Han Beetje anders

Beetje anders

door Han

Vorige week deed ik een wijntour met een paar Nederlandse toeristen die het toch wel een heel spannend idee vonden dat wij ruim zes jaar geleden Nederland zomaar achter ons hebben gelaten en hier opnieuw begonnen zijn.

Ze stelden daarover allerlei vragen: 

Mis je Nederland niet verschrikkelijk?  
-Nee, helemaal niet. Het enige wat je mist zijn familie en vrienden maar tegenwoordig kun je met e-mail en skype gemakkelijk contact houden.

Welk Nederlands eten mis je het meest?
-Echt missen niets, maar als we er een keer in Nederland zijn eet ik altijd wel ’n kroket, een haring en Hollandse garnalen….niet tegelijk natuurlijk!!

Kook je Nederlands of Zuid-Afrikaans? 
-Ach je kookt met wat je hebt. Dus ik merk dat het steeds meer Zuid-Afrikaans wordt dat past ook beter bij het weer. Ach, zo af en toe maak je dan erwtensoep of wortelstamp om het weer wat te compenseren.

Is het makkelijk om hier vrienden te maken? 
-Moeilijke vraag! Nee eigenlijk niet! De mensen zijn nogal op zichzelf en minder naar buiten gericht dan Europeanen. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam maar echt vrienden maken dat neemt veel tijd. We hebben ondertussen wel een paar heel goede vrienden gemaakt. Ik merk wel dat je hier meer op elkaar aangewezen bent en dat je als de nood aan de man is ook echt van ze op aan kunt. Ze zijn niet te beroerd om je naar Kaapstad te rijden (200km enkele reis) als je dringend naar het ziekenhuis moet. Iets wat ik mijn buurvrouw in Nederland, een echt lief mens, niet zie doen. 

Heb je weleens heimwee? 
-Nee, geen dag! Gelukkig! 

Blijf je hier wonen? 
-Tja, je weet nooit hoe je leven loopt maar zoals het er nu voorstaat… ja!! Ik ben gelukkig hier.

Wat is het moeilijkst aan zo’n verhuizing? 
-Poeh dat is niet even kort te vertellen. Het akeligste vond ik om m’n leuke baan op te zeggen, het huis en de auto’s te verkopen en maar te zien of ik hier m’n draai zou vinden. In de eerste maand dat we hier woonden werd ik soms badend in het zweet wakker als ik daaraan dacht. In het begin heb je ook geen notie van hoe dingen hier gedaan worden en hoe je iets moet aanpakken.

Minder dan 2 maanden na onze aankomst was Jan jarig en hoe pak je dat aan. Verwachten de buren dat je ze uitnodigt of juist niet? En waarvoor moet ik ze uitnodigen….koffie met gebak of een compleet diner?

Met vallen en opstaan leer je dat soort dingen en nu vind ik de manier waarop we de dingen hier aanpakken eigenlijk veel makkelijker dan in Nederland.

Met een verjaardag mag jij bepalen hoe je het viert en of je het viert. Je kunt mensen op de thee nodigen ’s morgens. Dit betekent tenminste 3 stukken taart per persoon inslaan en pas als dat opgegeten is thee zetten en daarna zijn ze ook binnen 10 minuten weer weg. Je kunt ook mensen om 5 uur ’s middags uitnodigen en dan schenk je lekker een wijntje met wat snacks….ook in dit geval voldoende inslaan want Afrikaners zijn grote eters. 

Het is linksom of rechtsom veel rustiger dan in Nederland waar je koffie, gebak, drank en hapjes moest inslaan en de hele avond liep te serveren.

Bij m’n laatste bezoek aan Nederland zouden we bij familie logeren en het leek me een leuk idee om de tweede avond voor hen en hun vrienden te koken. M’n schoonzus merkte op dat ik m’n hand niet meer omdraai om een etentje voor 10 personen te koken.

Terwijl me vroeger in november het angstzweet al kon uitbreken als ik dacht aan een het komende Kerstdiner dat ik voor 6 mensen moest maken! Ja ik ben wel een beetje veranderd.

Toen we net hier waren vroeg een oudere dame aan mij waar we vandaan kwamen. Toen ik haar vertelde dat we uit Nederland kwamen zei ze:” Ja die buitenlanders komen hier en denken dat ze Zuid-Afrika kunnen veranderen maar na een paar jaar merken ze dat Afrika hen veranderd heeft”.

Ze had gelijk, maar het is goed zo!

Zuid-Afrikaans zegswijze: 

Dis maklik gesê, maar die eend lê die eier! - Dit is makkelijker gezegd dan gedaan!

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors