Mirjam Column: De Afrikaanse bush

De Afrikaanse bush

door Mirjam

5.00 de wekker.

De zon komt over een half uurtje op en dan willen we al een eind op weg zijn. Op weg naar een dagje back to basic, naar een dag rust, een dag opladen. We zijn op weg naar Pilanesberg

Een dag in de bush, in het wild en vooral tussen het wild. Heerlijk! 

Anderhalf uur rijden vanaf ons huis in het mooie Zuid-Afrika ligt ons favoriete Big Five-park Pilanesberg. De entree bestaat uit een kantoortje en een slagboom. En dan je binnen, in het hol van de leeuw. In een wereld waar wij te gast zijn! 

Je bent echt een geluksvogel als je de hele Big Five van je lijstje kan afvinken, laat dat duidelijk zijn. Zelfs wij, als doorgewinterde parkbezoekers, raken nog altijd enorm opgewonden als we weer eens de katachtigen tegenkomen.

De olifanten vinden we altijd! En dat komt simpelweg omdat we altijd even de Lenong Drive omhoog pakken om met de verrekijker uit te kijken over de vallei. Eigenlijk kun je ze altijd vinden: richting bepalen en naar beneden, om vervolgens de machtig mooie kudde over de weg te zien oversteken. Dat is het echte Afrika-gevoel...

De buffel is lastiger te spotten in Pilanesberg, omdat de kudde in een gebied leeft waar weinig tot geen mensen kunnen komen. Wel is er de Rathlogo Hide. Er zijn ooit eens twee buffels uit de groep gezet, en deze zijn regelmatig bij deze Hide te vinden. 

De leeuwen in Pilanesberg zijn drie redelijke troepen. Inmiddels is een jong mannetje een vierde troep aan het stichten. Met geluk vind je de centrale groep bij de Mankwe Dam, luierend in de schaduw. Prachtige beesten, machtige mannetjes en alerte vrouwen! Met een beetje geluk zie je de spelende welpen.

Als je een luipaard tegenkomt, dan ben je blij! Vooral goed kijken, ogen open houden. Zomaar ineens bij het water, onder een boom, in de schaduw houdt hij jou juist in de gaten! Zo gracieus! 

En natuurlijk de neushoorn... 

Voor ons het dier waar we de tijd voor nemen. Waar we echt stil bij staan, en genieten van het feit dat we ze nog in het wild mogen ontmoeten.

Mijn hart maakt altijd een sprongetje als we er één tegenkomen. De neushoorn heeft zo’n machtig voorkomen! Het zijn zulke mooie beesten, en tegelijkertijd zijn ze zo kwetsbaar. We horen veel, te veel dat er weer neushoorns gestroopt zijn. Dat er weer een kalfje alleen door het park rent, en er na een zoektocht weer een karkas wordt gevonden. En dat alleen maar voor de hoorn! Alleen omdat er ergens op de wereld iemand riep dat hij genezen is van ziektes door de hoorn van een neushoorn! Ongelofelijk toch?

 Een diepe zucht, en we gaan door.

We genieten van een lunch bij Zebra Crossing, en vervolgen ons pad. In de bush, de mooie natuur die Zuid Afrika rijk is. 

De Zuid Afrikaanse bush, je moet hem echt een keer komen voelen. Komen ruiken! En komen beleven. Pas dan zul je begrijpen waarom wij hier ons hart verloren zijn.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors