Han Water, heel veel water!

Water, heel veel water!

door Han

Het plan is om vandaag lekker te gaan winkelen met een vriendin. Ik heb slecht geslapen want het heeft de hele nacht gestormd en stevig geregend. Als ik bepakt en bezakt in de auto zit om m’n vriendin op te halen blijken door overstromingen de bruggen uit het dorp te zijn afgesloten. Het is duidelijk, voorlopig kan ik nergens heen!

Redelijk bezorgd ga ik een kijkje nemen bij het riviertje dat zo’n 100 m vanaf ons huis kabbelt. Van kabbelen blijkt geen sprake meer, het is een woest kolkende rivier die al flink buiten z’n oevers is getreden. 

Ik probeer in te schatten hoeveel de rivier nog kan stijgen voordat we natte voeten krijgen. Ik schat dat het verschil in hoogte zo’n 2 meter is. Genoeg zou je zeggen maar we weten uit ervaring dat het bijna een volle dag duurt voordat de regen uit de omringende bergen hier in het dal aankomt. Ik word er erg nerveus van en ik blijk niet de enige want er zijn veel mensen op de been om poolshoogte te nemen en met elkaar te praten.

We worden hier gemiddeld iedere 3-4 jaar getroffen door overstromingen en iedere keer is het weer spannend! De laatste overstroming was in 2008 en daarvoor in 2006 en 2003. Hoewel het volgens de weersverwachtingen vandaag verder droog zou moeten blijven regent het nog steeds flink. Aangezien ik behalve heel bezorgd zijn en afwachten helemaal niks kan doen om het onheil te keren probeer ik me op andere zaken te concentreren.

Gek genoeg blijken in dit soort situaties mannen heel anders te reageren dan vrouwen. Jan en de buurman lijken het prachtig te vinden. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen om van brug naar brug te rijden. Enthousiast melden ze dat het westelijke deel van het dorp voor auto’s is afgesloten. De stoere witte voetgangersbrug die, na de laatste overstroming nog maar net is opgeleverd blijkt het zwellende water gemakkelijk te doorstaan. 

Op het nieuws horen we dat de twee wegen uit het dorp die niet over een brug gaan ook zijn afgesloten, door hevige sneeuwval in de bergen. Voorlopig zijn we dus afgesloten van de buitenwereld en het regent nog steeds…

Ik denk terug aan de overstroming van november 2008. Na twee volle dagen regen traden ook toen de twee rivieren buiten hun oevers en richtten enorme schade aan. Wonder boven wonder vielen er geen slachtoffers maar een aantal mensen raakte wel hun hele hebben en houden kwijt.

Jan ziet dat ik bezorgd ben en lost, om mij op te vrolijken, een heel oude belofte in. Hij heeft een restaurantje gehad in Kaapstad en daar was het succesnummer voor de lunch een “Boutique egg”. Al jaren belooft hij dat voor mij te maken en nu terwijl we binnen de rivier achter ons huis horen klotsen en kolken krijg ik eindelijk een “Boutique egg”. Het is echt erg lekker het was de moeite van het lange wachten waard! 

Stil eens! Het is opgehouden met regenen en voorzichtig breekt er een zonnestraaltje door. Gelukkig! Wil je weten wat een “Boutique egg” inhoudt? Sorry, maar dat recept ga ik goed bewaren voor iemand die het, net als ik nu, echt nodig heeft!

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors