Top 6 plekken om walvissen te spotten in Zuid-Afrika

Top 6 plekken om walvissen te spotten in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Je kunt je niet voorstellen hoe gigantisch indrukwekkend een twintig meter lange walvis is tot je die met eigen ogen ziet. Zuid-Afrika is één van de beste landen ter wereld om zo'n joekel van dichtbij te mogen bewonderen. Tussen juni en oktober zwemmen zuidkapers, Brydewalvissen en bultruggen op maar een paar meter afstand van de kust.

Walvissen springen en draaien voor het strand van Plettenbergbaai en baren hun jongen in walvishoofdstad Hermanus. Er zijn dus verschillende plekken waar je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika heen kunt om walvissen te spotten. De beste, gezelligste of mooiste plek? Dat weten wij.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

6. Wild Coast

De Wild Coast is het meest ongerepte natuurgebied van Zuid-Afrika. Glooiende heuvels, paradijselijke binnenbaaien en de blauwe rondavels van de Xhosa typeren deze ruige kust. De wegen zijn hier niet goed onderhouden, dus je moet een 4x4 in je bezit hebben om de baaien te bereiken.

Dat heeft een heel groot voordeel: je vindt hier niet zoveel toeristen. Je komt in Bulungula of Coffee Bay daardoor in een oase van rust terecht. Hier sta je in je eentje op het strand terwijl er walvissen voorbijspringen en dolfijnen spelen in de branding. Neem wel een verrekijker mee, want de walvissen komen hier niet heel dichtbij.

5. Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park is één van de mooiste natuurparken van heel Zuid-Afrika. De woeste kustlijn is uitgetekend door bijna verticale bergen en een smalle rivierkloof. Via een touwbrug kom je terecht bij verschillende uitkijkpunten in het park die uitzicht bieden op de zee.

Je ziet de walvissen en dolfijnen misschien wel van een afstandje, maar de waanzinnige natuur die je omgeeft maakt dit een extra bijzondere ervaring.

4. Witsand

Volgens de bewoners van het rustige kustplaatsje Witsand gooien de walvissenvrouwtjes hier regelmatig hun pasgeborenen in de lucht voor hun eerste ademteug. Witsand staat daarom ook wel bekend als de 'kinderkamer'! Op het dak van een restaurant kan je hier de walvissen spotten.

3. Plettenbergbaai

Als je graag een boottour wil maken naar de walvissen, ben je in Plettenbergbaai bij het juiste adres. Vanaf dit vakantieoord vertrekken luxe boten die je meenemen naar de zuidkapers, zeehonden en dolfijnen.

Plettenbergbaai is één van de favoriete plekken voor locals om walvissen te spotten. Je hoeft namelijk niet per se een boot te pakken om de zeedieren te zien; de baai is omringd door kliffen met uitstekende uitkijkpunten. En dankzij een 'whale hotline' weet je precies waar je heen moet om de walvissen van dichtbij te zien.

2. Gansbaai

In Gansbaai is de kans niet alleen héél groot dat je walvissen tegenkomt: in dit plaatsje griezel je ook nog eens bij het aangezicht van niets minder dan de witte haai.

Verschillende organisaties bieden boottours aan die je naar de walvissen en de witte haaien brengen. Ga vooral mee op een tour naar De Kelders. Je komt vrijwel nergens zo dichtbij de walvissen als hier en de baai vormt met haar rotsen en bergen een schitterend decor.

1. Hermanus

Natuurlijk staat Hermanus op nummer één. Dit kustplaatsje staat ook wel bekend als de walvishoofdstad van Zuid-Afrika, omdat het hele dorp in teken staat van walvissen. Je leert er alles over de dieren in het walvismuseum. Er loopt een walvisomroeper rond die door zijn toeter roept wanneer de dieren zich laten zien. En van 20 tot 24 september vindt er in Hermanus zelfs een walvisfestival plaats!

Het fijnste aan Hermanus is de manier waarop je de walvissen kunt zien. De bergen die Walkers Bay omringen zijn bespikkeld met restaurants. Zo geniet je van een Zuid-Afrikaans wijntje met een uitstekend uitzicht op de baai waar de walvissen hun jongen baren. En als je dichterbij de dieren wilt komen, kan je zelfs met een kajak naar de beesten toe!

Wil jij graag walvissen spotten in Zuid-Afrika? Bekijk hier de beste aanbiedingen voor je safari in Zuid-Afrika!

Fotocredits: M Cheng | Ben Haeringer | Ben Haeringer | Theo Crazzolara | Bernard Dupont | John Hickey-fry

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors