Top 10 campings in Zuid-Afrika

Top 10 campings in Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Kamperen in Zuid-Afrika gaat er hoogstwaarschijnlijk anders aan toe dan je gewend bent. Niet alleen slaap je soms tussen de tetterende olifanten of bovenop een klif: de voorzieningen van de campings in Zuid-Afrika zijn niet te vergelijken met de Hollandse kampeerdorpjes die je in Zuid-Frankrijk tegenkomt. En dat is, in onze optiek, niet per se negatief.

Sommige campings in Zuid-Afrika zijn zo afgelegen dat je er niet eens een campingwinkel vindt, maar ’s nachts wél de volledige Melkweg ziet oplichten. Andere campings in Zuid-Afrika zijn zó luxe dat je er niet eens je eigen tentje mag neerzetten. Je slaapt dan in volledig uitgeruste safaritenten, te midden van wijngaarden of de bush. “Glamping” heet deze ontspannende reisvorm ook wel.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Voor welke vorm van kamperen in Zuid-Afrika je ook gaat, we hebben een aantal belangrijke tips. Begin met het huren van een stevige 4x4, eventueel met een tent op het dak, waarmee je de vele slechte wegen aankan. Neem voor tenminste één dag aan eten mee en berg het (afval) op in gesloten zakken, zodat de apen wegblijven. En reserveer altijd je kampeerplek van tevoren, want campings zitten weleens vol.

Naar welke campings in Zuid-Afrika je heen moet? Wij hebben een top tien samengesteld met de meest spectaculaire campings in Zuid-Afrika!

10. Secret Falls (camping en glamping)

Die Ster 377, Winterhoek Road, Tulbagh

De weg naar de kleine kampeerboerderij Secret Falls is een avontuur op zich. Je rijdt over zand en rotsen de berg op: een goede 4x4 is dus een must! Eenmaal boven kijk je uit op de vallei van Tulbagh die is overladen met wijngaarden en omsingeld door bergen. Er zijn geen dagtoeristen welkom op het terrein. Hier ben je dus echt één met de natuur.

9. Tietiesbaai Rest Camp (camping)

Paternoster, Vredenburg

Vanaf het westelijke vissersstadje Paternoster brengt een zandweg je naar een van de meest serene campings in Zuid-Afrika. Het Tietiesbaai Rest Camp staat op een ongerept, zilverwit strand. Alleen vanaf de nabijgelegen vuurtoren heb je een beter uitzicht op de baai en oceaan. En het eten? Dat haal je zelf, regelrecht uit de zee.

8. Mahai Campsite (camping)

Royal Natal National Park

Mahai Campsite is een groene oase midden in het Royal Natal National Park. Je kampeert er op een net grasveld, tussen de bomen en Drakensbergen in. Vanaf de camping brengen verschillende wandelroutes die je dieper de bergen in. En op tien minuten lopen ligt de Mahai-rivier, die zo schoon is dat je eruit kan drinken.

7. Jungle Monkey (camping en glamping)

3 Berea Road, Port St Johns

Als je écht van de gebaande paden af wil gaan, zet de Wild Coast dan op je to-do-lijst. En zet je tent op bij Jungle Monkey, een hostel dat ook kampeerplekken en safaritenten aanbiedt. Je staat er bovenop een klif en geniet van een uitzicht op oerwoud en bergen: een van de spectaculairste landschappen in Zuid-Afrika. Aan de andere kant van het hostel zie je de goudgele stranden van Port St. Johns.  

6. Glen Reenen Rest Camp (camping en glamping)

Golden Gate Highlands National Park

Het Glenn Reenen Rest Camp ligt tegen de oranje Maloti-bergen van het Golden Gate Highlands National Park aan. Voor vogelaars is deze camping de place to be. Je ziet er zeldzame vogelsoorten rondvliegen zoals de lammergier en heremietibis. Daarnaast kom je geregeld zebra’s en wildebeesten tegen in je achtertuin.

5. Fiddlers Creek Rest Camp (camping en glamping)

Rooiwal Suid

Aan de Oranjerivier ligt een van onze favoriete campings in Zuid-Afrika. Vanuit je tent (en de douche!) bij Fiddlers Creek kijk je uit op de rivier en de achterliggende bergen van Namibië. Er is een gezellige bar waar je terecht kunt voor een praatje met de eigenaars Dave en Mia. En met de buren van Bushwhacked Outdoor Adventures kan je wildwater-raften of kajakken door het gebied.

4. Cape Vidal (camping)

iSimangaliso Wetland Park, St. Lucia

In de duinen van het iSimangaliso Wetland Park stuit je op een camping die je nog heel lang zal bijblijven. Je slaapt er tussen het uitgestrekte strand Cape Vidal en de bush waar je de hele Big Five spot. Apen slingeren door de bomen, dolfijnen spelen in de branding en nijlpaarden lopen ’s nachts over het strand. Tijdens een tour ga je op zoek naar walvissen of zie je schildpadeieren uitkomen op een afgelegen strand.

3. Beaverlac Camping (camping)

Porterville, Cederberg

In de Cederbergen, zo’n twee uur rijden vanaf Kaapstad, ligt de romantische Beaverlac Camping. Romantisch, omdat de sterrenhemel er als een vuurwerkshow opbloeit in de nacht. En overdag bewandel je de Leopard Trail naar natuurlijke zwembaden, rotsschilderingen en enorme grotten. Ben je avontuurlijk ingesteld? Leg dan een route met een mountainbike af.

2. Storms River Mouth Rest Camp (camping en glamping)

Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National park is misschien wel het mooiste natuurpark van Zuid-Afrika. Begroeide bergen, de Storms River, een diepe kloof en de woeste oceaan zorgen er voor waanzinnig natuurgeweld. En je kan er kamperen. Vanaf de Storms River Mouth Rest Camp heb je zicht op de woeste zee, waar regelmatig dolfijnen en walvissen zwemmen.

1. Tsendze Rustic Camp Site (camping)

Krugerpark, Limpopo

Er is geen betere plek om te overnachten in de bush dan het Tsendze Rustic Camp Site. Een camping zonder elektriciteit, winkel, restaurant of zelfs een receptie. Midden in de wildernis van het noordelijke Krugerpark. Behalve het geluid van krekels of het gebrul van leeuwen, heerst hier een intense stilte. Je voelt je een echte ranger op deze back-to-basic camping in Zuid-Afrika!

Ben jij klaar voor een reis langs deze campings in Zuid-Afrika? Hier vind je de beste organisaties om een camper in Zuid-Afrika te huren.

Fotocredits: Africa Deluxe Tours | rachril | andrew garton | Javier Abalos | Meraj Chhaya | Gerry Zambonini

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors