Han Winter in Zuid-Afrika

Winter in Zuid-Afrika

door Han

Als mensen op de column reageren is dat meestal met zo’n verlangen van; te gek om in zo’n land te wonen waar altijd de zon schijnt! Natuurlijk schijnt hier meestal de zon maar geloof me, het kan hier ook koud zijn. Terwijl jullie genieten van een wellicht niet al te warm voorjaar is het hier serieus winter. In de kleine Karoo, waar wij wonen, betekent dit overdag zo’n 17 tot 28 graden en ’s nachts zo’n 3 tot 6 graden. Toegegeven, op papier klinkt dit niet slecht maar wil er dan even rekening mee houden dat de huizen hier gebouwd zijn op de zomerhitte en geen verwarming hebben. Gedurende de dag is het vooral buiten heerlijk warm en kun je met korte mouwen op de veranda zitten maar binnen komt de temperatuur niet boven de 15 graden.

De eerste winter dat we hier woonden heb ik veel kou geleden. De enige verwarming die we hadden was een elektrische radiator uit mijn middelbare schooltijd en we hebben een open haard in de kamer. Als de open haard brandt is het behaaglijk warm maar tja het hout was niet aan te slepen. Een kleine kruiwagen hout per avond was geen uitzondering. Nog afgezien van het argument dat we zo wel erg milieuonvriendelijk leefden vonden we dat dit op de lange termijn geen oplossing was. Eerst kwam er een verplaatsbaar gaskacheltje en maakte we kennis met een lekker warm dekentje over de benen. Ik vond het echt armoe lijden… maar wat moet je?

Wat me ook opviel was dat veel oudere dames in de winter opeens lange jurken en rokken droegen. Een kennisje vertrouwde me toe dat dit was om hun lange fleece onderbroeken te camoufleren. Heel vriendelijk bedoeld kreeg ik een briefje met het adres van de winkel waar ze deze “long Johns” verkochten want, verzekerde ze me;zonder zo’n ding is het geen doen! Ik heb daar en dan gezworen dat ik geen lange onderbroek ga dragen voordat ik tenminste 80 jaar oud ben en helemaal van het pad af ben!!

Die eerste winter zijn we vaak nogal vroeg met een goed boek onder de wol gekropen. Het was ook lekker om met een glaasje wijn erbij naar de TV te kijken maar je sociale leven lijdt hier ernstig onder.

Als we al eens ’s avonds ergens op bezoek gingen zat de Zuid-Afrikaanse familie met winterjassen en in dekens gewikkeld op de bank gezellig te praten met alle deuren open! Je kreeg dan zo’n koude voeten dat je daarna thuis echt niet meer in slaap kwam.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en ben ik gewend aan de winters. Als de dagtemperatuur rond 20 graden is of eronder noem ik dat net als onze meteorologische dienst “bibberweer”. Het is overdag meestal heerlijk warm  maar als de zon achter de bergtoppen duikt wordt het koud. We hebben inmiddels verwarmingsmatten onder alle vloerkleden en een grote voorraad droog hout, een paar goede verplaatsbare kacheltjes en overdag alle deuren open om de warmte binnen te laten komen.

Ik ben gezwicht voor een elektrische deken in bed en heb geaccepteerd dat eendikke winterjas hier gewoon een kledingstuk is dat je binnenshuis aanhoudt. Ja, we komen heus wel door de winter en waar hebben we het over…juni,juli, augustus en misschien september maar in oktober is het zeker weer zomer!!! De zonzijde is, we hebben eindelijk een paar maanden de tijd om weer eens Hollands te koken want wortelstamp met hachee en erwtensoep smaakt echt niet in de warmte. Zo’n korte winter is eigenlijk best leuk en misschien krijgen we nog wel sneeuw op de bergen!!

Zuid-Afrikaanse zegswijze:

Die kraaie gaap           -              Het is snikheet!

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors