Mirjam Column: Johannesburg, Joburg, Jozi

Johannesburg, Joburg, Jozi

door Mirjam

Johannesburg, Joburg of zelfs liefkozend Jozi genoemd. De stad waarvan het beeld geschept is dat het zo gevaarlijk is. Je gaat niet naar Johannesburg, want daar ben je echt niet veilig! Nee, haal Johannesburg van je lijstje, want je weet echt niet of je daar levend vandaan komt...

Helaas, want deze stad verdient dat echt niet! Iedereen heeft vast weleens gehoord dat iemand die ze via via kennen beroofd is in Johannesburg. Na 20 jaar komt ook weer eens in het nieuws dat er een bus met toeristen overvallen is. En meteen ontwijkt iedereen deze mooie stad met een hele bijzondere geschiedenis.

Jammer, want het is niet nodig. Het is niet zo dat Zuid-Afrika onveilig is, en dat Johannesburg helemaal een no-go is. De hele wereld is onveilig, en waar je ook gaat of staat, je zal je verstand moeten gebruiken, en moeten opletten! Zo ook in Johannesburg...

Deze grote stad heeft niet alleen een hele bijzonder geschiedenis; het is een stad waar echt van alles te doen is, en die je eigenlijk helemaal niet moet overslaan. De stad heeft zoveel bijzondere verhalen als bijzondere plekken. Als toerist is het misschien erg overweldigend, maar als je je er van tevoren een beetje in verdiept, zul je het echt enorm naar je zin hebben.

Een plek in Johannesburg waar je echt naartoe moet is Soweto! Ja, de township!

Het is een bruisend stukje Johannesburg waar je heerlijk kan slenteren voor je beste en goedkoopste souvenirs, en waar je het huis van Nelson Mandela kan bezoeken. Je moet je voorstellen dat iedereen hier elkaar kent. Het is eigenlijk een klein dorp in de grote stad! Zodra je aankomt staan ze je uiteraard op te wachten, de jongens die je willen helpen om je auto te parkeren, en je beloven om goed op je auto te letten. Ze zullen op je auto letten! Vooral als je vriendelijk bent, en gewoon een praatje maakt. Vervolgens zul je zien dat de mensen proberen om hun kunstjes aan je te laten zien. Lach een keer vriendelijk, luister, en zorg dat je een paar R5-muntjes in je zak hebt. Daar zijn de mensen hier al blij mee. Het is geen opdringen wat ze doen, het is gewoon zorgen dat ze ’s avonds hun kindjes weer eten kunnen geven.

Loop rustig een rondje in Vilakazi street, en maak vooral een praatje met de mensen daar. Deze mensen weten hoe het hier werkt, en vinden het bijzonder als je interesse in ze toont. Neem een kijkje bij hun ‘winkeltjes’, en als je iets koopt, probeer dan altijd een klein beetje af te dingen. Niet te gek, want de prijzen hier liggen al lager dan op vele andere plekken. Het huis van Nelson Mandela is een plek van bezinning. Je hebt er geen uren voor nodig. Loop een rondje, haal een keer diep adem, en ga weer door.

Aan de overkant van de straat tegenover Nelson Mandela House zit, onder de bomen, de “Sandman”. Hij maakt met zand allerlei mooie dingen in oude flesjes, een man die heel hard werkt om zijn grote gezin te onderhouden. Iemand waar wij altijd iets lekkers voor meenemen. En vlak naast hem aan de linkerkant, naast de dame met het fruit, staat een witte partytent. Dat is ‘opa’. Opa is er op zondag en andere bijzondere dagen niet, want hij is priester in de kerk. De overige dagen is hij er altijd! Geef hem een warme hand, en vraag hem hoe het is... Het is een fantastische man, met een fantastische positieve mind! Iemand die je in je hart zal sluiten.

Ga een kopje koffie halen bij Nexdor, iets naar benden vanaf Mandela House, en neem bij je koffie hun heerlijke Red Velvet! Om je vingers bij af te likken! Na dit lekkere bakje koffie en taartje, loop je terug naar je auto. Rijd naar het Hector Pieterson Museum. Je kan hier naar binnen. Persoonlijk vond ik het erg aangrijpend! Maar alleen al even op het plein zijn, en even het memorial zien is iets op zich! Vanaf het plein heb je een machtig uitzicht over Soweto, met op de achtergrond de Soweto Towers. Deze twee oude torens zijn ooit gebouwd voor een grote kerncentrale. De meeste mensen kennen ze van Wie is de Mol van jaren terug. Of je het nou kent of niet, ook dat is een gave plek om te bezoeken.

Als je nou bij de Soweto Towers komt, zorg dan dat je trek hebt! Lunch is het beste! Bij Chaf Pozi, het restaurant aan de voet van de torens, zoek je een stuk vlees uit dat ter plekke voor je wordt bereid op de braai! Neem hier een Soweto Gold, en ga vooral op de foto met de torens!

Een dagje Soweto is gewoon een must! Neem je tijd, wees niet bang, geniet. En echt, geloof me, voor je het weet noem ook jij deze stad liefkozend 'Jozi'...

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors