Zuid-Afrika.nl Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!

De Rainbow Nation?!

door Mirjam

Zuid Afrika, ons thuis.  Het land waar we over droomden, het land waar we oud willen worden. Het land waarin wij heel veel potentie zien. Het land van de overweldigende natuur, wildlife, de zon, de braai en de Rainbow Nation waar we graag deel van uitmaken. 

Zuid-Afrika noemt men ook wel ‘de wereld in één land’...

Ik ben het daar helemaal mee eens, maar Zuid-Afrika is nog meer dan dat. Ik zal het op een rijtje zetten.

Het noorden is droog en beschikt over enorme graslanden. Zoals Pilanesberg, een geweldig, overzichtelijk en malariavrij Big 5-reservaat. De Panoramaroute trekt juist langs watervallen  en vergezichten. En in het Krugerpark rijd je van van de droge savanne, kuddes olifanten en buffels in het noorden naar de zuidelijke groene bossen waar de katachtigen favoriet zijn.

De Drakensbergen in het midden van het land grenzen aan het mooie Lesotho. In St. Lucia aan de oostkust bewonder je moerassen vol krokodillen en nijlpaarden. En in het warme bad van de Indische Oceaan kan je eigenlijk altijd op zoek naar de walvissen en de dolfijnen. Op een bootje... Zo’n bijzondere ervaring! Je voelt je zo klein wanneer er een enorme walvis ineens langs je bootje gedag komt zeggen. Dat is een stukje Zuid-Afrika dat je echt niet mag missen.

En laten we Swaziland niet vergeten. Het koninkrijk dat zijn eigen leven leidt, en waar de mensen echt nog een stukje terug in de tijd leven.

En dan de Karoo, een eindeloos woestijnlandschap, glooiende bergen, waanzinnige bergpassen. Verder naar het westen komen we aan in Kaapstad, waar het land het zuidelijkste puntje van Afrika aantikt. De Mother City is zo’n mooie stad, met een heleboel mooie plekken om te ontdekken en te beleven. Van de Tafelberg, Bo-Kaap, Cape Point, Muizenberg en Boulders Beach. De wijnvelden, een stukje Dordogne. En de fantastische Garden Route

Ja, Zuid-Afrika is de wereld in één land...

En meer.

Iets wat ons nog elke dag opvalt, en waar we veel gasten over horen, is de vriendelijkheid van de mensen. Als er iemand in Nederland over straat loopt en gedag zegt, denken we gelijk dat die onder invloed is of iets van je wil.

Hier is het niet meer dan normaal om tegen elkaar te praten. Elkaar gedag te zeggen, en te vragen hoe het gaat. Ik word blij van de vriendelijke glimlachen en de lieve knikjes. Ik voel me een deel van Zuid-Afrika en zou met alle liefde een deel willen zijn van de Rainbow Nation. Maar bestaat die ook?

De verschillen in dit land zijn nog te groot! De tijd moet die nog wegvagen. In de ogen van veel witte Zuid-Afrikanen zijn we maar raar. Wij zien geen kleur, wij zijn daar niet mee opgegroeid. Hier is dat helaas nog steeds een beetje anders. We praten en discussiëren er veel over. Voelen soms het verdriet, en soms ook de boosheid. Frustratie en onbegrip. Het lijkt alsof ze allemaal wel anders willen, maar het gewoon nog niet lukt. En andere mensen voelen alleen maar weerstand...

Nog minimaal drie generaties, en dan hoop ik oprecht dat iedereen hier in het mooie Zuid-Afrika een deel van de Rainbow Nation kan zijn... 

Iedereen! De oorspronkelijke bewoners, en de rest. Respect voor elkaar krijgen, de handen ineen slaan, en samen gaan inzien in wat voor mooi land ze wonen. Respect is echt een codewoord hier! Respect voor anderen, al zijn ze anders, zien ze er anders uit en hebben ze andere idealen.

Samen gaan inzien dat we het beste hebben uit twee werelden. 

Samen, en alles daartussen.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

 

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors