Column Mirjam Zuid-Afrika in lockdown. Wat nu?

Zuid-Afrika in lockdown. Wat nu?

door Mirjam

Zuid-Afrika gaat voor minimaal drie weken in lockdown. Zo’n maatregel heeft voor dit land zeer zware gevolgen. Toch heeft Cyril Ramaphosa dit besluit moeten nemen. De president had geen andere keus...

Gelukkig staan grote delen van het land achter hem, en zien we vooral dat men blij is met zijn besluit. Mensen zijn bang, en hopen dat het virus zich niet veel verder zal gaan verspreiden.

Maar helaas heeft een ander percentage van de bevolking nog geen flauw idee van wat hen te wachten staat. Nieuws kijken veel mensen alleen als het toevallig ergens aan en Nu.nl heb je daar echt niet op je telefoon. Daarnaast heeft sociale media ook enigszins een andere invloed dan in Nederland.

De meeste mensen leven hun leven en weten volgende week nog niet dat de lockdown vanaf donderdag in zal gaan.

Voor Nederlanders is dit moeilijk voor te stellen, maar in Zuid-Afrika werkt dit wel zo! En dat is heerlijke manier van leven, kan ik vertellen, totdat er sprake is van een corona-uitbraak...

Een lockdown heeft grote gevolgen voor de bevolking

Zuid-Afrika een fantastisch mooi land, maar ook een land dat economisch gezien lang niet sterk genoeg is om een lockdown van drie weken te overleven. Het grootste deel van de bevolking leeft, werkt en verdient van dag tot dag. Ze kunnen hun werk niet thuis doen en hebben geen spaarpotjes. Er zijn geen sociale vangnetten voor deze mensen! Als er geen werk is, is er geen geld. Is er geen geld, dan is er geen eten... Deze lockdown wordt een strop voor velen, honger voor anderen.

Ook social distancing en het thuisblijven wordt moeilijk voor veel Zuid-Afrikanen. De meeste mensen wonen namelijk in sloppenwijken. Opgebouwd van krotten van zo’n anderhalve meter doorsnee, waar ze wonen met het hele gezin. Direct achter het houten schot staat het volgende ‘huisje’. Volledige isolatie is dus niet mogelijk...

Een lockdown betekent voor veel Zuid-Afrikanen dus honger... en dan te bedenken dat het verschrikkelijke virus om zich heen gaat grijpen... ik word er toch wel erg verdrietig van. Het is voor ons inmiddels twee weken geleden dat het duidelijk werd dat het coronavirus meer is dan gewoon een griepje.

Hoe zit het met reizen naar Zuid-Afrika?

Werkend in de reiswereld, zag ik snel paniek en onzekerheid ontstaan over het effect van de coronasituatie. Mensen cancelden reizen, en het enige wat we probeerden was ervoor zorgen dat reizigers niet cancelden, maar uitstelden! Nu, twee weken later, kan ik vertellen dat dat steeds lastiger word. Mensen zijn angstig en onzeker! En de toestand is natuurlijk ook eng en onzeker.

Ook in Nederland brengt dit van alles met zich mee, en willen we alleen maar dat dit zo snel mogelijk stopt. De wereld staat op zijn kop en we weten niet wanneer het ophoudt.

Toch wil ik jullie allemaal vertellen dat Zuid-Afrika, ‘de wereld in één land’, nog net zo mooi zal zijn als eerst.

Ik weet zeker dat wanneer de wereld weer beter is, en Zuid-Afrika weer verder kan met het leven, het land iedereen weer met open armen ontvangt.

En bedenk alsjeblieft dat Zuid-Afrika ons straks harder nodig heeft dan ooit tevoren! Ze hebben het toerisme nodig om straks weer op te staan, ze hebben onze open-minded gedachten nodig om te voelen dat ze er mogen zijn, en ze zullen ons weer welkom heten in hun mooie land omdat ze er trots op zijn!

Als we het virus straks overwonnen hebben, zijn we allemaal toe aan vakantie. En ik daag jullie allemaal uit om daar dit keer eens heel goed over na te denken! Waar ga jij heen? Ik geef je een tip: Zuid-Afrika! Niet alleen voor jezelf, maar voor miljoenen anderen! #strongertogether

Zuid-Afrika. Het land dat je hart verovert en nooit meer uit je gedachten verdwijnt.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors