Sarina Load Shedding

Load shedding

door Sarina

De lente is begonnen! Lekker weer, alles wordt weer groen, de vogeltjes zingen. Heerlijk! Het is altijd fijn als de lente weer is begonnen, maar hier heeft het nog een extra voordeel. Meestal betekent de lente hier dat de load shedding weer even voorbij is!

Het lijkt inmiddels algemeen en overal bekend dat Zuid-Afrika een energie probleem heeft. Vooral in de winter merken wij dat. ‘s Ochtends bij het opstaan geen elektriciteit wat automatisch betekent dat er geen warm water is om je te wassen of zelfs niet voor een simpele kop thee. Je wordt dan al vroeg met je neus op de feiten gedrukt, we gebruiken tegenwoordig eigenlijk overal elektriciteit voor. Wassen met koud water moet ook in de winter kunnen en mijn kop thee die drink ik dan maar op mijn werk! 

Maar het kan nog beroerder, het kan ook zo maar gebeuren dat er geen elektriciteit is wanneer je uit je werkt komt of erger nog wanneer je halverwege bent met koken. Dit betekent dan vaak dat er geen elektriciteit is totdat je gaat slapen. 

Waar ik woon, heb ik nog mazzel, het gebeurt misschien 1 à 2 keer per maand, maar ik heb collega’s bij wie het elke dag raak is. Maar goed, je kunt er ook positief naar kijken. Bepaalde winkels zien hun omzet behoorlijk groeien, winkels die gaskachels verkopen, kaarsen, gasfornuizen, restaurants en fast-food ketens. 

Mijn ouders hebben het ook een keer mogen meemaken toen ze hier waren, gelukkig begon het toen vroeg en konden we onze maatregelen nemen. Dat betekende in dit geval om op een vrijdagavond met zijn vieren uit eten te gaan. Ach ja, dan is het allemaal zo beroerd nog niet, hoewel ik me er goed van bewust ben, dat dat voor de meeste mensen hier een luxe is die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Maar goed, het is lente, dus we kunnen voorlopig weer genieten van de elektriciteit en van alles wat elektriciteit nodig heeft. Wanneer het dan weer winter is, bereiden we ons maar weer voor op een goed gesprek en op kaarsverlichte avonden. Als je er zo over denkt, is dat ook niet verkeerd zo op zijn tijd…

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jongs af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks en houdt ervan door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors