Iemke Vier kerstmis zoals Zuid-Afrikanen het doen...

Vier kerstmis zoals Zuid-Afrikanen het doen...

door Iemke Janssen

En vier kerst en oud en nieuw vooral niet thuis, maar onderweg. Hier vallen de feestdagen aan het einde van het jaar samen met de zomervakantie. Kinderen zijn meestal zes weken vrij en daarom trekken veel Zuid-Afrikaners er massaal op uit. Waar wij als Nederlanders toch voornamelijk deze feestdagen thuis vieren, vieren Zuid-Afrikanen het ‘festive season’ vooral on the road. Krugerpark, Durban, de Kaap of omringende landen zijn populaire bestemmingen om met de auto te bezoeken.

Voor ons voelt deze periode ook echt als een zomervakantie. Niet echt als een kerstvakantie, we kunnen de kerstsfeer maar niet voelen bij deze zomerse temperaturen. Het doet mij beseffen dat we slechts gasten zijn in dit prachtige land. Dat we tijdelijk in dit land mogen wonen geeft ons een bijzondere status aparte, we zullen altijd een soort van toeristen zijn. We ondernemen activiteiten die Zuid-Afrikanen zelf zelden ondernemen en genieten van de voor hen misschien zo gewone dingen.  

Nadat we de eerste twee jaren niet aan de Zuid-Afrikaanse stijl van zomervakantie vieren hebben meegedaan, gaan we het nu compleet anders doen. We vieren dit jaar kerst en oud en nieuw on the road. We verheugen ons enorm op de grande tour van drie weken die wij gaan maken deze zomervakantie door ons nieuwe indrukwekkende thuisland. Het wordt een trip waarin we een prachtige combinatie maken tussen de bekende bezienswaardigheden en de wat meer onbekende gebieden, voor zowel toeristen als Zuid-Afrikaners.

De wegen hier zijn door en voor de vakantiegangers niet geheel ongevaarlijk in deze periode. Er zijn nogal wat automobiliesten die hun rijbewijs ‘kopen’ om toch naar huis te kunnen gaan tijdens de feestdagen. En het autorijden onder invloed van alcohol komt hier nog veel voor, zeker tijdens de feestdagen. Dus het is zaak om je trip met zorg te boeken, niet te rijden ‘s avonds en overdag voorzichtig te zijn.

Wij brengen de kerstdagen met familie door op een game reserve in Kwazulu-Natal. Na het kerstdiner lopen we zonder gevaar (van automobillisten) zo naar onze safaritent. Naast een game drive zullen we ook een battlefield tour ondernemen. In dit gebied vonden namelijk veel bloederige veldslagen plaats tussen de voortrekkers, de Britten en de Zulu’s, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Zo’n zeventig jaar lang is dit prachtige gebied het toneel geweest van massale gevechten om terratorium en macht. De rivier die hier doorheen stroomt heeft niet voor niets de naam ‘Bloedrivier’ gekregen.

Onderweg naar onze tweede overnachtingsstop in de Zuidelijke Drakensbergen zullen we stoppen bij het nieuwe monument van Nelson Mandela in Horwick. Een prachtige afbeelding van Mandela, vormgegeven door vijftig stalen palen, vlakbij de plek waar hij in 1962 werd gearresteerd en wat leidde tot zijn 27-jarige gevangschap.   Vanuit daar rijden we naar de wilde kust waar we ook de geboortestreek van de vader van deze natie zullen bezoeken.   

Oud en nieuw zullen we vieren aan de kust bij Knysna, waar we gaan genieten van de prachtige natuur en het strand. Opnieuw hoeven wij nergens heen tijdens oudjaarsdag en de eerste dag van het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar wordt hier zelden met vuurwerk ingewijd, veel te brandgevaarlijk tijdens de warme en droge zomermaanden. Wat ze hier wel doen is claxoneren met de auto’s en dat kan iedereen, rijbewijs of niet, en misschien nog wel wat enthousiaster met een drankje op.

Vanuit Knysna rijden we via de prachtige Tuinroute naar Kaapstad, the mother city. Vijftien jaar geleden was ik hier voor het laatst en de lijst met plaatsen die ik wil bezoeken is lang, maar bovenaan staat Robbeneiland. Daar ben ik nog nooit geweest. Na een verblijf van een kleine week in deze heerlijke stad rijden we via de Kleine Karoo naar Kimberley. Daar zullen we de big hole bezoeken, één van ’s werelds grootste, door de mens gegraven gaten. Vanuit daar rijden we weer naar ons thuis in Johannesburg.  

Drie weken zullen we onderweg zijn en kijk ik enorm uit naar alles wat we gaan beleven en toen. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat drie weken lang niet genoeg is om alles te kunnen zien en doen wat we willen in dit bijzondere land. Maar dat kan ook bijna niet als je je realiseert hoe groot de afstanden hier zijn. Onze rondreis is in Europa te vergelijken met een autovakantie van Amsterdam, naar Hannover, naar Berlijn, naar Praag, naar Wenen, naar Zurich, naar Lyon, naar Barcelona, naar Bordeaux, naar Parijs en uiteindelijk weer terug naar Amsterdam.  Maar wat is het een voorrecht om deze reis te mogen gaan ondernemen door het land dat we ons thuis mogen noemen. 

Over Iemke

Sinds april 2015 woont Iemke Janssen-de Leeuw in Zuid-Afrika. Moeder van twee prachtige zoontjes, expat-vrouw, maar vooral vrouw van de wereld. Nieuwsgierig naar het leven in Zuid-Afrika en hoe dat verschilt met wat ze gewend is, begon Iemke met bloggen en het schrijven van columns. Pasgeleden studeerde ze af als natuurvoedingsdeskundige en helpt ze cliënten stappen te maken naar een gezonder en fitter leven.

Als gezin genieten ze van het relaxte leven, de indrukwekkende natuur en het heerlijk weer. Het leven in Zuid-Afrika verrijkt de familie, leert hen nieuwsgierig te blijven, maar laat hen ook (keihard) relativeren.

Bekijk ook eens het blog van Iemke.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors