Han Klagen dat moet kunnen

Klagen… dat moet kunnen

door Han Gunst

De meeste toeristen hebben geen flauw idee wat ze kunnen verwachten op hun vakantie in Zuid-Afrika. Veel mensen hebben toch nog het idee dat het hier donker primitief Afrika is, waar we moeten jagen om een stukje vlees op ons bord te hebben en waar de zebra’s en leeuwen door de straten wandelen. De meeste mensen halen opgelucht adem als ze hier zijn en beseffen dat het niet zo erg is als ze dachten.

Als ik een reis voor mensen organiseer ben ik altijd erg blij met hun feedback. Hoewel ik m’n best doe, kom ik natuurlijk niet drie keer per jaar op een bepaalde plaats en in die tussentijd kan een guesthouse of lodge slechter of juist beter worden. Wat ook nog weleens gebeurt, is dat een bepaalde route door hevige regen uitspoelt en het beter is om deze weg te vermijden. Kortom, ik ben altijd blij met kritiek want daar kan ik m’n voordeel uit halen.

Wat waarschijnlijk weinig toeristen beseffen is dat we hier landelijk jaarlijks een publicatie hebben van de meest lachwekkende klachten. Als je belooft het niet verder te vertellen, wil ik die best met je delen.

In het woud bij Knysna weigerde een Duits gezin te betalen voor hun overnachting in een boomhut, omdat er mieren in de kamer waren. 

Maar wat te denken van een Amerikaans echtpaar dat in Camps Bay op eigen verzoek een kamer wil vlakbij de zee en de volgende ochtend klaagt omdat de oceaan veel te luid is.
Of dat echtpaar dat na de eerste nacht in een vijf sterren Lodge kwam klagen en een andere kamer eiste, omdat ze door het gebrul van een leeuw niet konden slapen. De eigenaar van de Lodge heeft ze geduldig uitgelegd dat het brullen van zowel een leeuw als een leeuwin over een afstand van meer dan acht kilometer te horen is.

Een bed & breakfast in Umhlanga kreeg ’s morgens te horen: “ De mensen in de kamer naast  ons hebben de hele nacht de liefde bedreven. Het is niet eerlijk!”. Hoe ze dit probleem opgelost wilden zien, wordt helaas niet vermeld.

Of wat te denken van twee Engelse dames die in het gastenboek schreven: “Ik vind dat u in uw brochure moet vermelden dat de plaatselijke dorpswinkel geen lekker koekjes verkoopt zoals boterkoekjes of gemberkoekjes.”

Twee studentes kwamen met de klacht: “Doordat de weg naar uw resort vol kuilen zit en hobbelig is, kregen we in de busrit onderweg niet de kans om de reisgids te lezen. Hierdoor hebben we zaken gemist die ons verblijf leuker hadden kunnen maken.”

Of wat te denken van: “Hoewel in de brochure stond dat er een volledig uitgeruste keuken in ons huisje aanwezig is, hebben we in alle laden en kasten tevergeefs gezocht naar een eiersnijder.”

Een jong stel kwam na hun vakantie in Kaapstad met de volgende klacht: “ Kunt u niet iets doen aan de temperatuur van het zeewater? Het is echt te koud!”

Maar mijn favoriete klacht in dit rijtje komt van een stel die St. Lucia Wetlands bezocht. Een plek waar je zeker te weten nijlpaarden en krokodillen ziet. De hoofdstraat van St. Lucia is een gezellige drukke straat met volop stalletjes, winkels en restaurants. Toch waarschuw ik mensen altijd dat ze voorzichtig moeten zijn, omdat in het donker de nijlpaarden op het land komen en grazen in de tuinen. Vergis je niet, de nijlpaard maakt jaarlijks meer slachtoffers dan welk ander wild dier ook. De rijkelijk aanwezige krokodillen blijven netjes in het water en zonnen bij mooi weer op de kant bij het water. 

Een gasthuiseigenaar was dan ook zeer verrast toen een toerist met doodsangst in z’n ogen kwam melden dat er een baby krokodil in z’n kamer zat. Hij heeft er met zijn Ipad zelfs een foto van kunnen maken. Het duurde even voordat de man geloofde dat wat hij een baby krokodil noemde, gewoon een onschuldige gekko was.

Zo zie je maar dat we altijd iets doen met de klachten. Als we ze echt niet kunnen oplossen... dan lachen we erom!

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors