Sarina Hoe World Cup 2010 heel even veranderde

Hoe World Cup 2010 heel even veranderde

door Sarina

Mijn vriend is donker van huidskleur en hoewel er gezegd wordt dat de apartheid over is, krijgen we nogal eens scheve ogen als we samen over straat lopen. Echter, wanneer ik terugdenk aan de World Cup in 2010 leek het inderdaad alsof het niet uitmaakte welke huidskleur je hebt.

Veel van de World Cup heb ik beleefd samen met een hele goede vriendin van mij (Busi) die in Soweto woont. Het was echt super om daar te zijn en het hele evenement zo te beleven. We zijn samen naar het openingsconcert geweest wat slechts een paar meter bij haar vandaan was. Hoe gaaf om iedereen samen te zien en als vrienden met elkaar om te zien gaan, muziek uit heel Afrika en de rest van de wereld te horen en mensen allemaal ontspannen en vrolijk te zien.

De volgende avond gingen Busi en ik met vrienden van haar naar een ander deel van Soweto om in een fanpark de eerste wedstrijd van Bafana Bafana (zo wordt het Zuid-Afrikaanse voetbalteam genoemd) te zien. Er was een heel groot scherm opgehangen boven een grasveld en daar omheen hadden honderden mensen zich verzameld, gewapend met hapjes en drankjes, om de wedstrijd te kijken. Het was echt een belevenis om iedereen helemaal uitgedost te zien en als één man achter hun land te zien staan.

Om te vieren dat Bafana de eerste wedstrijd erop had zitten, gingen we naar een plaatselijke kroeg en ook daar viel het op dat er allerlei verschillende mensen waren. Dit moet het echte Zuid-Afrika zijn: vrolijk en gemengd, een echte regenboognatie. Het was bijzonder om te zien hoe er ineens ook blanke mensen in Soweto rondliepen terwijl die normaal gesproken heel erg schaars zijn, zeker in de omgeving waar Busi woont.

Hoewel ik persoonlijk niet heel veel met sport heb, zie ook ik de voordelen in van sport. Het brengt Zuid-Afrika echt samen en ten tijde van een belangrijk sportevenement of een belangrijke wedstrijd van een Zuid-Afrikaans sportteam is iedereen gelijk. Ik hoop dat de dag heel erg dichtbij is dat er geen sport meer nodig is om dit te laten gebeuren en dat mensen gelijk zijn en gewoon met elkaar om kunnen gaan, onafhankelijk van hun huidskleur en waar ze vandaan komen!

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors