Han Warme groet uit Zuid-Afrika

Warme groet uit Zuid-Afrika

door Han

Hier op het zuidelijk halfrond is het zomer als het bij jou wintert. Na het grootste deel van m’n leven in Nederland versleten te hebben, ben ik dol op die ongecompliceerde warme zomers.  Ik kan me ook heel goed voorstellen dat je nu jaloers bent! Mag!

Het warme weer heeft veel voordelen, je hoeft een barbecue (of braai zoals wij zeggen) niet te plannen. De kans dat het uitgerekend die dag regent  is vele malen kleiner dan de kans dat de zon schijnt. Als je weggaat hoef je nooit een vestje, jas of paraplu mee te nemen.

Maar als het net als vandaag boven de 40◦C wordt zijn er toch kleine “uitdagingen”.

Normaal vindt mijn hond het heerlijk om met de auto mee te gaan. Zodra ik m’n autosleutel pak staat ze klaar. Ze zit dan gezellig op de bijrijdersstoel en haar nieuwsgierige manier van rondkijken doet me altijd denken aan m’n tante Gerda, die ook niets ontging. Goed dat ze niet kan praten, denk ik dan, anders zou het de grootste roddeltante van het dorp zijn.

Maar als het ’s morgens al flink warm is reageert ze op het pakken van de autosleutel door demonstratief in haar mandje te gaan liggen of, beter nog, plat op haar buik op de koele vloertegels met haar pootjes in de vier windrichtingen.

Ik heb ook moeten leren dat je dan niet kunt wandelen met je hond. Het heeft zelfs in de krant gestaan dat een hond overleden is aan een zonnesteek na een wandeling. We wandelen dus ’s morgens heel vroeg en aan het eind van de dag. 

Lang heb ik ook niet durven toegeven dat we soms met de auto gaan wandelen. We rijden dan, met de airco op maximaal, naar een lommerrijke straat. Ik parkeer de auto in de schaduw met open ramen. We wandelen in de schaduw, nooit langer dan tien minuten. Dan rijden we met open ramen én de airco op volle kracht via een grote omweg naar huis, om daar weer lekker uit te puffen op de tegelvloer.

Van m’n buren heb ik geleerd dat het verstandig is een vochtige badhanddoek in een plastic zak in de koelkast te leggen en die uit te spreiden op de vloer zodat de hond daarop kan afkoelen. Aanvankelijk dacht ik nog: hoe breng ik dat aan haar verstand? Maar zij lag er al op voordat de handdoek netjes was uitgespreid met zo’n ‘eindelijk ze snapt het’-blik.

Voor ons mensen heeft de warmte ook zo z’n gevolgen. De warmte bekruipt je al bij het opstaan.  Het water uit de kraan is altijd warm, ongeacht of je de koude of warme kraan opendraait. Na een verfrissende douche ben je na het afdrogen alweer toe aan een douche.

Inmiddels heb ik uitgevonden dat het heerlijk is om ’s avonds je schone kleding keurig opgerold in een plastic zak in de diepvries te leggen. Weet je hoe fijn dat is, die ijskoude kleding op je lichaam?

Parkeren kan uitsluitend in de schaduw, ook al betekent het dat je een stuk verder moet lopen.  Terug bij je auto zet je eerst alle deuren wagenwijd open. Als je uiteindelijk instapt, besef je dat de sluiting van je veiligheidsgordel  het best gebruikt zou kunnen worden om vee mee te brandmerken.

Het sturen doe je met twee vingers want je stuur kun je echt niet vasthouden zonder je handen te verbranden.  Sporten of buiten iets doen is echt onmogelijk, want je kunt makkelijk bevangen raken door de hitte en wat dan?  Winkelen is wel fijn want dan loop je lekker in de airco. Iedereen treuzelt eindeloos door en lange rijen bij de kassa? Heerlijk!  

Het eten van ijsklontjes is een lekkernij. Ik hoorde een boer zeggen: ‘Vandaag geef ik mijn kippen ijsklontjes want anders leggen ze nog hardgekookte eieren’. Je bent dan ook doodsbenauwd voor stroomuitval, wat hier nog weleens voorkomt, omdat dan de ijskast, diepvries, ventilatoren  en de airco het niet doen. Allemaal apparaten die in jou beleving van levensbelang zijn. Als je naar bed gaat ben je bang dat plafondventilator zo hard draait dat hij los zal komen. Vreemd is ook dat als het de volgende dag onder de 31◦C is, je het fris vindt!

Als het nu bij jullie van dat grijze druilerige Hollandse weer is, denk dan eens aan ons hier in de hitte van Zuid-Afrika.

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland! Klik hier voor de website van Han.

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors