen. Wil je de Tuinroute afleggen? Dan vlieg je naar Kaapstad. Staat het Krugerpark bij jou op nummer één? Land dan in Johannesburg. Handig om te weten is dat vliegtickets naar Johannesburg doorgaans iets goedkoper zijn dan vliegtickets naar Kaapstad. En dat je bij aankomst een aantal documenten bij je moet hebben!

Welke route past het beste bij mij? 

Je stapt het vliegtuig uit, de huurauto in… en dan? Waar ga je overal naartoe? De populairste route door Zuid-Afrika gaat van Johannesburg naar Kaapstad. Via het Krugerpark, de Drakensbergen en de gehele kust reis je af naar Kaapstad. De Tuinroute, Sani Pass en Panoramaroute zijn bij deze route inbegrepen.

Ben je verbonden aan tijd? We hebben routes door Zuid-Afrika voor je uitgestippeld die je in drie weken of zelfs in twee weken tijd naar belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zoek je een onbekendere route? Leg dan de Slagveldenroute of de Inyathi Buffalo Route af. Of snuffel tussen al onze reisroutes door Zuid-Afrika.

Hoe vind ik mijn ideale rondreis door Zuid-Afrika? 

Heb je een route in je hoofd? Dan is het belangrijk om na te denken over hóe je die route wil ervaren. Zo zijn er veel verschillende reisorganisaties die een rondreis naar Zuid-Afrika aanbieden. En allemaal zijn ze gespecialiseerd in een ander soort reis.

Allereerst bedenk je of je in groepsverband wil reizen of liever alleen op pad gaat. Maak je je druk om de veiligheid in Zuid-Afrika? Dan voel je je tijdens een groepsreis misschien veiliger én heb je altijd een gids bij je die je de belangrijkste bezienswaardigheden laat zien. Maar bij een individuele rondreis heb je meer vrijheid om de route in te vullen zoals jij dat wil. Je kan je vakantie ook helemaal zelf samenstellen. Reis je naar Zuid-Afrika met kinderen? Dan is een familiereis misschien wel perfect voor jou.

Als je besluit om een individuele rondreis te maken, denk dan ook na over het soort reis dat je wil maken. Ben je avontuurlijk ingesteld? Doe dan vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, ga op een safarireis of huur een camper en overnacht te midden van de natuur. Houd je niet van kamperen, maar wil je wel de vrijheid van een camper ervaren? Overweeg dan een fly-drive, waarbij je het tempo en de route zelf bepaalt. Geen zin om zelf te rijden? Snuffel dan eens tussen de luxe reizen.

Staat jouw reis er niet tussen? Bekijk alle reizen naar Zuid-Afrika in onze reiszoeker, waar je kan filteren op je wensen. Of check de leukste aanbiedingen van dit moment in onze top 10 reizen.

TIP: Wij geven je persoonlijk reisadvies bij het uitzoeken van je rondreis 

Kom je niet helemaal uit de route? Of weet je niet goed welke reisorganisatie bij jou past? Dat snappen wij! Er staat zóveel informatie op het internet, daar krijg je al gauw keuzestress van. Daarom helpen we je graag op weg. 

De reisspecialisten van onze Zuid-Afrika Desk zijn één en al oor. Ze luisteren graag naar je reiswensen en combineren die met hun eigen kennis en ervaring om zo een onvergetelijke reis voor je te organiseren. Geef gelijk je reiswensen door op de website van onze Zuid-Afrika Desk!

Ben je benieuwd hoe onze Zuid-Afrika Desk precies te werk gaat? Hier leggen we je uit hoe wij in drie stappen jouw droomreis samenstellen. Bekijk de video of lees de instructie even rustig door. 

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika? 

Het klimaat in Zuid-Afrika is waarschijnlijk minder heet dan je in eerste instantie denkt. In het algeheel kent Zuid-Afrika een gematigd klimaat, maar door de uiteenlopende landschappen zijn verschillende klimaatzones ontstaan. Zo is het noordoosten subtropisch tot tropisch, is het binnenland woestijnachtig en kent het zuiden een mediterraan klimaat.

De zon schijnt dus niet áltijd in Zuid-Afrika. Sterker nog, in Lesotho valt weleens sneeuw en in Kaapstad dalen de temperaturen tot zo’n zeven graden Celsius in de winter! Het weer in Zuid-Afrika is dus afhankelijk van de klimaatzone en het seizoen waarin je je bevindt. Daarbij komt dat de seizoenen in Zuid-Afrika zijn ‘omgedraaid’. Ga je in de Nederlandse zomer op vakantie, dan kom je in de Zuid-Afrikaanse winter terecht. Check daarom van tevoren altijd goed wat voor jouw bestemming in Zuid-Afrika de beste reistijd is!

Beste reistijd voor Kaapstad en de Garden Route

Een mediterraan klimaat tekent het (zuid)westen van Zuid-Afrika. Perfecte omstandigheden voor de wijnbouw in Stellenbosch! Het betekent ook dat het vrij koud wordt in de winter en daar heb je tijdens je vakantie waarschijnlijk geen zin in. Het mooiste seizoen? Dat vinden wij de lente, tussen juli en december. De temperatuur in Zuid-Afrika is dan aangenaam, de Tuinroute staat in bloei en er liggen walvissen in de baaien bij Hermanus en Langebaan.

Ga je naar een ander gebied op vakantie? En wil je meer weten over het weer in Zuid-Afrika, de seizoenen of het klimaat? Bekijk dan onze pagina over de beste reistijd in Zuid-Afrika.

Handige checklist voor Zuid-Afrika: van stekker tot visum en vaccinaties

Je bent eruit. Je vliegtickets naar Zuid-Afrika zijn geboekt, je weet welke route je wil afleggen en hóe. Nog een paar weken en dan is het zover. En opeens ben je bang dat je iets vergeet. Dat gevoel kennen wij! Daarom hebben we hieronder een checklist voor je samengesteld. Zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

  • Heb je al je reisdocumenten? Als toerist heb je geen visum voor Zuid-Afrika nodig, maar er zijn wel bepaalde vereisten aan je paspoort. Check welke reisdocumenten je precies nodig hebt. Wil je langer in Zuid-Afrika verblijven? Neem dan in verband met een speciaal visum contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Nederland.
  • Heb je de vaccinaties die je voor Zuid-Afrika nodig hebt gehaald? Deze houden besmettingen tegen. En voor bepaalde vaccinaties moet je een paar keer terugkomen. Zorg dus dat je de nodige inentingen voor Zuid-Afrika op tijd hebt gehad!
  • Heb je het laatste reisadvies gecheckt? Zuid-Afrika is een problematisch land, daar draaien we niet omheen. Bekijk daarom het reisadvies voor Zuid-Afrika. Is er reden om je zorgen te maken over de veiligheid? Lees dan het plaatselijke nieuws of neem contact op met het hotel waar heengaat.
  • Weet je al hoe lang je moet vliegen naar Zuid-Afrika? Vlieg je rechtstreeks naar Kaapstad of Johannesburg? Of maak je een overstap? Check in het tweede geval hoe laat en vanwaar je tweede vlucht vertrekt. In beide gevallen hoef je gelukkig geen rekening te houden met tijdsverschil, want in Zuid-Afrika is het even laat als in Nederland!
  • Weet je hoe het weer in Zuid-Afrika eruitziet? Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones en seizoenen. Bereid je erop voor door de laatste weerberichten te lezen.
  • Ben je op de hoogte van de wisselkoers tussen de Zuid-Afrikaanse Rand en de Euro? En staat je betaalpas ingesteld op ‘Wereld’? Daarmee maak je het mogelijk om van je betaalpas gebruik te maken buiten Europa.
  • Heb je álles bij je wat je nodig hebt voor je vakantie in Zuid-Afrika? Zoals een reisstekker die in de stopcontacten in Zuid-Afrika past? We hebben een inpaklijst voor je samengesteld, zodat je niks vergeet!

Wat raden andere mensen aan in Zuid-Afrika? 

Twijfel je over een plek die op je route voor Zuid-Afrika staat? Ben je bang dat de bestemming toch niet geheel veilig is of dat die gewoon niet past bij je reiswensen? Je bent gelukkig niet de eerste die naar Zuid-Afrika vliegt. Veel reizigers gingen je voor en kwamen terug met een koffer vol tips, die wij voor je verzamelden op Zuid-Afrika.nl.

Benieuwd naar wat andere mensen vonden van verschillende bezienswaardigheden in Zuid-Afrika? Hieronder hebben we de beoordelingen en tips van onze community voor je op een rijtje gezet. 

Een stukje geschiedenis van Zuid-Afrika 

Zuid-Afrika kent een lange en turbulente geschiedenis. De ‘Australopithecus Africanus’, de voorganger van de moderne mens, liep tot 110.000 jaar geleden op Afrikaanse bodem. Bij Langebaan zijn zelfs de oudste voetsporen van de ‘homo sapiens’ gevonden: 117.000 jaar gaan ze terug in de tijd. Over deze vroege geschiedenis van Zuid-Afrika leer je meer in het Wieg van de mensheid-gebied bij Johannesburg. 

Een aantal van de eerste bekende bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika zijn de Pygmeeën, San en Khoikhoi. Je ziet nog altijd de rotsschilderingen die deze jagers-verzamelaars zo’n 10.000 jaar geleden achterlieten in onder meer de Drakensbergen en de Noord-Kaap.

In 1488 kwam echter het Portugese schip van Bartolomeu Dias aan wal. De Nederlandse Jan van Riebeeck volgde in 1652, en al snel toonden ook de Duitsers, Franse hugenoten en de Britten interesse in Zuid-Afrika. Het land werd uiteen getrokken. Er ontstonden conflicten tussen inheemse volkeren, de doorgaans Nederlandse Boeren en Britse kolonisten. De Slagveldenroute in KwaZulu-Natal neemt je mee terug in deze tijd. 

In 1910 werd Zuid-Afrika een unie onder Brits bewind. Er was weinig ruimte voor niet-witte Zuid-Afrikanen: ze mochten zich niet overal meer vestigen. Daaruit kwam in 1948 het Apartheidsbeleid voort. Verschillende bevolkingsgroepen werden gedwongen om in aparte gebieden te leven. Townships zoals Soweto ontstonden.

Zowel witte als zwarte Zuid-Afrikanen verzetten zich tegen het Apartheidsregime. Nelson Mandela werd daar het symbool van. En in 1994, drie jaar na de afschaffing van de Apartheid, werd Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. 

Mandela nam de taak op zich om alle verschillende kleuren en achtergronden in Zuid-Afrika te verenigen. Maar dat was moeilijker dan het leek. Tot op de dag van vandaag heersen er conflicten in het gebroken land.

Hoe ziet de bevolking van Zuid-Afrika er nu uit? 

Zuid-Afrika is met haar multiculturele bevolking een ware regenboognatie. Je komt er mensen van elke mogelijke kleur tegen. Van wit tot zwart, oftewel: van de Afrikaners tot de Bantoetaligen en alles wat ertussenin zit, zoals kleurlingen, Aziaten en latere immigranten uit Oost-Europa.

Het zal je dan ook niet verbazen dat er niet één officiële taal in Zuid-Afrika is. Zuid-Afrika kent er zelfs elf! De meest gesproken talen in Zuid-Afrika zijn het Zoeloe, gevolgd door Xhosa, Afrikaans en Engels. In commerciële gebieden zal je veelal Engels horen en spreken. En door het hele land zal je lachen om informatie- en verkeersborden met de leukste Afrikaanse woorden.

De uiteenlopende bewoners, talen en culturen maken je rondreis ontzettend interessant. Maar voor de bevolking van Zuid-Afrika zelf zijn de verschillen minder leuk. Het land is gespleten, de samenleving gesegregeerd. De bewoners snakken ernaar om gehoord te worden. Dus wees dat luisterende oor tijdens je rondreis. Verdiep je in de bevolking en cultuur van Zuid-Afrika. En je zal merken dat bewoners je door heel, schitterend Zuid-Afrika met open armen ontvangt.

Specialisten Zuid-Afrika

Reizen Zuid-Afrika

Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Zuid-Afrika kenner
Reis van de maand
Zuid-Afrika Off Beat - va € 1895
Zuid-Afrika Off Beat

22-daagse privérondreis met huurauto

  • Je overnacht op bijzondere plekken; zoals in een grot!
  • Ga van de gebaande paden af en bezoek de minder bekende parken
Bekijk reis
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors